Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Παίκτες να γουστάρουν, όχι "Βερδού"...

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για την αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση Βερδού και το 0/3 του Μίτσελ.

Το μεταγραφικό πλάνο του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρο, όπως επίσης ξεκάθαρες είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως προς την υλοποίησή του. Από το εξωτερικό οι ερυθρόλευκοι θέλουν να ενισχυθούν με έναν επιθετικό μέσο, έναν ακραίο μεσοεπιθετικό και έναν παίκτη στον άξονα, που να μπορεί να "κόβει", αλλά και να προωθεί το παιχνίδι. Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα του 2013 δεν είναι ο ιδανικός προορισμός για ποδοσφαιριστές κορυφαίου επιπέδου, που κυνηγάει ο σύλλογος. Και αυτό το στοιχείο πρέπει να το έχουμε καλά στην άκρη του μυαλού μας. Παίκτες πρωτοκλασάτοι θα αποκτηθούν, αυτό εισπράττουμε καθημερινά από το ρεπορτάζ, αλλά είναι φυσιολογικό να προκύπτουν εμπόδια και αρνήσεις. Η ολοκλήρωση μίας μεταγραφής δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Χρειάζονται σωστοί χειρισμοί και οι λεπτομέρειες παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Στην περίπτωση Βερδού, ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε... Έφερε τον παίκτη στην Ελλάδα, αν και θα μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν με ανοιχτά χαρτιά, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν μία πολύ καλή μεταγραφή για την ομάδα. Ο Καταλανός επιτελικός μέσος είδε τις εγκαταστάσεις και το γήπεδο της ομάδας, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση που του κατατέθηκε, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του χωρίς να υπογράψει. Έτσι, οι πιθανότητες μειώθηκαν, καθώς ο παίκτης ζήτησε χρόνο και ο Ολυμπιακός αποφάσισε έπειτα από μία εβδομάδα αναμονής να βάλει τέλος στην υπόθεση.


Η σύζυγος του Βερδού δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, αυτό είναι δεδομένο, αλλά νομίζω πως έβαλε το χεράκι του και ο 30άχρονος χαφ. Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε κάποια πράγματα. Ο Βερδού έχει κλείσει τα 30 από τις 5 Μαΐου και διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του. Ουσιαστικά, ετοιμάζεται να υπογράψει το τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του. Προσωπικά θεωρώ πως θα ανέβαζε επίπεδο τον Ολυμπιακό. Παίκτης, που θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια του, με καλή τελική πάσα. Πατάει περιοχή και μπορεί να απειλήσει από μέση και μακρινή απόσταση. Δεν ήταν τυχαία αρχηγός στην προηγούμενη ομάδα του (Εσπανιόλ). Ίσως, λοιπόν, φοβήθηκε για τη μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του. Σε ένα Πρωτάθλημα, που κακά τα ψέματα, υπολείπεται σε αξία έναντι της Primera Division. Κι όταν έχεις συνηθίσει να βρίσκεσαι κοντά στο σπίτι και την οικογένειά σου, είναι δύσκολο να κάνεις ένα τόσο μεγάλο βήμα. Και το ρίσκο του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο, αποκτώντας έναν παίκτη στη συγκεκριμένη ηλικία, που βγαίνει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του για να αγωνιστεί.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος. Στα 30 προς τα 31 και ο Βερδού ακόμα να κάνει... θόρυβο στην καριέρα του. Για την Ελλάδα, μπορεί να ήταν πολυτέλεια, αλλά για την Ισπανία είναι απλά ένας καλός και ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Μπορεί να ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, αλλά ουδέποτε έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Πέρασε τρία χρόνια στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και άλλα τέσσερα στην Εσπανιόλ. Παρουσιάστηκε στον Καταλανό μία σπουδαία προοπτική και αγωνιστικά και οικονομικά: 4.200.000 ευρώ για τρία χρόνια, συμμετοχή για πρώτη φορά στο Champions League, αλλά και προοπτική κατάκτησης τίτλων, που λείπουν από τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του. Αν συνυπολογίσουμε πως ο Μίτσελ είχε διαμηνύσει στον παίκτη πως θα χτίσει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν γύρω του, διαπιστώνω έλλειμμα φιλοδοξίων στην πλευρά του ποδοσφαιριστή. Όταν η καλύτερη πρόταση που έχεις, είναι από την Μπέτις με ταβάνι τις 850.000 ευρώ ετησίως, καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα.

Εν πάσει περιπτώσει, ο χρόνος θα δείξει αν ο Βερδού πήρε τη σωστή απόφαση για τη συνέχεια της καριέρας του. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο Ολυμπιακός να έχει στις τάξεις του ποδοσφαιριστές που γουστάρουν να παίζουν για την ερυθρόλευκη. Από το να έρθει με το ζόρι και μόνο για τα φράγκα ο κάθε Βερδού, προτιμώ μία μικρή καθυστέρηση στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Είναι προφανές πως ο σύλλογος "χτυπάει" ψαγμένα σε μεταγραφικό επίπεδο και προσπαθεί να ενισχύσει ουσιαστικά το έμψυχο δυναμικό με ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Για αυτό, άλλωστε, προσλήφθηκαν οι Ισά και Καρεμπέ. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε και το 0/3 του Μίτσελ μέχρι στιγμής. Μπόατενγκ, Πέδρο Λεόν, Βερδού και οι τρεις με θητεία στην Primera Division. Κι αν για τον Πέδρο Λεόν, η κατάσταση ήταν περίπλοκη λόγω της ρήτρας που είχε η Χετάφε με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονταν για την ολοκλήρωση μίας τέτοια μεταγραφής, δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες δύο περιπτώσεις. Ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά περισσότερα από έναν Ισπανό προπονητή, με το όνομα που έχει χτίσει ο Μίτσελ σε παγκόσμιο επίπεδο. Κρίμα να χάνονται οι εντυπώσεις από τη στιγμή που ο 50άχρονος προπονητής έχει καλές ιδέες για την ομάδα της νέας σεζόν και βλέπουμε τον Ολυμπιακό να "χτυπάει" σε βαρβάτα μέτωπα.

ΥΓ1: Είκοσι εκατομμύρια ευρώ από την Πολιτεία σε μία ομάδα Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ για να φτιάξει γήπεδο. Και με την Ελλάδα να καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα... Φανταστείτε μόνο να δινόταν αυτό το "πριμ" για την κατασκευή γηπέδου στον Ολυμπιακό.

ΥΓ2: Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, το όνειρο του Ερνέστο Βαλβέρδε έγινε πραγματικότητα, επιστρέφοντας στη μεγάλη του αγάπη, την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Αυτό είναι το προπονητικό ταβάνι του Ερνέστο; Έτσι πιστεύω. Στον Ολυμπιακό έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του, στη Βασκωνία μπορεί να κάνει απλά το χόμπι του επάγγελμα. Χωρίς την πίεση και το άγχος του πρωταθλητισμού.

ΥΓ3: Η ΚΑΕ έκανε την καλύτερη δυνατή προσφορά στον Κάιλ Χάινς. Τριπλασιάζει τις ετήσιες υποδοχές του, δίνοντας στον Αμερικανό σέντερ ένα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει συνηθίσει να πληρώνει υπεραξίες και προσφέρει 2.400.000 δολάρια για το ίδιο διάστημα. Η διαφορά είναι της τάξης των 400.000 δολαρίων. Για τον Κάιλ, που αγαπήσαμε επειδή τα έβαζε με τα θηρία την τελευταία διετία και βλέπαμε στο πρόσωπό του τον εαυτό μας μέσα στο παρκέ, αυτή η διαφορά είναι της πλάκας. Για τον Κάιλ, που στα 27 είδε τους κόπους του να δικαιώνονται και τα εκατομμύρια δολάρια να απλώνονται μπροστά του, είναι λογικό να κοιτάξει το συμφέρον του. Το λάθος της διοίκησης έγινε πέρυσι, που δεν φρόντισε να "δέσει" τον Χάινς, αυξάνοντας παράλληλα τις ετήσιες οικονομικές απολαβές του.

πηγή: redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου