Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γιατί όχι και... δεύτερο εκτός έδρας γκολ;

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ! Για το ΣΕΦ φυσικά, τι νομίζατε; Διότι όπως αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο λίγα μέτρα πιο… δίπλα από το Παλέ, το 0-1 μπορεί να μοιάζει με τα… πάντα, αλλά δεν είναι τίποτα. Για να μην έχουμε λοιπόν δράματα ανάλογα με αυτά που βιώσαμε στον Καραϊσκάκη ακριβώς πριν μια εβδομάδα, χαμηλά η …μύτη και πάμε βήμα-βήμα. Η Πόλη, όπως και το Βουκουρέστι, είναι πολύ κοντά, όμως όποιος βιάζεται… χάνει και τον δρόμο!


Η σειρά έχει πολύ ψωμί και η χαρά από την κηδεία απέχουν ελάχιστα. Όσος ήταν και ο χρόνος που χρειάστηκε ο Ολυμπιακός για να κάνει δικό του ένα παιχνίδι που φαινόταν να γλιστράει από τα χέρια του. Όταν ο Ζήσης έστειλε τη διαφορά στο +10 για τη Σιένα και βλέποντας τους εκνευριστικούς Ιταλούς να χοροπηδάνε και να χτυπάνε τις πινακίδες, άρχισα να σκέφτομαι τον τίτλου του κειμένου. «Αχ, αυτές οι λεπτομέρειες», ήταν το μοναδικό πράγμα που πρόλαβε να μου έρθει στο μυαλό, καθώς στην αμέσως επόμενη επίθεση ο απίστευτος και χθες Πρίντεζης πέτυχε το πρώτο από τα δύο τρίποντα που υπέγραψαν τον πρώτο προημιτελικό.

Σε εκείνο το σημείο, ήχησε η σάλπιγγα της αντεπίθεσης και ο Ολυμπιακός δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω. Αν δεν είχε ευστοχήσει ο Γιώργος, πιθανότατα να μην είχε μαζευτεί ποτέ η διαφορά και τώρα να λέγαμε άλλα.  Με τα «αν» όμως, ιστορία δεν έγραψε κανείς και πλέον οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους σε αυτόν τον μικρό μαραθώνιο με τους Ιταλούς. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής ο Ολυμπιακός έχει ήδη κερδίσει την ευκαιρία να μην ξαναμπεί στο αεροπλάνο για την Ιταλία.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, η ψυχρή, λέει με απλά μαθηματικά ότι η ομάδα του Ίβκοβιτς απέχει δύο νίκες από το φάιναλ φορ, ενώ η Σιένα τρεις. Έτσι κι αλλιώς οι δύο τους έχουν …ισοπεδώσει από πέρυσι την ουσία του όρου «πλεονέκτημα έδρας». Το 0-1 ένα μπορεί να έγινε, αλλά το εισιτήριο για την Πόλη γράφει πάνω τον αριθμό «3».

Γράφαμε στο τελευταίο κείμενο, ότι για να κάνει διπλό στην «Palaestra» ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αγχώσει τη Σιένα με την αμυντική του προσήλωση και κάποια μεγάλα σουτ. Οι Πειραίωτες, λοιπόν, κατάφεραν να μην χάσουν επαφή, ακόμη και στα νεκρά τους διαστήματα, ενώ όποτε τους δινόταν η ευκαιρία να επιστρέψουν ή και να προσπεράσουν, την άρπαζαν από τα μαλλιά.

Σε τόσο υψηλό το επίπεδο, αυτό είναι όλο το μυστικό. Να μένεις μέσα στο παιχνίδι και να κάνεις ένα σούπερ πεντάλεπτο την κατάλληλη στιγμή. Γιατί, ναι μεν η Σιένα διατηρούσε την υπεροχή στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά την… πλήρωνε με αίμα. Τα συκώτια έβγαλαν στους έμπειρους, αλλά ευκολοκατάβλητους παίκτες του Πιανιτζιάνι οι απείρως πιο αθλητικοί ερυθρόλευκοι. Και αυτό μεταφράζεται εύκολα από τα επιμέρους σκορ. Από τους 26 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Ιταλοί με κατρακύλησαν στους 9 (!) στο τέταρτο. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που είχε την τελευταία περίοδο ως την πιο παραγωγική του, σκοράροντας 24!

Το πόσο σημαντικός είναι πια για τον Ολυμπιακό ο Λο, αλλά και το πόσο κόστισε η απουσία του στον τελικό κυπέλλου φάνηκε χθες με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ο Αμερικανός προσέδωσε επιθετική ηρεμία στα τελευταία λεπτά, σκόραρε με πολύ απλές κινήσεις και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στο διπλό. Οι παίκτες της Σιένα, έδειξαν ανακουφισμένοι με το το πέμπτο φάουλ του Σπανούλη, ο οποίος τράβηξε τα πάνδεινα από τις συνδυαστικές άμυνες του Πιαννιτζιάνι. Κατόρθωμα οι 15 πόντοι που πέτυχε.

Ο Ντόρσεϊ αντιμετώπισε για πρώτη φορά προβλήματα στην άμυνα από τον εκπληκτικό Άντερσεν, αλλά αποδείχτηκε… ντούρασελ! Όταν η γλώσσα του Αυστραλού έφτασε στο… πάτωμα, εκείνος είχε τεράστια αποθέματα ενέργειας και όρθωσε ένα τεράστιο απαγορευτικό μπροστά από το καλάθι του Ολυμπιακού. Πολύτιμος ο Χάινς, που εκμεταλλεύτηκε τα γρήγορα πόδια του στην επίθεση και έδωσε λύσεις. Καημό το ‘χω, πάντως, να δω και τους τρείς Αμερικανούς στην ίδια πεντάδα, έστω για ένα τρίλεπτο. Απολύτως κατανοητό το γιατί δεν συμβαίνει, αλλά σίγουρα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν πρόκειται για υπερβολή και έπαρση αλλά οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγάλη ευκαιρία να κάνουν το 0-2 και να σκοτώσουν τη Σιένα την Παρασκευή το βράδυ. Το θέμα είναι να μην χαλαρώσουν και τη αφήσουν να ξεφύγει, όπως έκαναν ο… Τζιμπούρ με τον Μιραλάς στο Χάρκοβο. Η λογική λέει ότι οι Ιταλοί θα εμφανίσουν ακόμη πιο νωρίς σημάδια κόπωσης, ενώ ο Ολυμπιακός χάρη στο ροτέισον του Ίβκοβιτς αναμένεται αρκετά φρέσκος. 

Η Σιένα από χθες το βράδυ μοιάζει ακόμη πιο όμορφη και θα την απολαύσουμε για δύο ακόμη μέρες. Ε, φτάνει τόσο…

πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου