Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αλήθειες και… ψέματα

του Μιχάλη Στεφάνου

Το πρωτάθλημα δεν είναι μόνο οι τελικοί. Κακώς η συγκεκριμένη άποψη έχει περάσει στον κόσμο, ειδικά φέτος, που με χαρά βλέπουμε ομάδες ανταγωνιστικές, θεαματικές και ικανές να βάλουν δύσκολα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Προφανώς, το Ηράκλειο και ο Πανιώνιος δεν είναι σε θέση να απειλήσουν το «αιώνιο» ραντεβού για τον τίτλο, αλλά έχουν πέρα για πέρα τις δυνατότητες να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα μπροστά στους ανώτερους αντιπάλους και να τους αναγκάσουν να βάλουν τα δυνατά τους, αν θέλουν να προκριθούν χωρίς απώλειες.

Ακόμη, όμως και στο σενάριο κάποιας ήττας, πού είναι το κακό; Διότι πολλοί …στράβωσαν βλέποντας τον Ολυμπιακό ζορίζεται κόντρα στον Απόλλωνα κι άρχισαν τα σχόλια για υποτονικές εμφανίσεις, έλλειψη συγκέντρωσης κλπ. Κι επειδή σίγουρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανάλογες… απόψεις σε περίπτωση που οι πρωταθλητές Ευρώπης «τολμήσουν» να δυσκολευτούν απέναντι στο εξαιρετικό φέτος Ρέθυμνο, καλό είναι ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.


Ο Ολυμπιακός έφτασε στο repeat περνώντας από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έκανε εννέα ήττες σε 31 αγώνες (ποσοστό γύρω στο 30%) και κέρδισε τουλάχιστον πέντε έξι από τα παιχνίδια που έδωσε με την ψυχή στο στόμα. Βίωσε κάποιες πολύ δύσκολες βραδιές κόντρα σε ομάδες που τελικά αποδείχτηκαν κατώτερες απ’ αυτόν και πέραν του φάιναλ φορ, δεν έδωσε σε κανένα άλλο σημείο της σεζόν την εντύπωση του ανυπέρβλητου εξολοθρευτή.

Στο μπάσκετ, ξέρετε, υπάρχει κι ο αντίπαλος και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να του απαγορέψουμε να είναι καλός. Όπως συνέβη στην Πάτρα με τον Απόλλωνα, χάρη στον οποίο (όπως και στους ερυθρόλευκους βεβαίως) απολαύσαμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι που διατήρησε το ενδιαφέρον στα ύψη για 40 λεπτά. Για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει, αντί να αποδοθούν τα εύσημα στις δύο ομάδες για το θέαμα που πρόσφεραν, να γίνει κριτική στον Ολυμπιακό; Επειδή δεν νίκησε με 30 πόντους διαφορά;

Παραπονιόμαστε τόσα χρόνια για τον χαμηλό έως ανύπαρκτο βαθμό δυσκολίας της Α1, αλλά ταυτόχρονα «απαγορεύουμε» π.χ. από τον Ολυμπιακό να τα βρει σκούρα πέναντι σε μια επαρχιακή ομάδα. Ψάχνουμε τι δεν πήγε καλά, αν φταίει το άδειασμα από το φάιναλ φορ, οι συνεντεύξεις ή τα… μπουζούκια. Δηλαδή να μην γιορτάσει η ομάδα το τόσο σπάνιο επίτευγμά της (με τρόπο μάλιστα που περισσότερο θύμιζε έξοδο σε… ζαχαροπλαστείο), γιατί υπάρχει περίπτωση να κάνει κανένα προσπέρασμα στο σκορ η Πάτρα και… πού θα κρυφτούμε μετά!

Η ημιτελική σειρά που ξεκινάει σήμερα στο ΣΕΦ υπάρχει ενδεχόμενο να επιφυλάσσει δυσκολίες για τους Πειραιώτες. Μακάρι να γίνει αυτό και το Ρέθυμνο να μετουσιώσει την εκπληκτική του σεζόν, με εμφανίσεις που θα αποσπάσουν το χειροκρότημα. Μακάρι να έχει και ο κόσμος παρόμοιες προσδοκίες και να κατηφορίσει μαζικά στο φαληρικό στάδιο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Πανιώνιο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι Νεοσμυρνιώτες διαθέτουν ένα πολύ αξιόλογο σύνολο και πλέον έχουν την ευκαιρία να δώσουν τις καλύτερες παραστάσεις τους.

Γιατί, δηλαδή, να μην ευχαριστηθούμε πέρα από τους τελικούς και τους ημιτελικούς; Όσες περισσότερες συγκινήσεις τόσο το καλύτερο. Ειδικά για τους φίλους του Ολυμπιακού που… δεν ξέρουν για πόσο ακόμη θα απολαμβάνουν τον Χάινς, τον Σπανούλη, τον Παπανικολάου και κάνα δυο ακόμη στην ομάδα τους. Θα …προλάβουν τους τελικούς άραγε ή θα έχουν σαλπάρει από το λιμάνι πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν; Με τόση ΞΑΦΝΙΚΗ πρεμούρα, είναι να μην αναρωτιέσαι; Θα μου πεις, η πληροφορία είναι «ιερό» πράγμα και εφόσον υπάρχει, πρέπει και να δημοσιεύεται. Με γνώμονα πάντα την σωστή ενημέρωση του κοινού…

Μόνο που τα ρεπορτάζ για το -εκτός Ελλάδος- μέλλον συγκεκριμένων παικτών, είναι κάπως… ελλιπή. Από από τη στιγμή που κάποιοι ξέρουν και γράφουν με πάσα βεβαιότητα ότι π.χ. Σπανούλης και Χάινς περιμένουν το αεροπλάνο για να φύγουν, θα έπρεπε ταυτόχρονα να σχολιάζουν και τις άκρως …παραπλανητικές τους δηλώσεις. Να βγουν δηλαδή και να πουν ότι οι δύο παίκτες κοροϊδεύουν τον κόσμο του Ολυμπιακού, διότι ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει με άλλες ομάδες, δηλώνουν σχεδόν καθημερινά ότι θέλουν να μείνουν. Τόσο απλά.

Το τι θα γίνει μετά το τέλος της χρονιάς, είναι κουβέντα ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Στην τελική, δεν αποτελεί είδηση το ότι οι ερυθρόλευκοι είναι περιζήτητοι στη αγορά. Δύο σερί ευρωλίγκες πήραν οι άνθρωποι, τι πιο φυσιολογικό; Το περίεργο θα ήταν να μην τους ήθελε κανείς.

Μπορεί, λοιπόν, ορισμένοι να βιάζονται να τους χωρίσουν, όμως, για την ώρα είναι… αχώριστοι. Και όσο μένουν έτσι, θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά.

πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου