Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αξιοπιστία και σταθερότητα...

Η συμφωνία για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την Ελλάδα αποτελεί σίγουρα ένα ενθαρρυντικό γεγονός. Όπως και η πρόθεση των κινέζων να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στο λιμάνι του Πειραιά. Αρκεί βέβαια τα έργα να προχωρήσουν σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα και να μην εμπλακούν για μια φορά ακόμα σε γεωπολιτικούς ή άλλους ανταγωνισμούς,τους οποίους δυστυχώς η χώρα μας είναι ανήμπορη να επηρεάσει. Η ιστορία των ξένων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων - με ελάχιστες εξαιρέσεις - παρά τις προσδοκίες που επενδύθηκαν ελάχιστα έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Είτε γιατί σχεδιάστηκαν πρόχειρα, είτε γιατί κόλλησαν σε πολιτικές και γραφειοκρατικές ανεπάρκειες, είτε κυρίως γιατί υπονομεύθηκαν από το κλίμα πολιτικής ανασφάλειας που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Η αποκατάσταση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης αποτελεί βασικό όρο για να προσελκυστούν οι ξένες επενδύσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορέσει επιτέλους η οικονομία να μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης. Και ο στόχος αυτός συνδέεται απολύτως με την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Που πρέπει να πείσει το ταχύτερο δυνατόν ότι αφενός είναι σε θέση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και αφετέρου να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι των δανειστών. Άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και παλινωδίες δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Η κάποια πίστωση χρόνου που φαίνεται να δίνουν οι ευρωπαίοι δεν μπορεί να αποτελέσει για μια φορά ακόμα άλλοθι για εφησυχασμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να αποδείξει μέσα στους επόμενους μήνες ότι έχει τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα να κάνει πράξη αυτά που μέχρι τώρα μπλοκάρονταν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολιτικές ανεπάρκειες.Κι αυτό οφείλουν να το καταστήσουν σαφές σε όλους τους υπουργούς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Βενιζέλος που ανέλαβαν από κοινού πλέον την ευθύνη να διαχειριστούν την έξοδο της χώρας από το τούνελ της κρίσης...

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου