Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

New York Times: «Το ελληνικό πλοίο στρίβει» προς την ανάπτυξη

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτηκαν οι Αιγύπτιοι  και οι Τούρκοι  όταν βγήκαν στους δρόμους, ήταν ότι θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Κι αυτό, επειδή οι τουρίστες την επέλεξαν ως καλοκαιρινό προορισμό. Αυτό γράφει ο Roger Cohen στους New York Times, από τα Χανιά όπου βρίσκεται, επισημαίνοντας ότι η χώρα  επιστρέφει στα βασικά και στοιχηματίζει ότι «σε δέκα χρόνια η συγκομιδή της θα είναι πλούσια». Ο Cohen κάνει λόγο για την ελπίδα και την αλλαγή νοοτροπίας που αχνοφαίνεται στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του αυξημένου τουρισμού.

Αφού κάνει λόγο για την μεγάλη αύξηση των τουριστών στη χώρα μας – κάνοντας και μια σύνδεση με τις ταραχές στην Αίγυπτο και την Τουρκία – υπενθυμίζει τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters ότι «οι τουριστικές εισπράξεις είναι πολύ, πολύ καλύτερες από ό, τι αναμενόταν, κι ότι αν συνεχιστεί αυτό, σίγουρα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και η επόμενη χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο μπροστά από το ρυθμό ανάπτυξης».


«Όταν η συρρίκνωση του 4% είναι θετική είδηση» γράφει αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters, «αντιλαμβάνεστε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το ΔΝΤ περιγράφει ως εξαιρετική τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στην τελευταία του έκθεση. Θα έπρεπε να πει βάναυση προσαρμογή, διότι μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία άγγιξε το 27%, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1/5 κι ακόμα χειρότερο είναι το ότι αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ταπεινωτική γερμανική διοίκηση».

Θεωρεί επίσης ότι η «η Ελλάδα του κεντροδεξιού Αντώνη Σαμαρά, παρά το λάθος της ΕΡΤ, στρίβει προς τη σωστή κατεύθυνση» και το εξηγεί αναφέροντας δύο στοιχεία, «την μεγάλη προσαρμογή και σε ένα βαθύτερο πιο σημαντικό επίπεδο, την αλλαγή νοοτροπίας». Όσον αφορά την προσαρμογή: «Οι τράπεζες έχουν κεφάλαιο και δεν υπάρχει πλέον λόγος να παρασύρουν τους πάντες. Τα καταστροφικά σενάρια εξόδου από το ευρώ έχουν υποχωρήσει. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι κοντά στην ισορροπία, όπως είναι ο προϋπολογισμός πριν από τις πληρωμές τόκων. Οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί. Η αλλαγή νοοτροπίας, ιδίως μεταξύ των νέων Ελλήνων, μου ετέθη από τον Γιώργο Δημητριάδη, τον διευθυντή της biolea, που παράγει ελαιόλαδο στη δυτική Κρήτη. Έχει επιβιώσει από την κρίση, αλλά μόνο μέσω της μείωσης των δαπανών του κατά 20%, εξαλείφοντας την ανάγκη απογραφής, και την προσαρμογή σε μια οικονομία όπου ο καθένας θέλει τα χρήματα προκαταβολικά. Πληρωμή σε 30 ημέρες, αυτός είναι ο κανόνας.

‘Κοιτάξτε’, μου λέει ο κ. Δημητριάδης, ‘η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε καταναλωτές και μας εκπαίδευε με δωρεάν χρήματα. Οι επιδοτήσεις στη γεωργία ήταν απίστευτες. Κανείς δεν ρώτησε πώς διατέθηκαν τα χρήματα. Υπήρχαν άνθρωποι με δέκα ελαιόδεντρα που ισχυρίζονταν ότι παρήγαγαν δέκα τόνους λαδιού. Τώρα αυτό αλλάζει. Τα δωρεάν χρήματα έκαναν πολύ κακό στους νέους. Σήμερα βλέπω νέους με πανεπιστημιακά πτυχία που επιστρέφουν στην κτηνοτροφία. Βλέπω τους νέους από τις πόλεις που επιστρέφουν στην καλλιέργεια ελιάς ή πορτοκαλιάς. Νομίζω ότι οι νέοι Έλληνες έχουν κατανοήσει τη σημασία του να κάνει κανείς κάτι με τα χέρια του, την εργασία και την παραγωγή’».

«Οι Έλληνες είναι πολυμήχανοι» γράφει ο αρθογράφος, «και θα προσαρμοστούν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η Κρήτη μόνη της παράγει περίπου 5% του ελαιολάδου στον κόσμο – αλλά το περισσότερο από αυτό πωλείται χύμα και στη συνέχεια πηγαίνει στην αγορά με άλλο σήμα. Η δυνατότητα να αναπτύξουν ελληνικές μάρκες, όπως έχουν κάνει από καιρό οι Ιταλοί, είναι τώρα μπροστά τους και οι νέοι άνθρωποι το γνωρίζουν».

Και το άρθρο καταλήγει: «Η Ελλάδα επιστρέφει στα βασικά. Και το στοίχημά μου είναι ότι σε μια δεκαετία από τώρα η συγκομιδή της θα είναι πλούσια».

http://www.nytimes.com/2013/08/02/opinion/global/roger-cohen-greek-ship-turning.html?_r=0

πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου