Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Δεν φτάνουν τα λόγια, χρειάζονται και πράξεις

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, τα οποία κυρίως θα φανούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί μόνο με την εφαρμογή σκληρής λιτότητας, αλλά πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι θέσεις που εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία.


Ο ελληνικός λαός έχει ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν καλά και συμπονετικά λόγια από τους ηγέτες των ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα τα ακούει και από τους κυβερνητικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και από τον ίδιο τον σκληρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε.

Μόνο που οι ηγέτες των χωρών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ξεκινούν από διαφορετική βάση και έχουν στο μυαλό τους διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρας μας.

Θα είναι τραγικά τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία αν βρεθεί στο μέσον μιας διελκυστίνδας μεταξύ των ΗΠΑ και ουσιαστικά της Γερμανίας. Δυστυχώς και άλλες φορές έχουμε βρεθεί στο μέσον του ανταγωνισμού δύο υπερδυνάμεων με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, να επανασχεδιαστεί σε διαφορετική βάση η δημόσια διοίκηση και να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα όμως να γίνουν και οι επενδύσεις εκείνες οι οποίες θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας που θα φέρουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ.

Το βάρος για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες πέφτει εξολοκλήρου στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Αυτός θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του να εφαρμόσει ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής, συγκεράζοντας τις δύο διαφορετικές θέσεις, που να καταφέρει να φέρει το καράβι σε ήρεμα νερά.

ΤΟ ΒΗΜΑ

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου