Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Πετάνε» οι αμερικανικές τράπεζες

των Michael Mackenzie, Arash Massoudi (Νέα Υόρκη), Christopher Thompson (Λονδίνο)
Με άνοδο 25,7% μέχρι στιγμής στο έτος, οι αμερικανικές τράπεζες καλπάζουν και η καθολική πρόβλεψη είναι ότι ο «ταύρος» δεν θα σταματήσει σύντομα. Τα ελατήρια της υπεραπόδοσης, οι ηγετικοί κλάδοι και η μεγάλη διαφορά με τις ευρωτράπεζες.
 
Οι τραπεζικές μετοχές πετάνε ψηλά και οι επενδυτές σίγουρα δεν νοιώθουν κανένα ίλιγγο.
Το χρήμα συνέχισε να εισρέει στον κλάδο κατά την διάρκεια της χρηματιστηριακής αναταραχής του Ιουνίου και οι ροές επιταχύνθηκαν απότομα τον Ιούλιο, δείχνοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν ακόμη περισσότερη υπερ-απόδοση από έναν κλάδο που παραδοσιακά βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μεγάλων ανοδικών εκτινάξεων (bull runs) του S&P 500.

Διεθνώς, οι επενδυτές επιδεικνύουν σαφή προτίμηση για τις αμερικανικές τράπεζες, αποτυπώνοντας την γενική άποψη ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακάμπτει και θα μπορέσει να ζήσει με αυξανόμενα επιτόκια. Ως  «βαρόμετρο» της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες των ΗΠΑ φαίνεται να ευνοούνται από την δυνατή κινητικότητα στην στέγαση  και την χρηματοοικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξάνονται οι όγκοι συναλλαγών στις αγορές.
Για να μπορέσουν οι επενδυτές να βάλουν τα κεφάλαιά τους «στην δουλειά» οι τράπεζες είναι ένας κρίσιμος κλάδος μέσα στην ευρύτερη αγορά. Αυτό τον μήνα, το XLF exchange traded fund έχει προσελκύσει εισροές 1,7 δισ. δολ. μέγεθος διπλάσιο από τα 803 εκατ. δολ. του Ιουνίου, σύμφωνα με το Index Universe. Οι συνολικές εισροές στο ETF μέχρι στιγμής στο έτος είναι 5,1 δισ. δολ., λίγο χαμηλότερο από τα 6,4 δισ. δολ. που έχουν μπει στο S&P 500 Spider ETF.
Οι εισροές καταδεικνύουν την άποψη ότι οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να υπερ-αποδίδουν (outperform). Μέχρι στιγμής στο έτος, ο χρηματοπιστωτικός επιμέρους δείκτης του S&P 500 έχει αυξηθεί 25,7% ξεπερνώντας την άνοδο 18,6% του ευρύτερου δείκτη.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή», σχολιάζει ο Sam Stovall της S&P Capital IQ, που συστήνει στους επενδυτές θέσεις υπερ-στάθμισης (overweight) στον κλάδο.
Ενας παράγοντας που συμβάλλει στις προοπτικές για περαιτέρω άνοδο, είναι ότι ο κλάδος αποτελεί μια πολυποίκιλη συλλογή από μεγαλύτερες και μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, ασφάλειες και χρηματιστηριακές που έχουν λειτουργήσει καθοδηγητικά κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Ο κλάδος προβλέπεται να κρατήσει τον ηγετικό του ρόλο από άποψη αύξησης κερδών κατά την διάρκεια του τρίτου και του τετάρτου τριμήνου.
Εταιρίες όπως οι Charles Schwab, MetLife, Morgan Stanley, Goldman Sachs και CME Group είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα από τον Ιανουάριο, στηριζόμενες στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την χρηματιστηριακή δραστηριότητα.
Η μια εξαίρεση είναι τα investment trusts του real estate όπως American Tower Corp και Equity Residential, που πλήττονται από την κατοχή στεγαστικών ομολόγων, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Οι μεγάλες τράπεζες όμως ευνοούνται από την δραστηριότητα στα deals και τα σχετικά χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης.
Ο David Bianco της Deutsche Bank τάσσεται υπέρ των τραπεζικών μετοχών με το μεγαλύτερο άνοιγμα στην χρηματιστηριακή δραστηριότητα. «Αν και εκδηλώθηκε ήδη μεγάλη βελτίωση στην αγορά,  υπάρχουν περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης ανόδου αν αυξηθούν οι δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων.»
Ο Robert Albertson της Sandler O’Neill, σχολιάζει ότι οι αμερικανικές τράπεζες σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους ευνοούνται επίσης από την ανάκαμψη στον δανεισμό του τραπεζικού κλάδου, μια τάση που πιστεύει ότι θα ανεβάσει τα  κέρδη στους επόμενους μήνες και χρόνια.
«Τα τρία τέταρτα της αμερικανικής πίστωσης προμηθεύονται έξω από το τραπεζικό σύστημα, ενώ στην Ευρώπη προέρχονται όλα από τις τράπεζες. Αλλά οι αμερικανικές τράπεζες έρχονται τώρα να καλύψουν το κενό που άφησε η αποχώρηση ορισμένων από τον εξω-τραπεζικό δανεισμό, που κλιμακώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης.»

Η εικόνα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι πιο περίπλοκη

Με την οικονομία να αργοπεθαίνει σε όλη την ΕΕ, η εμφάνιση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών καθορίζεται με βάση την επιτυχία στην αναδιοργάνωση των τραπεζών μετά την κρίση, την ενίσχυση των κύριων δραστηριοτήτων τους και το άνοιγμα στα οικονομικά προβλήματα των περιφερειακών χωρών.
Όπως σχολιάζει ο Huw van Steenis της Morgan Stanley «υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις τράπεζες που επιβλήθηκαν στα επισφαλή χρέη τους εγκαίρως και σε εκείνες που παραμένουν  αδρανείς –ανάμεσα στις τράπεζες που βελτιώνουν τα κέρδη τους και αναδιοργανώνουν τις δευτερεύουσες δραστηριότητες και σε εκείνες που ακόμη βρίσκονται μέσα στην ομίχλη».
Ενας συντελεστής που γενικώς ανακόπτει την ανάκαμψη, είναι το μέγεθος των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη: Παραμένει υπερβολικά μεγάλο.
Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες τράπεζες να συνεχίζουν να μειώνουν τα  ενεργητικά τους, σε αντίθεση με τις αμερικανικές, ενώ την ανάκαμψη στα δάνεια υπονομεύουν οι ανησυχίες για την ευρωζώνη.
Η Deutsche Bank και η Barclays θα ανακοινώσουν σήμερα σχέδια για συρρίκνωση των ισολογισμών τους και η δεύτερη θα ανακοινώσει επίσης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντλήσει πάνω από 5 δισ. στερλίνες.
«Από πλευράς κερδοφορίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στον δρόμο της ανάκαμψης, αλλά αν κοιτάξουμε τους ισολογισμούς, η κατάσταση διαφέρει,» σχολιάζει ανωνύμως κορυφαίος Βρετανός τραπεζίτης. «Οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση  απομόχλευσης και προσπαθούν να προασπιστούν και το παραμικρό κεφάλαιο που διαθέτουν… για να δείξει μια τράπεζα αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη χρειάζεται αύξηση των δανείων, και αυτή απέχει ακόμη πολύ στην Ευρώπη».
 Πηγη:Εuro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου