Το 50% προσεγγίζει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI).
Πριν από λίγο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.
Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.
«Μέσα» οι SocGen, UniCredit και Generali
Η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα Societe Generale, ο μεγαλύτερος ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος Generali και η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), ακολουθώντας τις άλλες μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο ίδιο πρόγραμμα.
Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Generali κατείχε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 2,95 δισ. ευρώ και η UniCredit 1,06 δισ. ευρώ, ενώ η Societe Generale είχε ομόλογα αξίας 1,06 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο PSI μπορεί να είναι μικρότερη από το 60%, περίπτωση κατά την οποία, όπως είπε, θα υπήρχε ένα, κατά βάση μη ελεγχόμενο, πιστωτικό γεγονός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου