Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για το μπάχαλο στο Taxisnet

Το απόλυτο μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, επικρατεί καθώς όπως λένε οι φοροτεχνικοί, το Taxisnet βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα είναι αδύνατη η υποβολή δηλώσεων αλλά και σειρά άλλων συναλλαγών, όπως ο ΦΠΑ ή άλλες εκκρεμότητες με την εφορία. Παράλληλα, οι φοροτεχνικοί είπαν σήμερα ότι θα σταματήσουν μέχρι τη Δευτέρα να δίνουν δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι λήγουν οι προθεσμίες για πολλούς φορολογούμενους. Μάλιστα ζητούν παράταση της διαδικασίας μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως αριθμού που τελειώνει το ΑΦΜ τους.


Η κατάσταση είναι δραματική, παρ’ ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βγήκε σήμερα και διέψευσε ότι υπάρχει «έμφραγμα» στο Taxisnet ή ότι είναι υπό κατάρρευση. Ωστόσο, φτάνουμε στα τέλη Ιουλίου κι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους λιγότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, δηλαδή το 30% των υπόχρεων. Οι αιτίες είναι πολλές και μία από αυτές είναι και το γεγονός ότι όλοι θέλουν να καθυστερήσουν τη «λυπητερή» από την εφορία. Ομως, ο υπεύθυνος για το Taxisnet, Χ. Θεοχάρης και η ομάδα του δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το μπάχαλο και την ταλαιπωρία των πολιτών, έστω κι αν οι προθέσεις τους είναι καλές σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των συναλλαγών με την εφορία.

Ποιος φταίει όμως που οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να δώσουν ακόμη τα στοιχεία για τους τόκους των φορολογούμενων που για πρώτη φορά φέτος θα πληρωθούν;

Ποιος φταίει που «κρασάρει» το σύστημα; Ποιος φταίει που γίνεται ο χαμός στις εφορίες με τον κλειδάριθμο;

Ποιος φταίει που ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποστείλει ακόμη βεβαιώσεις συντάξεων στους δικαιούχους ή έχουν στείλει με λάθος νούμερα; Οπως μας εξηγούν φοροτεχνικοί, έχουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες δηλώσεις οι οποίες δεν μπορούν να υποβληθούν διότι υπάρχουν κενά σε τόκους, σε ΑΦΜ ή σε άλλα στοιχεία που δεν έχει στη διάθεσή του ο φορολογούμενος και τα περιμένει από κάπου.

Κι έτσι, στην Ελλάδα του 2013 προσπαθούμε να αυξήσουμε τα έσοδα από φόρους και μάλιστα να γίνει γρήγορα αυτό προκειμένου να υπάρξουν πλεονάσματα. Προχειρότητες; Ερασιτεχνισμοί; Κακοί υπολογισμοί; Ωχαδερφισμός των Ελλήνων; Τεμπελιά; Οτι κι αν είναι η εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη και κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί γίνονται όλα αυτά.

πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου