Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο Θρύλος του Μπαρτζώκα…

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Γιώργο Μπαρτζώκα που άφησε το κόσκινο κι έπιασε το... κόκκινο, αναλύοντας πόσο διαφορετικός είναι φέτος ο προπονητής του Ολυμπιακού, όπως φάνηκε στα πρώτα ματς, στη Μάλαγα, αλλά και στην υπόθεση Καββαδά. 

Δεν είναι οι τακτικές μόνο. Δεν είναι τα συστήματα. Δεν είναι τα πάντα σε μια ομάδα και στην... ιεραρχία της, τα πινακάκια και οι αγωνιστικές εντολές. Ένα μεγάλο σωματείο έχει αύρα. Έχει τόνους υποχρεώσεων, προσδοκιών, που θα πρέπει να τους σηκώσεις. Ο Τύπος, ο κόσμος, όλοι όσοι είναι γύρω, μπορεί από μια κουβέντα, από μια κίνηση, από ένα... δευτερόλεπτο, να σχηματίσουν γνώμη, να πουν πολλά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, κατάφερε να "βιδώσει" τον εαυτό του στην κόκκινη καρέκλα. Κέρδισε με την αξία του και πάνω απ’ όλα, με τον χαρακτήρα του την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Μα πάνω απ’ όλα, κέρδισε τον ίδιο τον εαυτό του. Όσα θα ήθελε να κάνει μέχρι πέρυσι και το σκεφτόταν. Δεν έχει ανάγκη να σκεφτεί, δεν έχει ανάγκη να βάλει φραγμούς στις εμπνεύσεις του. Λειτουργεί άνετα ως προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης. Το κέρδισε με το "σπαθί του" με τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως με την ψυχραιμία!


Ο προπονητής του Ολυμπιακού, δεν βάζει τώρα πια στο μυαλό του και στο κοουτσάρισμα, αναστολές. Κάνει αυτό που κρίνει σωστό και "ζυγίζει" τις καταστάσεις. Ίσως πέρυσι, να μην άφηνε τον Σπανούλη έξω στο τέλος ενός ματς. Με τη Ζιελόνα Γκόρα ο αρχηγός δεν ήταν καλά και ο προπονητής, αποφάσισε να ρίξει τη... ζαριά χωρίς τον κορυφαίο Ευρωπαίο!

Από την άλλη, στην Μάλαγα όταν "τα μάτια του αρχηγού γυάλιζαν", ο προπονητής δεν μπήκε στις διαδικασίες συστημάτων και ειδικών εντολών. Η μπάλα πήγε εκεί που έπρεπε, ο Βασίλης την έκανε ό,τι ήθελε και  ο Μπαρτζώκας το άφηνε με ευχαρίστηση. Γιατί ήξερε ότι ο παίκτης τους, ήταν έτοιμος να τα κάνει όλα!

Ο... αέρας του προπονητή του Ολυμπιακού, είναι ευδιάκριτος στις κουβέντες με τους δημοσιογράφους, στην συμπεριφορά του στα αποδυτήρια. Δεν ήταν φοβισμένος πέρυσι, μην μπερδεύεστε, απλά είχε την υποχρέωση να κουβαλάει και ένα... κόσκινο μαζί ,για να μπορεί να περνάει από εκεί την κάθε λέξη, την κάθε κίνηση. Έμαθε πολύ γρήγορα, γιατί απλά σεβάστηκε τον χώρο. Ήξερε ότι αυτό που ονειρευόταν είχε γίνει πραγματικότητα και το αντιμετώπισε με ταπεινότητα. Έτσι , λαμβάνει και την καθολική αποδοχή,,,

Στην συνέντευξη Τύπου πριν λίγες μέρες, βγήκε στα ίσια και είπε "ο Καββαδάς κάνει τραγική σεζόν". Ναι, αυτός τον καθιέρωσε στον Πανιώνιο, αλλά φρόντισε να... στείλει μήνυμα στον Βασίλη: "Εδώ που έρχεσαι , είναι κάπως διαφορετικά. Θα δουλέψεις, όσο δεν φαντάζεσαι για να παίξεις"!

Η αυτοπεποίθηση σε υψηλό βαθμό για τον Μπαρτζώκα και έτσι πρέπει να είναι ο προπονητής του Ολυμπιακού.  Όπως σημαντικό ήταν αυτό που έκανε στο ημίχρονο του αγώνα στην Μάλαγα. Ούρλιαξε στους διαιτητές, αντέδρασε ως προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης. Απαίτησε σεβασμό, με τον τρόπο  που χρειάζεται να ενεργεί ένας άνθρωπος, που στο διαφημιστικό σποτ  της διοργάνωσης έχει την κούπα στο γραφείο του.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος θρίαμβος αυτού του προπονητή, είναι ότι συμμετέχει, λαμβάνοντας το λιγότερο χειροκρότημα. Δεν είναι... θορυβώδης προπονητής. Δεν έχει πίσω του «στρατιές» από δημοσιογράφους ή διαφόρων ειδών χειροκροτητές να φωνάζουν το όνομά του στην εξέδρα. Όμως σίγουρα πάει σπίτι του και κοιμάται ήσυχος, έχοντας πολεμήσει!

Ο Μπαρτζώκας με τα καλά και τα στραβά του (όπως έχουν όλοι οι άνθρωποι), έχει καταφέρει να κερδίσει όλους τους παίκτες. Και όταν ο Σπανούλης δηλώνει "είναι ο καλύτερος που θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα" όλοι οι άλλοι πρέπει να σωπάσουν. 

Ο Μπαρτζώκας ποτέ δεν "πούλησε" Ολυμπιακοφροσύνη. Γιατί πολύ απλά, είναι Ολυμπιακός και δεν το έκρυψε. Κι όταν είσαι κάτι από παιδί δεν χρειάζεται να το προμοτάρεις. Βγαίνει μόνο του!

πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου