Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τρομοκρατικά «σενάρια» για πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS


Η αντίστροφη μέτρηση για το PSI έχει ήδη αρχίσει, και τα σενάρια και οι φήμες που κυκλοφορούν ποικίλλουν, παρά την αισιόδοξη στάση που κρατούν η κυβέρνηση αλλά και οι εταίροι μας.
Αναλυτές από διάφορες πλευρές, και ειδικά από το Λονδίνο όπου -όπως φαίνεται- ποντάρουν τα ρέστα τους στην κατάρρευση του ευρώ, επιμένουν πως την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου θα κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν οι πληρωμές των CDS. Αυτά τα σενάρια φουντώνουν, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την προσφορά της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Το λονδρέζικο think-tank Open Europe, τονίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει εθελοντική μείωση του χρέους της, και οι οίκοι αξιολόγησης θα δουν το PSI ως default. Παράλληλα, άρθρο στους Financial Times κάνει λόγο για την πρώτη στάση πληρωμών από δυτικό κράτος τα τελευταία 60 χρόνια!


Κλειδί το ύψος συμμετοχής στο PSI
Η αιτία φαίνεται πως είναι το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του χρέους. Υπενθυμίζεται ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η συμμετοχή στο 90%. Ωστόσο, αν η συμμετοχή ανέλθει τουλάχιστον στο 75% τότε η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, τα γνωστά CAC's, υποχρεώνοντας και τους υπόλοιπους πιστωτές να συμμετάσχουν.
Αυτό είναι το σημείο-κλειδί, καθώς οι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P) έχουν τονίσει ότι θα θεωρήσουν ως πιστωτικό γεγονός την μη εθελοντική συμμετοχή στο PSI, δηλαδή την ενεργοποίηση των CAC's.
Αν οι οίκοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους, και θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς default, τότε μπορεί να ζητηθεί από την Διεθνή Ενωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή της για την ενεργοποίηση των CDS. Την περασμένη Πέμπτη η ISDA δήλωσε ότι το ελληνικό swap δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Άφησε ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει απόφασή μετά την λήξη της προθεσμίας του PSI, όταν δηλαδή θα ανακοινωθεί επίσημα και η τελική συμμετοχή.
Σε κάθε περίπτωση, παράταση της προθεσμίας για συμμετοχή στο PSI έχει αποκλεισθεί από την ελληνική πλευρά. Ακόμη όμως και αν αυτό λάβει χώρα, τα σενάρια επιμένουν ότι την Παρασκευή οι οίκοι θα μιλήσουν για πιστωτικό γεγονός. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έφτασαν σήμερα στο 29,47%.

Αισιοδοξία Βενιζέλου: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι το PSI θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα. Την ίδια αισιοδοξία φαίνεται να συμμερίζεται και ο Σόιμπλε.
Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι τα 177 δισ. από τα 206 δισ. του συνολικού χρέους που πρόκειται να κουρευτεί υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Γι' αυτά τα ομόλογα, το όριο ενεργοποίησης των CAC's είναι συμμετοχή 66,6% και όχι το 75% που ισχύει για το σύνολο των ομολόγων.
Στο υπουργείο, πιστεύουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει αυτό το ποσοστό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα CAC's για το σύνολο των 177 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το PSI θα αγγίξει τελικά το 90%, πολύ κοντά στον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Τι είναι το PSI;
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του PSI είναι να «κουρευτεί» κατά 53,5% το χρέος της Ελλάδας που ανήκει σε ιδιώτες, μέσω ελληνικών ομολόγων. Το χρέος αυτό ανέρχεται στα 206 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, η Ελλάδα κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτες (τους ομολογιούχους) να δηλώσουν την εθελοντική συμμετοχή τους στο κούρεμα μέχρι αύριο αποδεχόμενοι ζημιές που θα αγγίξουν τελικά το 70%.
Παράλληλα, όμως, ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει ρήτρες (τα λεγόμενα CAC's) για να υποχρεώσει το σύνολο των πιστωτών να λάβουν μέρος στο κούρεμα. Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής να ανέλθει τουλάχιστον στο 75% (ή 66,6% για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).

Ποιοι συμμετέχουν μέχρι στιγμής
Ήδη όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν στην εθελοντική συμμετοχή τους (έχουν ομόλογα 42 δισ. ευρώ) όπως επίσης και επτά ασφαλιστικά Ταμεία που κατέχουν ομόλογα ύψους 17 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άλλα πέντε ασφαλιστικά Ταμεία δήλωσαν αντίθετα με το κούρεμα προκαλώντας τη μήνι του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όσον αφορά τους ιδιώτες από το εξωτερικό, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)έχει δηλώσει τη στήριξή του στο PSI. Και τα 12 μέλη που συμμετέχουν στο steering committee, θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο κούρεμα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες όπως η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η Commerzbank που δήλωσαν συμμετοχή με ομόλογα 14 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα μέλη είναι η Allianz, η ΑΧΑ, η CNP Assurances, η Greylock Capital Management, η ING Bank και η Intesa Sanpaolo SpA, που επίσης σκοπεύουν να συμμετάσχουν με τα δικά τους ομόλογα. Την δωδεκάδα κλείνουν τρεις ελληνικές τράπεζες που έχουν ήδη πει το «ναι».
Τέλος, σήμερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η ιταλική Generali με σχεδόν 3 δισ. ευρώ, η SocGen με μισό δισ. και η Societe Generale με περίπου 1 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν, όπως η γνωστή για την ανθελληνική προπαγάνδα της γερμανική εφημερίδα Bild (η οποία όμως έχει ένα πολύ μικρό ομόλογο) αλλά και funds όπως το Armstrong Investment Managers του Λονδίνου.

πηγη:iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου