Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το ισχυρό ευρώ και οι απειλές για την ανάκαμψη

του Andrew Bolger
 
Τα εταιρικά αποτελέσματα δ΄τριμήνου στην Ευρώπη θεμελιώνουν τις ελπίδες σταδιακής ανάκαμψης των οικονομιών. Έπιασε πάτο και υπεραποδίδει η περιφέρεια. Ορατές οι επιπτώσεις από τις αναδυόμενες. Ο ρόλος του ευρώ. 
Οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οι επενδυτές, αναζητώντας διεξόδους από τη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνουν τα ανοίγματά τους σε ευρωπαϊκές μετοχές είναι ενθαρρυντικές για τις εταιρίες της ηπείρου. Όμως οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών τριμήνου στέλνουν ανάμικτα μηνύματα.

Η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου στην Ευρώπη, η οποία οι αναλυτές ήλπιζαν ότι θα φέρει ενδείξεις δυναμικής ανάπτυξης, έχει δείξει ότι από τις 100 εταιρίες του δείκτη Stoxx Europe 600 που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει κέρδη Q4, το 53% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την Thomson Reuters.

Είναι ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 47% και το 46% των προηγούμενων 4 τριμήνων. Αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 47% των εταιριών έχει ανακοινώσει έσοδα ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών, ποσοστό χαμηλότερο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 55% και το 48% των τελευταίων 4 τριμήνων.

Αυτός ο συνδυασμός από «καλά νέα, κακά νέα» φαίνεται στα μεμονωμένα αποτελέσματα, όπου ακόμη και οι πλέον αισιόδοξες εταιρίες υπογραμμίζουν τη μεγάλη μεταβλητότητα στο εμπόριο και εκφράζουν φόβους για τα ανοίγματά τους στις αναδυόμενες αγορές και την αβεβαιότητα για την Κίνα.

Οι αναλυτές της JPMorgan Cazenove τονίζουν ότι ακόμη και το ανώτατο επίπεδο εταιριών με καλύτερα αποτελέσματα δεν ευνοείται στη σύγκριση με τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, όπου το 75% των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των παρατηρητών.

Προσθέτουν όμως: «Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες δεν συνηθίζουν να εκδίδουν γραμμή για τα αποτελέσματά τους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για απογοητεύσεις. Επίσης, η δυσκολία να διενεργηθεί τρέχουσα αποτίμηση και η αυξημένη συναλλαγματική μεταβλητότητα έχουν επιβαρύνει τα κέρδη».

Η υποδεέστερη εμφάνιση των πωλήσεων ευρωπαϊκών εταιριών εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του ευρώ, ειδικά σε σχέση με τα ευμετάβλητα αναδυόμενα νομίσματα. Αν υποθέσουμε όμως ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό στο α΄ εξάμηνο, όπως προβλέπει η Deutsche Bank, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις εξαιτίας του θα μειωθούν αισθητά στα επόμενα τρίμηνα.

Οι αναλυτές της JPMorgan Cazenove επίσης σχολίασαν θετικά την ανάκαμψη του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, όπως αποτυπώθηκε στον δείκτη ΡΜΙ Markit, ο οποίος έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό 2,5 ετών τον Ιανουάριο (52,9). «Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόκλιση ανάμεσα στους δείκτες ΡΜΙ της περιφέρειας και του πυρήνα έχει καταργηθεί πλέον πλήρως. Μάλιστα οι δείκτες ΡΜΙ της περιφέρειας τρέχουν ταχύτερα από του πυρήνα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2004».

Παρά τις θετικές αυτές μακροοικονομικές ενδείξεις, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν παγίδες ακόμη και στα αποτελέσματα των 19 εταιριών που οι αναλυτές της JPMorgan Cazenove ξεχώρισαν για την ανακοίνωση βελτιωμένων τάσεων δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Η Banco Santander, που ανακοίνωσε αύξηση 90% στα καθαρά κέρδη 2013, ανέφερε: «Έχουμε πιο σταθερές αγορές με κατακόρυφη μείωση στις προμήθειες κινδύνου στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και βλέπουμε να γίνονται πολύ θετικά βήματα για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση».

Ωστόσο, πάνω από τα μισά από τα κέρδη της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας προήλθαν από αναδυόμενες αγορές όπως η Λατινική Αμερική και η Πολωνία και οι αναλυτές φοβούνται ότι η πρόσφατη αδυναμία της Βραζιλίας θα μεταδοθεί στην υπόλοιπη Λ. Αμερική.

Ο ολλανδικός όμιλος χημικών Akzo Nobel ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών, μετά την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της για την εύθραυστη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανακαμψης. Η Akzo αναφέρει ότι παρατηρεί «ορισμένες θετικές εξελίξεις στην Ισπανία, λιγότερες στην Ιταλία, αλλά και κάποιες εξελίξεις σταθεροποίησης σε χώρες όπως η Ελλάδα. Οπότε συνολικά η περιφέρεια είτε έχει πιάσει πάτο είτε έχει αρχίσει να ανεβαίνει από τον πάτο».

Η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον πλανήτη βάσει πωλήσεων έκανε πρόβλεψη για αυξημένα κέρδη στο φετινό έτος, λόγω της ανάκαμψης στη ζήτηση της Ευρώπης. Ο όμιλος με έδρα το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις προσπάθειες βελτιστοποίησης του κόστους στη δυτική Ευρώπη, όπου επέβαλε σημαντικές αναδιοργανώσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε χθες επί έκτη συνεδρίαση κι έχει ανακάμψει 4,4% από τις αρχές Φεβρουαρίου. Παραμένει 1,3% χαμηλότερα από το υψηλό έξι ετών της 22ας Ιανουαρίου, όπου έφτασε πριν από τη διόρθωση που ακολούθησε.
Η τρέχουσα περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών κερδών υποστηρίζει τις ελπίδες σταδιακής ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Αλλά τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον υπόλοιπο κόσμο δείχνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι απρόσβλητες στα προβλήματα των αναδυόμενων αγορών.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. 
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου