Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Στίγκλιτς: «Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο κέρδη, είναι και φόροι»

Τα βέλη του σε Google και Αpple ρίνχει ο νομπελίστας οικονομολόγος
 
«Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει σχέση μόνο με τα κέρδη, αλλά και με τους φόρους που πρέπει να πληρώνουν οι πολυεθνικές», γράφει σε άρθρο γνώμης στον Guardian o νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Ο κόσμος άκουσε τον Τιμ Κουκ, τον επικεφαλής της Apple, να λέει ότι η εταιρεία του έχει καταβάλει όλους τους φόρους που οφείλει - θέλοντας να το παρουσιάσει σαν η εταιρεία του να έχει πληρώσει ό,τι θα έπρεπε να πληρώσει. Υπάρχει, φυσικά, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο», τονίζει ο Στίγκλιτς.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι μια εταιρεία με τα μέσα και με την ευστροφία της Apple θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει να πληρώσει όσο περισσότερους φόρους θα ήταν δυνατόν, μέσα στα πλαίσια του νόμου.  
Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτών (σσ. Citizens United case) μοιάζει να αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες είναι άνθρωποι, με όλα τα συνακόλουθα δικαιώματα, αυτή η νομική μυθοπλασία δεν χάρισε στις εταιρείες την αίσθηση της ηθικής ευθύνης. Και εταιρείες όπως η Apple έχουν την ικανότητα να είναι παντού και πουθενά ταυτόχρονα - να είναι παντού, όταν πρόκειται για την πώληση των προϊόντων τους, και πουθενά, όταν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις αυτές», συνεχίζει ο Στίγκλιτς.

«Η Apple, όπως και η Google, έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από ό,τι τους παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις: εργαζομένους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εκπαιδευμένους σε πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται άμεσα και έμμεσα από την κυβέρνηση. Η βασική έρευνα για τη δημιουργία των προϊόντων τους πληρώθηκε από τον φορολογούμενο. Η ευημερία τους εξαρτάται εν μέρει από το νομικό μας σύστημα - συμπεριλαμβανομένης της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τέτοιες εταιρείες ζήτησαν (και πήραν) από την κυβέρνηση το δικαίωμα να αναγκάζουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο να υιοθετούν τα δικά μας πρότυπα, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μεγάλο κόστος για τη ζωή και την ανάπτυξη εκείνων στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζει ο Στίγκλιτς.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: έχουμε ένα ανεξέλεγκτο, άδικο, στρεβλωτικό παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς. Πρόκειται για ένα φορολογικό σύστημα το οποίο ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για τη δημιουργία της αυξανόμενης ανισότητας που χαρακτηρίζει τις πιο προηγμένες χώρες σήμερα - με την Αμερική να ξεχωρίζει στην πρώτη γραμμή και το Ηνωμένο Βασίλειο όχι πολύ πίσω. Η παγκοσμιοποίηση μας έχει κάνει να εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον. Οι διεθνείς εταιρείες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την παγκοσμιοποίηση - δεν είναι, για παράδειγμα, ο μέσος αμερικανός εργαζόμενος και εκείνοι σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίοι, εν μέρει υπό την πίεση της παγκοσμιοποίησης, έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, μέχρι του σημείου όπου ένας πλήρους απασχόλησης άνδρας εργαζόμενος στις ΗΠΑ να έχει σήμερα εισόδημα χαμηλότερο απ' ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες», προσθέτει ο Στίγκλιτς.  

«Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν μάθει πώς να εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποίηση με κάθε έννοια του όρου - με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων φοροδιαφυγής που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τις παγκόσμιες κοινωνικές ευθύνες τους.

Αν η Apple και η Google συμβολίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση, η στάση τους στο θέμα της φοροαποφυγής τις έχει κάνει συνώνυμες με ό,τι μπορεί, και, πηγαίνει στραβά με αυτό το σύστημα»
, καταλήγει ο καταξιωμένος οικονομολόγος.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου