Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα δεδομένα από το break του Ολυμπιακού

Μετά τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στη Σιένα ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τα δεδομένα, τονίζει τα προφανή, γράφει για τα λιγότερο προφανή και αναρωτιέται για το "τι μέλλει γενέσθαι" σε αυτή τη σειρά.

Πόσο μέτρησε η αποβολή του Σπανούλη, πόσο δίκαιο ήταν το αποτέλεσμα βάσει εμφάνισης, ποιος ήταν ο παίκτης κλειδί και ποιες κινήσεις τακτικής χάρισαν στους "ερυθρόλευκους" το προβάδισμα στα πλέι-οφ;

Ένα-ένα...


Ας πάρουμε, λοιπόν, τα δεδομένα

Ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-0

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμη δύο νίκες για να προκριθεί στο φάιναλ-φορ

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που στον πρώτο προημιτελικό έκανε "μπρέικ"

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε αυτό το παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός παραμένει μια ομάδα που δύσκολα κάποιος μπορεί να κερδίσει.

Ας περάσουμε τώρα στα προφανή:

Ο Ολυμπιακός είχε για κορυφαίο παίκτη τον Γιώργο Πρίντεζη: 20 πόντοι (5/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα) σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεπεράσει την απουσία του Βασίλη Σπανούλη: έπαιξε συνολικά 23 λεπτά (15 πόντοι, 2 ασίστ, 4 λάθη) και αποβλήθηκε στο 35'. Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, η άμυνα της Σιένα είχε προσαρμοστεί πάνω του και ουσιαστικά ήταν προετοιμασμένη να τον σταματήσει, χρησιμοποιώντας τέσσερις παίκτες στην αμυντική της περιστροφή. Η απουσία του (όπως φάνηκε κατόπιν εορτής) έκανε τους Πειραιώτες λιγότερο... προβλέψιμους.

Ο Ολυμπιακός είχε για παίκτη-κλειδί τον Έισι Λο. Ο Αμερικανός έμεινε στο παρκέ 25 λεπτά, πέτυχε 8 πόντους (2/6 σουτ), πήρε 4 ριμπάουντ, έδωσε 5 ασίστ, κέρδισε 6 φάουλ και γενικότερα ήταν αυτός που κάλυψε το κενό του Σπανούλη. Πήρε προσωπικές φάσεις, έβαλε δύο μεγάλα καλάθια στο φινάλε και συνολικά πρόσφερε δημιουργία και προσωπικότητα στην περιφέρεια των "ερυθρολεύκων". Παράλληλα προκαλούσε πολλά ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα στο ξεκίνημα των επιθέσεων και έφτιαχνε φάσεις για τους άλλους.

Ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά καλύτερος από τη Σιένα. Στο πρώτο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ αποκλειστικά λόγω της εκπληκτικής ευστοχίας του Ντέιβιντ Άντερσεν. Ακόμη και στο -6, όμως, έδειχνε πως όταν τα ποσοστά πλησιάσουν τα κανονικά, θα αποκτήσει το πάνω χέρι στο παιχνίδι.

Πάμε και στα λιγότερο προφανή

Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Παρότι δέχτηκε 48 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 75 συνολικά η άμυνα του ήταν πολύ καλή. Αυτό φαίνεται κι από τις μόλις 9 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του Πιανιτζάνι, που δεν είχαν εύκολα καλάθια και τα περίμεναν όλα από ατομικές ενέργειες. Ο Ντόρσι ήταν και πάλι ο ακρογωνιαίος λίθος, ενώ συνολικά η ομάδα τα πήγε καλά στο μαρκάρισμα του Μπο ΜακΚάλεμπ.

Ο Ολυμπιακός "σημάδεψε" καλύτερα στην επίθεση του: χτύπησε με τους ψηλούς του ("4άρια" και Χάινς) στα πόδια των λιγότερο ευέλικτων αντιπάλων, με αποτέλεσμα αρκετές κερδισμένες προσωπικές φάσεις που ξεκινούσαν από την περιφέρεια. Επίσης μπορεί να δέχτηκε 28 πόντους από τον Άντερσεν, αλλά "ισοσκέλισε" πολλούς από αυτούς στην επίθεση του. Ο Αυστραλός είχε τεράστιο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του πικ-εν-ρολ. Γενικότερα όταν ο Στόουνρουκ δεν βρισκόταν στο παρκέ η αμυντική λειτουργία της φροντ-λάιν της Σιένα χώλαινε.

Ο Ολυμπιακός έριξε από νωρίς στο παρκέ μια ματς-απ άμυνα ζώνη, με την οποία προσπαθούσε να πάρει από τη Σιένα τα πλεονεκτήματα της. Ουσιαστικά οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν με αυτή τη σύνθετη άμυνα να κρατήσουν τους ψηλούς στη ρακέτα και να αφήσουν τους περιφερειακούς να κυνηγούν στην περιφέρεια, "απαντώντας" έτσι στην Μοντεπάσκι που συνηθίζει να κάνει το αντίθετο στην επίθεση της: να βγάζει έξω τους Λαβρίνοβιτς-Άντερσεν-Στόουνρουκ-Ρες και να δημιουργεί μες στη ρακέτα χώρους για τους ΜακΚάλεμπ-Μος-Θόρτον.

Πάμε και στο... τι μέλλει γενέσθαι

Ο Ολυμπιακός -είπαμε- προηγείται 1-0. Το έργο του, ωστόσο, παραμένει δύσκολο γιατί η Σιένα είναι α) σκληρή β) έμπειρη γ) καλή ομάδα. Έχει βρεθεί σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και έχει καταφέρει να αντιδράσει γιατί απλούστατα όλοι στις τάξεις της "μιλούν την ίδια γλώσσα". Είναι χρόνια μαζί και καταλαβαίνονται.

Ο Ολυμπιακός που βασίζεται στην ενέργεια, θα πρέπει να "μαζέψει" αποθέματα για το επόμενο παιχνίδι που γίνεται μόλις 48 ώρες μετά. Δεν θα είναι εύκολο. Αν και αυτό είναι λιγότερο εύκολο για τη Σιένα που έχει μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες και μικρότερο rotation.

πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου