Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η Wall Street Journal για το παρασκήνιο της Συνόδου


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα οικονομικών αναδιαρθρώσεων για την ευρωζώνη, και έδωσαν το πράσινο φως για το νέο ταμείο διάσωσης των προβληματικών οικονομιών.

Η συνάντηση όμως, σημαδεύτηκε και από σκληρές διαφωνίες. Η Ιρλανδία, που αναζητούσε καλύτερους όρους για το δάνειο των €67.5 δις. που πήρε, δέχθηκε σφοδρές κριτικές επειδή αρνήθηκε να αυξήσει τη χαμηλή της φορολογία στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα της είπαν πως δεν θα μειωθεί το επιτόκιο που πληρώνει αν δεν το κάνει.

Ο πρωθυπουργός Enda Kenny δήλωσε όμως αδιάλλακτος.

Οι Ιρλανδοί επιμένουν πως η χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12.5%) αποτελεί σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, και ενίσχυσης της οικονομικής τους ανάκαμψης.
 
Οι άλλες όμως χώρες μέλη δυσανασχετούν, ειδικά αυτές που «τσοντάρουν» στα πακέτα διάσωσής της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet παρακάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να επιτρέψουν στο ταμείο να εξαγοράσει κάποια από τα κρατικά ομόλογα των ασθενών οικονομιών, τα οποία η ΕΚΤ έχει συσσωρεύσει από την εποχή της κρίσης. Συνάντησε όμως άρνηση.
Οι ηγέτες συμφώνησαν πάντως να αυξήσουν το τρέχον ποσό των διασώσεων στα €500 δισ. και να δημιουργήσουν ένα νέο, ιδίου μεγέθους, και μόνιμο, το 2013, οπότε και λήγει η ισχύς του σημερινού.
Ο χρόνος τρέχει.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα, μετά από δυσμενείς αναφορές για τον προϋπολογισμό, ενώ στη Πορτογαλία οι αγορές αγνόησαν τις νέες περικοπές δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Οι ηγέτες συμφώνησαν και σε δυο ακόμη αλλαγές. Η πρώτη είναι ότι το ταμείο διάσωσης θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τα κράτη της ευρωζώνης, μέσω πλειστηριασμών.
Σήμερα, το ταμείο μπορεί απλά να δανείζει.
Δεύτερον, το ίδιο το ταμείο θα μπορεί να ενισχύεται από χρηματικά κεφάλαια των κρατών, αντί για το σημερινό σύστημα των εγγυήσεων.
Η πρώτη αλλαγή θα προσφέρει στα ταμεία ελαστικότητα, αν και οι λεπτομέρειες του τι θα ισχύει δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμη.
Η δεύτερη υπονοεί ότι τα πιο αδύναμα κράτη, των οποίων οι εγγυήσεις δεν μετράνε όσο αυτές των κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία), μάλλον θα χρειαστεί να συνεισφέρουν σε ρευστό.
Συμφωνήθηκε επίσης τα δάνεια των ταμείων διάσωσης να είναι χαμηλότοκα, και ότι το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Η Ελλάδα ζητούσε μείωση κατά δυο μονάδες.
http://www.antinews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου