Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα με την Προανακριτική


Ο Σαμαράς θέλει να τελειώσει το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών και να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ
Με την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που αναμένεται να κατατεθεί - πιθανότατα τη Δευτέρα - θα επιχειρήσει η τρικομματική κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι κοινή επιδίωξη είναι να ολοκληρωθούν το ταχύτερο όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που είχε τηλεφωνικές επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πλήρως το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από μία αιθαλομίχλη η οποία δηλητηριάζει την πολιτική σκηνή και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τορπιλίσει ακόμη και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.


Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους - το επεσήμανε και στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο» - ότι η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών.

Ήθελε εξ αρχής να κινηθούν ταχύτατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα για μια υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη, αν και υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματισμός για την παραγραφή του αδικήματος για τον πρώην υπουργό.

Γι' αυτό και σε χρόνο ρεκόρ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφώνησαν  να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα ελέγξει τον Γ. Παπακωνσταντίνου και θα αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ» προς όφελος συγγενικών του προσώπων τα οποία «εξαφανίστηκαν» από τον κατάλογο των Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Με την κίνηση για ταχεία κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ θέλουν και να προλάβουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κουβέλη ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.

«Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί όπως και η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Κουβέλης και λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωνε σιβυλλικά: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΠαΣοΚ που ζήτησε να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
 www.tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου