Η πολύ επικίνδυνη κρίση της Ιαπωνίας ξεκίνησε με έναν σεισμό, ακολούθησε ένα τσουνάμι, και τώρα εξελίχθηκε σε μείζον ενεργειακό ζήτημα.

Πρόκειται για μια καταστροφή που οφείλεται σε παλαιότερες αποφάσεις για το πώς θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, και πως θα συντηρηθεί μια από τις πλουσιότερες κοινωνίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μετά από μια περίοδο αναμονής, οι χρηματιστές πανικοβλήθηκαν και άρχισαν χθες να πουλάνε, ρίχνοντας τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei κατά 11%, ενώ ο αντίστοιχος του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 250 μονάδες, ή 2.4%.

Η αγορά αρχίζει να δείχνει τα δόντια της σε οτιδήποτε συνδέεται με την πυρηνική ενέργεια, με τους επενδυτές να ρίχνουν κατακόρυφα τις μετοχές ουρανίου, και τις μετοχές των πυρηνικών εργοστασίων, όπως είναι αυτές της Exelon και της Entergy.

Αυτό που βλέπουμε είναι ένας οικονομικός φόβος, αλλά παράλληλα είναι και ένα παγκόσμιο σύστημα ενέργειας σε συνθήκες στρες.

Τους τελευταίους μήνες, μάθαμε μέσα από διάφορες συμπτώσεις, πως στη πραγματικότητα δεν ελέγχουμε καμία από τις πηγές ενέργειας του πλανήτη.

Η άντληση πετρελαίου από τον ωκεανό μπορεί να είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο, αν η υπεύθυνη εταιρία κάνει περικοπές.

Δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε και στον OPEC, οι χώρες μέλη του οποίου υποφέρουν από χρόνιες δυσλειτουργίες διακυβέρνησης.

Η άντληση αερίου από τον σχιστόλιθο μπορεί να προκαλέσει ραδιενεργή μόλυνση του νερού, πλην όμως οι εμπλεκόμενες εταιρίες δεν κάνουν κάτι για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Όσον αφορά στην ιδιαίτερα προβεβλημένη πυρηνική ενέργεια, βλέπουμε σήμερα το τι μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής.

Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό.

Στο Μπαχρέιν κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, και υπάρχουν φήμες ότι σκοτώθηκε ένας Σαουδάραβας στρατιώτης από τους χίλιους που έστειλε η χώρα του για να βοηθήσουν στη καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί επειδή το Μπαχρέιν συνορεύει με τη δική του πλούσια σε πετρέλαιο και με Σιίτικη πλειοψηφία ανατολική περιοχή.

Στη Λιβύη ο Καντάφι έχει βάλει στη γωνία τους επαναστάτες, και αναμένεται η τελική αιματηρή σύγκρουση που θα καθορίσει την εξέλιξη του εμφύλιου πολέμου.

Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν πανικοβληθεί ακόμη περισσότερο. Εντάξει με το πετρέλαιο. Υπάρχει τόση πολύ προσφορά, που οι χρηματιστές δεν μπορούν να το παρακάνουν. Εξάλλου, υπάρχουν και κάποιες ψύχραιμες φωνές που βοηθάνε.

Στην εφημερίδα Financial Times, κάποιοι Βρετανοί ειδικοί μίλησαν με ψυχραιμία για τα γεγονότα της Ιαπωνίας, μιλώντας για πολύ χαμηλές πιθανότητες του να δούμε ένα νέο Τσερνομπίλ. Όπως λέει και ο ειδικός πυρηνικός επιστήμονας Robert Kelley, η Fukushima δεν είναι Τσερνομπίλ, το οποίο δεν διέθετε ειδικό περίβλημα, με αποτέλεσμα όταν ο πυρήνας του πήρε φωτιά, όλα τα στοιχεία απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Η Κίνα, ενώ παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία, συνεχίζει με πλήρη ανάπτυξη της δικής της πυρηνικής βιομηχανίας.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η παρούσα είναι μια περίοδος αναμονής, κατά την οποία το κοινό αλλά και οι κυβερνήσεις απαιτούν την εισαγωγή πολλαπλών μέτρων ασφαλείας στις υπάρχουσες πυρηνικές βιομηχανικές μονάδες.

Η Γερμανία ήδη αποφάσισε να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια που κατασκευάσθηκαν πριν από το 1980, ενώ ακόμη και η Ινδία αναθεωρεί την πυρηνική της ανάπτυξη αξίας $175 δισεκατομμυρίων.
S.A.-Foreign Policy
http://www.antinews.gr/