Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Ευρώπη της ανεργίας, δεν έχει μέλλον...

Mια Ευρώπη, όχι δύο ταχυτήτων, αλλά κυριολεκτικά κομμένη στα δύο περιγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Το χάσμα που δημιούργησε η κρίση  των τελευταίων χρόνων, είναι κυριολεκτικά δυσθεώρητο και δεν επουλώνεται με ημίμετρα και συμβιβασμούς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Οι χώρες του Νότου κυρίως, αλλά όχι μόνο αυτές, βυθίζονται σε μια ανευ προηγουμένου ύφεση και μια τρομακτική ανεργία , που όχι μόνο δεν περιορίζεται αλά διογκώνεται συνεχώς , όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία να έχουν το ένα τρίτο σχεδόν του  εργατικού δυναμικού  τους στην ανεργία κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2014,την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν , είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να  αντιμετωπιστεί με τις ασπιρίνες που προωθεί ο Βορράς με προεξάρχουσα τη Γερμανία.

Όσα πολυνομοσχέδια και να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, όσες περικοπές κι αν κάνει, όσο κι αν περιορίσει το δημόσιο, λύση στο  πρόβλημα της ύφεσης, όπως φαίνεται δεν πρόκειται να δοθεί.Όσο οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, επιμένουν στο μοντέλο της συνεχούς λιτότητας, οι χώρες του Νότου είναι καταδικασμένες  να φυτοζωούν , αδυνατώντας να εισέλθουν σε ένα νέο παραγωγικό κύκλο. Όταν το πιο δυναμικό ,πιο εκπαιδευμένο και παραγωγικό κομμάτι τους, οι νέοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ και είναι αναγκασμένοι να  εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους , για να επιβιώσουν,είναι  κάτι παραπάνω από φανερό, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης, απομακρύνονται αντί να έρχονται πιο κοντά.


Η Ευρώπη της αλληλεγγύης,των κοινών ιδανικών,της κοινωνικής συνοχής που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της,κινδυνεύει κι αυτή να βρεθεί στην... ανεργία, μαζί με τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που αγωνίζονται σήμερα να επιβιώσουν.Και επιτέλους είναι ώρα να ξυπνήσουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και να συνειδητοποιήσουν ότι  αρκετά επένδυσαν μόνο στην ελευθερία των αγορών και του χραματοπιστωτικού κεφαλαίου.Γιατι , εν τέλει, αγορές, χωρίς καταναλωτές, με πολίτες εξαθλιωμένους  ή ένα βήμα πριν το όριο της φτώχειας,είναι καταδικασμένες κι αυτές στην  υπανάπτυξη και τη μιζέρια...
 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου