Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΛΑΡΚΟ: Και,όμως,κάποιοι μεθοδεύουν το «σπάσιμο» της εταιρείας!

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητος σενάρια επι σεναρίων αναφορικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Δυο είναι τα επικρατέστερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.
Το πρώτο σχέδιο προβλέπει «εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία» με παράλληλη διασφάλιση των 1000 περίπου θέσεων εργασίας .

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτού του σχεδίου είναι η συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας, αρχής γενομένης από το μισθολογικό κόστος. 

Η εταιρεία για να επιβιώσει θα πρέπει να εξορθολογίσει τις δαπάνες της.

Κυβερνητικά στελέχη μας είπαν, επίσης,  οτι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Στο σχέδιο αυτό, όμως, υπάρχει ένα αγκάθι που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.  Η Κομισιόν θεωρεί ο,τι η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει παρανόμως κρατικές εγγυήσεις-ενισχύσεις,  ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ και επιμένει για την επιστροφή των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα  πρέπει να αντιμετωπιστεί πρίν προχωρήσει το σχέδιο για την εν λειτουργία εκκαθάριση της εταιρείας.


Το δεύτερο σχέδιο «σωτηρίας» προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε «καλή» και «κακή» και εν συνεχεία, τμηματικά, την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων σε ιδιώτη. Δηλαδή η εταιρεία δεν θα πωληθεί ως ενιαίο σύνολον, αλλά ως επι μέρους οντότητες.

Την λύση αυτή (που φαίνεται να  την αποδέχεται και η Τρόϊκα, αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια) προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ όταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου ήταν ο κ. Κώστας Μητρόπουλος.

Βέβαια, ο κ Μητρόπουλος αποχώρησε από το ΤΑΙΠΕΔ, βρήκε όμως καταφύγιο στην Price Waterhouse Coopers η οποία και αποτελεί Σύμβουλο της Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση!

Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι  συμβουλεύει την Κυβέρνηση ο κ. Μητρόπουλος από τη νέα του θέση!

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται για τη λύση αυτή είναι ο,τι θα βρεθεί ευκολότερα αγοραστής για τα επιμέρους κομμάτια της ΛΑΡΚΟ, παρά για το σύνολο της εταιρείας.

Το «σπάσιμο», της ΛΑΡΚΟ σε  «καλή» και «κακή», κατ’ αρχήν,  δημιουργεί σωρεία  προβλημάτων, η επίλυση των οποίων μπορεί να αποβεί χρονοβόρα. Οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, θα πάνε στην «καλή» ή στην «κακή» εταιρεία; Θα απολυθούν όλοι και θα ...επαναπροσληφθούν οι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία της εταιρείας; Ποιά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα μεταφερθούν  την «καλή» και ποιά την «κακή»;  Το εργοστάσιο θα αποχωριστεί απο τα μεταλλεία κ.λ.π.

Δεύτερον, τη λύση αυτή  λέγεται ο,τι την απορρίπτουν και οι  ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Αυτό ίσως αποτελέσει και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της Κομισιόν στο  ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων.


Υπενθυμίζουμε οτι η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» για την «δόση» του Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ο,τι η Κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και το σχέδιο αυτό να έχει υλοποιηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου