και προειδοποιεί με υποβαθμίσεις!
Οι προσπάθειες των
χωρών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους μέσω της διεύρυνσης του
προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF, μπορεί να οδηγήσουν σε πιστοληπτικές
υποβαθμίσεις στην περιοχή, δηλώνει ο επικεφαλής του τμήματος κρατικού χρέους
της Standard & Poor's Ντέιβιντ Μπιρς, προσθέτοντας ότι απ' αυτόν κίνδυνο
δεν εξαιρούνται χώρες όπως η γερμανία και η Γαλλία.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Μπιρς δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα ενισχύσουν το EFSF οι Ευρωπαίοι, πόσο αποτελεσματικό θα είναι, καθώς και ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Μπιρς δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα ενισχύσουν το EFSF οι Ευρωπαίοι, πόσο αποτελεσματικό θα είναι, καθώς και ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι διάφορες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να έχουν «πιθανές πιστωτικές επιπλοκές με διάφορους τρόπους», περιλαμβάνοντας και τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως τη γερμανική και τη γαλλική που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ»..
Ο κ. Μπιρς επισημαίνει πως είναι εμφανές πλέον πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διευρύνουν τον EFSF χωρίς περιορισμούς.
«Υπάρχει κάποια κατανόηση στην Ευρωζώνη ότι δεν υπάρχει πλέον φθηνή και ακίνδυνη προοπτική διεύρυνσης για τον EFSF», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Καθώς χώρες όπως η Γερμανία έχουν δείξει ότι δεν είναι πλέον πρόθυμες να δεσμεύσουν τα χρήματα τους, ο κ. Μπιρς εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος που στην Ευρωζώνη εξετάζονται επιλογές όπως η μόχλευση του EFSF μέσω της ΕΚΤ ή μέσω των αγορών, καθώς και η πιθανότητα μίας βαθύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.
Ο Ντ. Μπιρς αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για κάθε μία απ' αυτές τις επιλογές.
Η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ένωσης θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τον πυρήνα της Ευρωζώνης, δηλαδή το γαλλογερμανικό άξονα.
Μία λύση θα μπορούσε να είναι η στήριξη του EFSF με κεφάλαια από την ΕΚΤ, λύση που θα περιορίσει τις επιπτώσεις στις αξιολογήσεις, ωστόσο αυτη η κίνηση θα αυξήσει τις υποχρεώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύουν τα κεφάλαιά της για να καλύψουν τις ζημιές από μία πιθανή πτώχευση στην Ευρωζώνη.
Η μόχλευση του EFSF θα μπορούσε να οδηγήσει και στην υποβάθμιση της δικής του πιστοληπτικής αξιολόγησης («ΑΑΑ»).
Το στέλεχος του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης είπε ότι τελικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί με ένα αξιοσημείωτο «κούρεμα» και συνεπώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες τράπεζες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
«Οι τράπεζες πρέπει να βγουν έξω και να μιλήσουν με πιθανούς επενδυτές. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις φέτος, το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη αυξάνουν το κεφάλαιό τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά αντί να προσφύγουν στην κρατική στήριξη.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για ύφεση στις ΗΠΑ και σε τμήματα της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις μίας πιθανής διπλής ύφεσης στις αξιολογήσεις των ανεπτυγμένων οικονομικών θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.
Όπως τονίζει, έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία των τραπεζών και σε παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των ελλειμμάτων, όπως οι δαπάνες για υγεία και συντάξεις.
Τέλος, ο κ. Μπιρς εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας: «Πολλοί οικονομολόγοι αρχικά υπερεκτίμησαν τις επιδόσεις για την ανάπτυξη της χώρας φέτος, και τελικώς συνειδητοποίησαν ότι η μοίρα της είναι συνδεδεμένη με αυτή των γειτόνων της».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου