To το 85,8% διαμορφώθηκε
η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI),
σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από τους τίτλων του ελληνικού νομικού δικαίου οι οποίοι συνολικά αντιστοιχούν σε 177 δισ. ευρώ, το υπουργείο δέχθηκε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων ύψους περίπου 152 δισ. ευρώ.
Εάν συνυπολογιστούν τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο, το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 95,7% (197 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από τους τίτλων του ελληνικού νομικού δικαίου οι οποίοι συνολικά αντιστοιχούν σε 177 δισ. ευρώ, το υπουργείο δέχθηκε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων ύψους περίπου 152 δισ. ευρώ.
Εάν συνυπολογιστούν τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο, το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 95,7% (197 δισ. ευρώ).
Η δήλωση Ευ. Βενιζέλου
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας»,
Νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας με το PSI
Νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας δημιουργεί η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI+, ανοίγοντας το δρόμο για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ και την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.
Η εντυπωσιακή οικειοθελής συμμετοχή στο «κούρεμα» ανοίγει το δρόμο για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs)-περιορίζοντας τον κίνδυνο παράλληλης ενεργοποίησης των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS)- και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι 15.00 ώρα Ελλάδας.
Θα έχει προηγηθεί νωρίτερα, στις 13.00 συνέντευξη τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ISDA, θα συνεδριάσει σήμερα στις 13:00 GMT προκειμένου να αποφασίσει εάν συντελείται πιστωτικό γεγονός.
Με την ενεργοποίηση των CACs το σύνολο των υπό ελληνικό Δίκαιο ομολόγων των 177 δισ. ευρώ, θα υποστεί «κούρεμα» αντίστοιχο με αυτό όσων δήλωσαν οικειοθελή συμμετοχή, όπως για παράδειγμα τα ομόλογα των φυσικών προσώπων και των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία απείχαν από τη διαδικασία.
Για τα μεν ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την παροχή αποζημιώσεων υπό μορφή ακινήτων του Δημοσίου, για τα δε φυσικά πρόσωπα αναζητούνται λύσεις μεταγενέστερης αποζημίωσης με επικρατέστερη τον συμψηφισμό μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων με τις ζημίες.
Η ανταλλαγή
Η επόμενη σκηνή στο σήριαλ PSI, έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίουοπότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Τα ομόλογα των 177 δισ. ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 53,5% στην ονομαστική τους αξία και το εναπομένων 46,5% της αξίας τους θα καλυφθεί με δύο τύπους ομολόγων:
- Με ομόλογα εκδόσεως ελληνικού Δημοσίου που θα καλύπτουν το 31,5% από το εναπομείναν 46,5%. Θα εκδοθούν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια από 11 έως και 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο νέο ελληνικό ομόλογο θα λήξει το 2023 και το τελευταίο το 2042. Το επιτόκιό τους θα είναι 2% από τις 24 Φεβρουάριου του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2015, στο 3% έως το Φεβρουάριο του 2020 , στο 3,65% για το Φεβρουάριο του 2021 και 4,3% από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2042.
Παράλληλα θα υπάρχει ρήτρα ΑΕΠ. Δηλαδή, θα προβλέπεται αύξηση του επιτοκίου ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Η ρήτρα αυτή θα ξεκινήσει από το 2015 και εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%.
- Το υπόλοιπο 15% που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 30 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από μονοετή ή διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Τόσο το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2013, όσο και το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2014 θα ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ το κάθε ένα.
- Οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων ομολόγων (έως 24 Φεβρουαρίου 2012) θα καλυφθούν με 6μηνα έντοκα γραμμάτια του EFSF μηδενικού επιτοκίου.
Το πακέτο
Με την …κουρά να έχει ολοκληρωθεί, στις 14 Μαρτίου σε συνεδρίαση του Eurogroup ή ενδεχομένως του Euroworking Group θα κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων των νέων δόσεων του δανείου.
Την ακριβώς επόμενη μέρα, στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή στο νέο πακέτο. Εκτιμάται πως αυτή θα κυμαίνεται μεταξύ 18 και 21 δισ. ευρώ στα οποία όμως συμπεριλαμβάνονται και τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο, που δεν έχουν εκταμιευθεί.
Πότε έρχονται τα λεφτά
Τα πρώτα λεφτά αναμένονται λίγο πριν τις 20 Μαρτίου καθώς μπορεί το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ να έχει φύγει από τον ορίζοντα γενικά, δεν έχει φύγει όμως συνολικά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μέρος αυτού του ομολόγου το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της τίτλους ύψους 4,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Σε χρόνο παράλληλο αναμένονται και οι ενισχύσεις που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Μπορεί οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης να γίνουν μεταγενέστερα, παρ΄ όλα αυτά προκειμένου να μην μείνει «ακάλυπτο» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαια αυτά – περίπου 40 δισ. ευρώ- θα πρέπει να είναι διαθέσιμα.
Η πρώτη δόση, πλην ανακεφαλαιοποίησης των λήξεων ομολόγων, αναμένεται στις αρχές Απριλίου οπότε σχεδιάζεται και η εξόφληση μεγάλου μέρους από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 5,7 δισ. ευρώ (στα τέλη Δεκεμβρίου).
Και το «κούρεμα» των ξένων
Η τελευταία σελίδα στο PSI+ θα γραφτεί στις 11 Απριλίου, οπότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο.
Το χρονοδιάγραμμα
• Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 8.00 ώρα Ελλάδος η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το PSI.
• Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 15.00 ώρα Ελλάδος η τηλεδιάσκεψη Eurogroup. Θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s.
• 12 Μαρτίου Δευτέρα, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο.
• 14 Μαρτίου, Τετάρτη, σε συνεδρίαση του Euroworking Group κλειδώνει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.
• 15 Μαρτίου η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.
• 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ- που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί- το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
• 11 Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο Αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου