Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η αστάθεια παραμονεύει

H αστάθεια και η επιθετικότητα των αγορών αποτελούν δυστυχώς συστατικά στοιχεία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Με προφανείς επιπτώσεις κυρίως στις πιο αδύνατες, τις πιο προβληματικές οικονομικά χώρες.

Η περιβόητη θεωρία της πεταλούδας επιβεβαιώνεται κάθε φορά που είτε υπάρχει  πολιτική αναταραχή σε μια χώρα, είτε διαμορφώνονται δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις  για μια άλλη.


Έτσι και τώρα η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία, η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και η διόγκωση της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην αγορά ομολόγων, προκάλεσαν ένα ντόμινο οικονομικών αναταράξεων, που επηρεάζουν και την χώρα μας, αλλά και την Πορτογαλία.


Καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον άρον τα νομίσματα αυτών των χωρών, δημιουργείται μια γενικότερη αστάθεια που εκτόξευσε, μετά από μια περίοδο πτώσης, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και των αντίστοιχων πορτογαλικών, καθώς βρίσκονται στην κατοχή κυρίως hedge funds, με συνέπεια οι τιμές τους να είναι ευάλωτες σε κάθε αναταραχή που δημιουργείται.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας διεθνώς, προσβλέποντας σε μια πιθανή έξοδο στις αγορές, που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να σταματήσει η ασφυκτική εξάρτηση από τους δανειστές, είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Είναι όμως από την άλλη μεριά και μια προειδοποίηση, για όσους αρέσκονται σε εύκολες υποσχέσεις, ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την κρίση με μια διαγραφή χρέους, ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει ανεξέλεγκτη. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και στην Αργεντινή όπου 10 χρόνια μετά τη στάση πληρωμών, η κατάσταση όχι απλώς δεν έχει ομαλοποιηθεί, αλλά υπάρχουν συνέχεια πισωγυρίσματα, που οδηγούν σε όλο και πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Δυστυχώς για τη χώρα μας και κυρίως για τους πολίτες που υποφέρουν εύκολες και βολικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και οι διχαστικές πολιτικές  αντιπαραθέσεις που παρακολουθούμε, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά επιτείνουν το κλίμα πολιτικής αστάθειας, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για μια οικονομία που αγωνίζεται ακόμα, μετά από 5 χρόνια, να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.΄Οσο γρηγορότερα το αντιληφθούν αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δούμε επιτέλους κάποιο φως στο τούνελ που βρισκόμαστε.


ΤΟ ΒΗΜΑ 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου