Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σαμαράς προς Παπανδρέου: το πρόβλημα είναι το Μνημόνιο



Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά. στη σκιά της υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και εν όψει των δύο Συνόδων Κορυφής στις 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αλλά αργότερα στην Συγγρού

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στήριξη στην εθνική προσπάθεια εν όψει των επικείμενων συνόδων κορυφής και δήλωσε ότι θα επιμείνει στα θέματα επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, μείωση του επιτοκίου και επαναγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έθεσε πρώτος τα ζητήματα αυτά και έχει ήδη αναλάβει από καιρό εθνική προσπάθεια για να τα προωθήσει με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του στο εξωτερικό, τόσο με παράγοντες της Ευρώπης (Τρισέ, Ρομπάϊ, Γιούνκερ, σύνοδος ΕΛΚ κλπ) όσο και με ομοιοπαθείς χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία).

Τόνισε επίσης στον κ. Παπανδρέου ότι οποιαδήποτε λύση για την ρύθμιση του χρέους δεν πρέπει να συνδυασθεί με νέα μέτρα σε βάρος του λαού.

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ίδιο το Μνημόνιο οι όροι του οποίου πρέπει να αλλάξουν δραστικά.

Η δήλωση του κ. Σαμαρά:
«Στη συνάντησή μας, ο κ. Παπανδρέου με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα διαχείρισης του Χρέους.
Του απάντησα ότι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα  και σε κάθε ευκαιρία:
Πρώτον, το Ευρωομόλογο.
Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,
Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,
Τέταρτον, τη  μείωση του κόστους δανεισμού.
Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.
Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία.
Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.
Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».
πηγή:www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου