Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

H πολιτική ....οικονομία του Βενιζέλου


Γέφυρες διαλόγου με τον πολιτικό κόσμο και επικοινωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα αγανακτισμένα νοικοκυριά έριξε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευ.Βενιζέλος στην πρώτη, με το νέο του "κοστούμι", ομιλία στη Βουλή.
Εμφανώς επηρεασμένος από το "βάπτισμα πυρός" που πήρε στο Λουξεμβούργο όπου συνάντησε τη σκληρότητα και την αμφιβολία των ευρωπαίων εταίρων για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο και να λυθούν τα χέρια τους να υπογράψουν το νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο κατά τις πληροφορίες υπερβαίνει τα 120 δισ. ευρώ, στάθηκε περισσότερο στο πολιτικό ζήτημα που καλείται να ξεπεράσει η χώρα.
Και μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης της "πολιτικής συμφωνίας" με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία θα αναλάβει το βάρος της δημοσιονομικής διάσωσης της χώρας μας.

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος απέφυγε να παρουσιάσει τα μέτρα τα οποία καλείται να εγκρίνει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, στηρίχθηκε στο τρίπτυχο "σταθερότητα - ανάπτυξη - κοινωνική δικαιοσύνη" που πρώτος παρουσίασε ολοκληρωμένα ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς όταν μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 επέστρεψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος. Τότε τα όπλα του Γ. Γεννηματά ήταν η δημοφιλία του (εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Α΄Αθηνών), η αναγνώριση του από τον κόσμο του ΠαΣοΚ και η εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομίας μετά την ολιγόμηνη θητεία του στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

Τα ίδια όπλα επιστρατεύει κι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος στην παρούσα, τουλάχιστον φάση, καλείται να κινηθεί στα ασφυκτικά στενά περιθώρια που του αφήνει η τρόικα για τη διαφοροποίηση των μέτρων στα οποία είχε συμφωνήσει ο προκάτοχος του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα σήμερα νωρίς το πρωί  της Τετάρτης σε νέα συνάντηση με την τρόικα θα πρέπει να "κλειδώσουν" οι αποφάσεις για τις νέες φορολογίες στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Από τα μέτρα αυτά η τρόικα περιμένει το δημόσιο να εισπράξει 1670 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011 ώστε το έλλειμα να προσεγγίσει το στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή να υποχωρήσει στο 6,4% του ΑΕΠ από 10% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2010.
Κατά τις πληροφορίες στις επίπονες διαπραγματεύσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομίας το νέο επιτελείο πίεσε να υπάρξει ελαστικότητα κι ο στόχος μείωσης του ελλείματος να προσδιοριστεί μεταξύ 6,4% και 7,8% του ΑΕΠ ώστε να υπάρχει περιθώριο να αντιμετωπιστεί η ύφεση και το σόκ στην οικονομία που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα που θα πλήξουν άμεσα τα εισοδήματα, κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων.
Το «Μνημόνιο» Βενιζέλου
Σ΄αυτό το ασφυκτικά στενό περιθώριο χρόνου και χειρισμών ο κ. Βενιζέλος θέλησε να ανατρέψει το κλίμα που κυριάρχησε τους τελευταίους 20 μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά "η στρατηγική του φόβου δεν οδήγησε και δεν οδηγεί πουθενά" και να προσπεράσει την μεμψιμοιρία που είναι διάχυτη στο χώρο του ΠαΣοΚ τονίζοντας ότι "η ιδεολογία της μιζέριας, επίσης δεν οδηγεί πουθενά".

Οι τρεις άξονες
Για την αποκατάσταση της σταθερότητας ο υπουργός Οικονομίας καθόρισε τους τρείς άξονες που πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια και πρέπει να αναλάβει πρωτίστως ο πολιτικός κόσμος:
-Η ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας στην Ευρωπαική Ενωση. Πρός τούτο κάλεσε και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να παρέμβει και να πείσει τον Φιλανδό πρωθυπουργό (ομοιδεάτη του) να μην επιμείνει στην εξασφάλιση ειδικών εγγυήσεων προκειμένου να βοηθήσει και αυτή τη δύσκολη στιγμή την Ελλάδα.
-Η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα τόσο για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και του εφαρμοστικού νόμου, δηλαδή των μέτρων λιτότητας που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα, και
-Η συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές μας στην Ελλάδα (τράπεζες και ταμεία) και στο εξωτερικό (τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, funds) προκειμένου να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τα προσεχή τρία χρόνια. Οπως είπε ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία της Βιέννης μέσω της οποίας η τρόικα και η κυβέρνηση θα επιδιώξουν να περιοριστούν μέσω της "εθελοντικής επιμήκυνσης" οι δανειακές ανάγκες της προσεχούς τριετίας τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ.
-Η συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις που ο υπουργός θεωρεί ότι είναι ασφαλής δρόμος να μειωθεί το κράτος και το δημόσιο χρέος χωρίς να απαιτηθούν άλλα μέτρα που δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία.
Για την επιστροφή στην ανάπτυξη ο υπουργός μίλησε για το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που θα τρέχει παράλληλα με το μνημόνιο και θα οδηγήσει μετά από διάλογο σε δύο βασικά εργαλεία:
-Την ταχύτερη μείωση των δαπανών του κράτους, και
-Νέο φορολογικό σύστημα, πιό δίκαιο για μισθωτούς και συνταξιούχους και - τουλάχιστον - απλούστερο για τις επιχειρήσεις.
Αυτό, άλλωστε εισηγείται και η τρόικα που όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» ζήτησε από την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να «καθήσουν στο ίδιο τραπέζι το φθινόπωρο για να συμφωνήσουν σ΄ένα νέο φορολογικό σύστημα και αλλαγές στη φορολογία, με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα ως πρός πρός τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».
-Την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την αναδιάταξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Ως δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να επεξεργαστεί συνολική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι άνεργοι και τα νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα κι ότι ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συστήσουν με δικούς τους πόρους ταμείο που θα δίνει υποτροφίες σπουδών σε φοιτητές που οι γονείς τους μένουν άνεργοι.
πηγη:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου