Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τελευταία ευκαιρία

Η κυβερνητική κρίση των τελευταίων ημερών είναι ίσως μια τελευταία αρχή για μια δυναμική επανεκκίνηση. Όσο κι αν αποτελεί πλήγμα η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, οι δύο εναπομείναντες κυβερνητικοί εταίροι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και να διαμορφώσουν ένα νέο πιο υγιές και κυρίως πιο αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας. Ο κ. Βενιζέλος απέδειξε με τη στάση του τις τελευταίες ημέρες, ότι αποτελεί πράγματι παράγοντα σταθερότητας και ότι δεν διστάζει να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Οι δύο ηγέτες επιβάλλεται πλέον να καταλήξουν άμεσα σε μια ειλικρινή και καθαρή προγραμματική συμφωνία, σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τα μνημόνια και τις εκάστοτε απαιτήσεις της τρόικας. Μια συμφωνία που θα παίρνει υπόψη τις δεσμεύσεις της χώρας αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, που ταλανίζονται από την κρίση. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρει μπρος η κρατική μηχανή, να μειωθεί η ατελείωτη γραφειοκρατία που συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους πάντες και να αξιοποιηθούν όσα κοινοτικά κονδύλια είναι διαθέσιμα, είτε για επενδύσεις είτε για δημόσια έργα είτε, τέλος,  για μεγαλύτερη προστασία των ανέργων.

Είναι μοναδική ευκαιρία επίσης η αναδιοργάνωση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην επιλογή των πιο άξιων, των πιο ικανών, των πιο αποφασισμένων στελεχών των δυο κομμάτων, αλλά όχι μόνο. Θα είναι εγκληματικό λάθος αν στον επικείμενο ανασχηματισμό πρυτανεύσουν κομματικές ισορροπίες και επετηρίδες, τοπικιστικά ή συντεχνιακά κριτήρια. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λάθη, για άλλες ασκήσεις μικροκομματικής πολιτικής και εκλογικών σκοπιμοτήτων. Είναι στα χέρια των κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλου να τολμήσουν, να αφήσουν στην άκρη τις άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, τις αγκυλώσεις και τις ιδεολογικοπολιτικές εμμονές κάποιων στενόμυαλων συμβούλων. Είναι άλλωστε η τελευταία ευκαιρία και για να δικαιωθούν και οι ίδιοι από το βαρύ, πράγματι, πολιτικό κόστος που έχουν αναλάβει...
 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου