Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η Αθήνα έκανε τη διαφορά στις αναδυόμενες αγορές

Andrew Bolger

Εξαίρεση στο «κλαμπ» των αναδυόμενων υπήρξε το ελληνικό χρηματιστήριο. Ποιες αγορές μοίρασαν αφειδώς κέρδη και γιατί. Η εικόνα στα μεγάλα χρηματιστήρια και η κοινή συνισταμένη των… χαμένων.  

Η άνοδος που πέτυχαν οι αγορές μετοχών ανά τον πλανήτη αντανακλούν την ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών, κυρίως αυτών της περιφέρειας της ευρωζώνης, όμως τα τελευταία στοιχεία απόδοσης δείχνουν ότι το 2013 υπήρξε καυτή χρονιά και για πολλές αγορές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτό με την καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τους περιφερειακούς δείκτες του MSCI, με απόδοση 45% φέτος σε όρους δολαρίου. Η Ιρλανδία βρέθηκε στη δεύτερη θέση με κέρδη 35%.

Η ισχυρή απόδοση της Αθήνας ακολουθεί την υποβάθμιση, τον περασμένο Ιούνιο, από την MSCI στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από τις ανεπτυγμένες, στις οποίες είχε τοποθετηθεί το 2001.


Ο Nick Nelson, του τμήματος παγκόσμιας ανάλυσης μετοχών της UBS, εξηγεί κάποιο μέρος της απόδοσης με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Τραπεζίτες προσθέτουν ότι η «αναβίωση» των περιφερειακών αγορών της ευρωζώνης εν μέρει προέκυψε από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από επενδυτές των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ξαναχτίσουν την έκθεσή τους στην Ευρώπη μετά τα σημάδια ότι η κρίση κοπάζει.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2014 με μικρή πλειοψηφία. Προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,6% του ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης και έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2,96 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει περικοπές δαπανών 3 δισ. ευρώ.
Στην Ιρλανδία οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν ακολουθώντας τη γνήσια ανάκαμψη των μακροοικονομικών, προσθέτει ο κ. Nelson.

Από τις μεγάλες αγορές της Δύσης που παρακολουθεί η MSCI, οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη απόδοση, με άνοδο 27%, ενώ η Γερμανία παρουσίασε κέρδη 23%. Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία, η οποία απέδωσε 35% ήταν ειδική περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της Nokia. Ο ιαπωνικός Nikkei προσέφερε άνοδο 53%.

«Οι μετοχές στις ΗΠΑ οδηγούνται από την ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά, από την αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας και έναν νέο πιστωτικό κύκλο», παρατηρεί ο κ. Nelson. «Η Γερμανία, αν και μέλος του πυρήνα της Ευρώπης, είναι επίσης η δεύτερη περισσότερο κυκλική αγορά της Ευρώπης και έχει επωφεληθεί από τη βελτίωση της κατάστασης σε μακροοικονομικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και ευρύτερα στον κόσμο».

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές με τη χειρότερη απόδοση ήταν αναδυόμενες, με τη Λατινική Αμερική στο προσκήνιο. Οι αναδυόμενες ως σύνολο υποαπέδωσαν έναντι του παγκόσμιου δείκτη της MSCI κατά 21% το 2013.

Ο κ. Nelson παρατηρεί ότι «η κοινή συνισταμένη για τη συντριπτική πλειονότητα των αγορών που υποαπέδωσαν είναι ότι σχεδόν όλες έχουν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εισροές. Το 2013 υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις αναδυόμενες που χρειάζονται εισροές κεφαλαίων. Ορισμένες είναι επίσης παραγωγοί εμπορευμάτων, η ‘φτωχή’ απόδοση των οποίων αντανακλά την αντίστοιχη των μετάλλων και των τίτλων εταιρειών που διαχειρίζονται ορυχεία».


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου