Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

FT: Πρώτη φορά η ΕΚΤ «δίνει γραμμή» για επιτόκια

By Michael Steen (Φρανκφούρτη), Claire Jones (Λονδίνο)


Με μια ριζική και ουσιώδη αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική της, η ΕΚΤ εγκαινιάζει την έκδοση «μελλοντικής οδηγίας» για τα επιτόκια. Υπόσχεται ότι θα παραμείνει «περιστέρα» για όσο χρειαστεί ώστε να ανακάμψει η πραγματική οικονομία. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε για πρώτη φορά το μεγάλο βήμα της δέσμευσης ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο» προκαλώντας κάθετη πτώση στο ευρώ, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που «δίνει γραμμή» για την μελλοντική πιστωτική πολιτική της.


Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, είπε: «Το διοικητικό συμβούλιο εκτιμά ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.»

Δήλωσε ότι η ομόφωνη απόφαση για την εισαγωγή της «μελλοντικής οδηγίας» (forward guidance) στηρίχθηκε στην προοπτική ότι ο πληθωρισμός «θα παραμείνει υποτονικός μεσοπρόθεσμα, με δεδομένη την ευρεία αδυναμία που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και την υποτονική νομισματική δυναμική που διακρίνεται μεσοπρόθεσμα.»

Ο κ. Draghi άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εισάγει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κάτω από το 0,5% σε μια δήλωση με ύφος ανέλπιστα "ήπιο" (dovish, λέξη που σημαίνει «περιστέρι» και χαρακτηρίζει τις ήπιες νομισματικές διαθέσεις κεντρικών τραπεζιτών, σε αντιπαράθεση με το hawk που σημαίνει «γεράκι» και χαρακτηρίζει τις επιθετικές διαθέσεις απέναντι στον πληθωρισμό και άρα τα επιτόκια).

Το ευρώ διολισθαίνει 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,29 περίπου, αντιδρώντας στις αποφάσεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε πάντως να προσδώσει χρονικό πλαίσιο στην «οδηγία» της ΕΚΤ, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke ότι η Federal Reserve σύντομα θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων, είχαν προκαλέσει παράπλευρες επιπτώσεις με περαιτέρω σύσφιξη στις πιστωτικές συνθήκες της ευρωζώνης και άνοδο στα yields των ομολόγων.

Πάντως ο κ. Draghi τόνισε ότι η «μελλοντική οδηγία» που εγκαινίασε η ΕΚΤ, δεν προκλήθηκε εξαιτίας των πράξεων άλλων κεντρικών τραπεζών.

«Δεν είναι ότι αντιδρούμε στις επικοινωνιακές πολιτικές των άλλων κεντρικών τραπεζών. Αντιδρούμε στις αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές,» είπε ο κ. Draghi.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου