Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στρώνουν χαλί για νέα μείωση του ελληνικού χρέους

Χαλί για νέα μείωση του ελληνικού χρέους, στρώνουν Έλληνες και ξένοι παράγοντες. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, αρκεί να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».
«Αυτό είναι κλειδί της επιτυχίας μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία σαφέστατα εισέρχεται σε μια νέα φάση, το Πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο»
«Το πρώτο τετράμηνο του 2013 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 306 εκ. ευρώ σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012 που σημειώναμε έλλειμμα  1,7 δισ. ευρώ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας προέβη στην εκτίμηση ότι «η παρούσα κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχει στόχο, όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα».
Παράλληλα, Τζέρι Ράις, διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του ΔΝΤ, κατέστησε σαφές πως το ελληνικό χρέος χρήζει περαιτέρω μείωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, επιχείρησε να ρίξει κάπως τους τόνους και τις προσδοκίες και επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιθέσεις ΔΝΤ – Ε.Ε., παραδέχθηκε πως δεν προβλέπονται «νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα σε αυτή τη φάση», απορρίπτοντας ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
Παράλληλα, αναφερθείς στην περιρρέουσα φημολογία περί «κουρέματος» των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο Ράις την διέψευσε.
Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Ελλάδα, ο G. Rice σημείωσε πως η εξέταση της οικονομίας θα ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει 2 εβδομάδες.
Συγχρόνως, κατέστησε γνωστό πως ο P. Tomsen θα παραμένει επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην τήρηση όσων προβλέπει» παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Την ελάφρυνση της Ελλάδας από το δυσβάσταχτο χρέος της, ζήτησε και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή:
«Πράγματι, έχουμε αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί. Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας»
 www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου