Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Τα φάρμακα, οι σπατάλες και οι ευθύνες...

 
Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε σημαντικό βαθμό ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, οφείλεται και στην υπέρμετρη έκρηξη των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι απίστευτες σπατάλες, η διαφθορά, η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και η ανεξέλεγκτη, σχεδόν διόγκωση των τιμών τους,συνέβαλλαν αποφασιστικά  στη δημοσιονομική κατάρρευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρονικό διάστημα 2005-2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ η συνολική Δαπάνη Υγείας κατά 45% και η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατά 73%. Είναι γεγονός ότι  τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, αλλά και των αναγκαστικών περικοπών που επέβαλλαν τα μνημόνια με τους δανειστές μας, η δαπάνη αυτή περιορίστηκε σημαντικά, αν και παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Φαίνεται όμως ότι  και κάποιοι από τους παράγοντες  που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλλαν σ αυτήν την εκρηκτική  κατάσταση συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.Είναι χαρακτηριστική η σύγκρουση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ  και των φαρμακοποιών,για το ποιος ευθύνεται για τις παρασπονδίες που γίνονται με τον τρόπο συνταγογράφησης. Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών καταγγέλλει, με συγκεκριμένα παραστατικά όπως υποστηρίζει ότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν αντί να γράφουν μόνο τη δραστική ουσία του φαρμάκου , να συμπληρώνουν και την εμπορική ονομασία της προτίμησης τους. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γιατρών μιλούν για συκοφαντίες και μεταθέτουν την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

Ανεξαρτήτως του ποιος έχει την ευθύνη, η ουσία είναι ότι το φαινόμενο της κατευθυνόμενης προμήθειας φαρμάκων εξακολουθεί να υπάρχει, πρός όφελος προφανώς ορισμένων. Είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας  να  βάλει  οριστικά τέλος σε αυτή την απαράδεκτη ιστορία, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμων πόρων. Ούτε η οικονομία μας αντέχει άλλες  σπατάλες και άλλη διαφθορά, ούτε οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία  μπορούν να πληρώνουν την αναλγησία ορισμένων. Είναι  επιεικώς απαράδεκτο κάποιοι ασφαλισμένοι να στερούνται  τα αναγκαία φάρμακα τους, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα μπορέσουν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου.
 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου