Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μια νέα πρόκληση για τον Σαμαρά


του Μιχάλη Ιγνατίου
Το ΔΝΤ επανέλαβε την επιθετική κίνηση, όπως και τον Μάιο του 2010, προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτήν τη φορά στοχεύει τον επίσημο τομέα, που αποτελούν η ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ και μερικές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών. Εδώ και καιρό, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για το νέο «κούρεμα» και παρά τις δημόσιες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, δεν απέσυρε την εισήγησή της από το διαπραγματευτικό τραπέζι, δείχνοντας αποφασιστικότητα να διεκδικήσει τη δραματική απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ, που δικαιολογημένα νιώθει «προδομέ­νη» για την εξαφάνιση της λίστας που χάρισε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ακολουθεί τα βήματα του Ντομι­νίκ Στρος Καν, ο οποίος τον Μάιο του 2010 παρουσίασε παρόμοια πρόταση στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Δυστυχώς για τη χώρα, ο κ. Παπαν­δρέου δεν τόλμησε και προτίμησε να μη συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους. Η Ιστορία -κατά άλλους η Δικαιοσύνη- θα κρίνει εάν έπραξε καλώς. Είναι βουνό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νυν πρωθυπουργός.
Εχοντας απέναντί του τις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, εύχεται να ολοκληρωθεί γρήγορα το μαρτύριο των διαπραγματεύ­σεων, να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει μία ύστατη προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Για να τα καταφέρει, πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει και από τους Ευρωπαίους την επιμήκυνση, για την οποία το ΔΝΤ έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως», αλλά και την αναδιάρθρωση. Χωρίς το «κούρεμα» του χρέους, δεν επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα, που αποτελεί συστατικό στοιχείο για να συνεχιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Η πλέον σημαντική πρόκληση για τον κ. Σαμαρά είναι η διαπίστωση εντός και εκτός της χώρας ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2025. Γι' αυτό, η μόνη λύση είναι η αναδιάρθρωση. Να μη φοβηθεί τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων και να συνταχθεί με την πρόταση του ΔΝΤ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.
πηγη:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου