Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέου τύπου "κουρέματα" μελετά το ΔΝΤ

By Robin Harding (Ουάσιγκτον), Robin Wigglesworth (Λονδίνο)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά μεταβολές στον τρόπο διαχείρισης των αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών, μετά από μια ταραγμένη περίοδο που κλόνισε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών τους.

Σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους που μετέχουν στις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ, ο οργανισμός ανησυχεί κατά κύριο λόγο για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χρέους και για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο στρίμωγμα των ομολογιούχων ώστε να μετέχουν στις συμφωνίες.
Η δουλειά του ΔΝΤ, που περιέχεται σε μελέτη η οποία συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, μια δεκαετία πριν. Δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές στη μεταχείριση των ιδιωτών ομολογιούχων.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους, κάποια χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρεών, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές μεταξύ των οποίων και hedge funds έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του ισχύοντος συστήματος έχουν διογκωθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds σχετικά με την αναδιάρθρωση του 2001. 
 
Αξιωματούχος του G20 σχολίασε ότι η μελέτη του ΔΝΤ, που πιθανόν να κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, που θα καταλήξει σε μεταβολές μόνο αν τη στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ -και η επικεφαλής του Christine Lagarde- θέλει να αναθεωρήσει τον ρόλο του στις αναδιαρθρώσεις κρατικών ομολόγων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή μεταβολές στους θεσμούς του ΔΝΤ και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πρακτικές του ίδιου του οργανισμού και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.

"Το προσωπικό του ΔΝΤ συνήθως δεν θέλει να υποδεικνύει θεαματικές κινήσεις", σχολίασε ο Lee Buchheit, partner στη νομική εταιρία Cleary Gottlieb και κορυφαίος σύμβουλος χρεωμένων χωρών (σ.σ. γνωστός και για την εμπλοκή του στο ελληνικό PSI). "Όμως, έχει δημιουργηθεί αρκετή δυναμική μέχρι τώρα, λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης και της νομικής διαμάχης της Αργεντινής, που έχει επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα".

Το ΔΝΤ ανησυχεί μήπως και τα δικά του δάνεια αποτελέσουν τμήμα του προβλήματος, γιατί οι αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται μέχρι να αρνηθεί το ταμείο να δώσει παραπάνω δάνεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Όταν οι χώρες είναι κλειδωμένες έξω από τις αγορές και τα προγράμματα του ΔΝΤ αντικαθιστούν το ιδιωτικό χρέος, απομένει λιγότερο χρέος διαθέσιμο για μια αναδιάρθρωση.

Μια επιλογή είναι να καλούνται οι πιστωτές να δέχονται μικρότερη αναδιάρθρωση των πιστώσεών τους, σε στάδιο πρότερο στη διαδικασία δανεισμού του ΔΝΤ. Σε αυτή δεν θα περιλαμβάνεται απομείωση της αξίας, αλλά τα ομόλογα θα κρατούνται μετά τη λήξη τους, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η χώρα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση.

Στη μελέτη του ΔΝΤ εξετάζονται επίσης ιδέες για το πώς θα διευκολυνθούν οι πιστωτές σε ενιαία δράση, αντί να αρνούνται τη συμμετοχή και να προσφεύγουν ξεχωριστά, ζητώντας καλύτερη συμφωνία ή αποπληρωμή στο ακέραιο.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
 
euro2day.gr
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου