Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Να ξυπνήσουν οι τράπεζες...

Μπορεί να μην είναι ακόμα αισθητά  στους πολίτες που βιώνουν την κρίση, αλλά  τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής  οικονομίας έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά.Με τη βοήθεια είναι αλήθεια, της υπέρμετρης φορολόγησης, που αποστραγγίζει πόρους από  την πραγματική οικονομία τα δημοσιονομικά έσοδα ,έχουν βελτιωθεί σημαντικά, εξασφαλίζοντας όπως φαίνεται ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Η εντυπωσιακή αύξηση από την άλλη της τουριστικής κίνησης, ακόμα και στην Αθήνα που είχε πληγεί  περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της χώρας, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη, συντελεί στη δημιουργία ενός  ένα γενικότερου ευνοϊκού  κλίματος  για την ανάταξη της οικονομίας.


Είναι φανερό όμως ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αρκούν για να μπούμε σε μια τροχιά ανάπτυξης, για να μειωθεί η ανεργία και να αρχίσει να ανασυντάσσεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Χρειάζεται επιτέλους να αρχίσει να ομαλοποιείται η χρηματοδότηση της οικονομίας, των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Χρειάζεται οι τράπεζες να επανέλθουν στον πραγματικό τους ρόλο, του αιμοδότη της οικονομίας. Με εξασφαλισμένα  πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια για την υγιή λειτουργία τους με την ανακεφαλαιοποίηση, μπορούν, οφείλουν να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από την έλλειψη, ακόμα και κεφαλαίων κίνησης. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι είναι βραχνάς τα «κόκκινα δάνεια», αλλά αν συνεχιστεί η σημερινή πιστωτική ασφυξία, τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν ευτυχώς ακόμα αρκετές υγιείς επιχειρήσεις  που προσπαθούν μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να τις βοηθήσουν και όχι να τις οδηγήσουν και αυτές στην κατάρρευση.

Τα λάθη και οι παρασπονδίες των προηγούμενων χρόνων, με την κατασπατάληση πόρων και δανείων δεν μπορούν  να αποτελούν άλλοθι για τη σημερινή ακινησία. Η οικονομία που παράγει, που συντηρεί ή δημιουργεί θέσεις εργασίας πρέπει να στηριχθεί. Γιατί όσο επιβεβλημένη κι αν είναι η λιτότητα στις  κρατικές σπατάλες, άλλο τόσο δεδομένη είναι η ανάγκη να σταματήσει αυτή η πολιτική  της σταγόνας προς την πραγματική οικονομία. 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου