Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ρύθμιση δανείων ή άσφαιροι πλειστηριασμοί;

Για μια φορά ακόμα η κυβέρνηση άνοιξε ένα σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, δημιουργώντας κοινωνική αναταραχή και άκαιρες πολιτικές εντάσεις, χωρίς να είναι έτοιμη, να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει και ποιοι πρόκειται να θιγούν από το μέτρο.

Είναι αυτονόητο όπως παραδέχθηκε και το υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για το θέμα γιατί οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση μιας σειράς κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.


Γι αυτους όμως ακριβώς τούς λόγους δεν έπρεπε να ανακινηθεί το θέμα, πριν έχουν σταθμιστεί όλες οι επιπτώσεις και πριν αναζητηθούν όλες οι εφικτές λύσεις, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.



Όσο σοβαρό κι αν είναι για τις τράπεζες το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άλλο τόσο σοβαρό είναι και για ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά.

Οποιαδήποτε ρύθμιση λοιπόν, είναι αναγκαίο να προστατεύει αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όχι γιατί αρνούνται συνειδητά ή για ιδιοτελείς λόγους, αλλά γιατί η δύσκολη οικονομική τους κατάσταση δεν το επιτρέπει.

 

Το πώς θα εντοπιστούν αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να μην πληρώνουν μαζί με τους ανήμπορους, είναι ευθύνη και των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών και των τραπεζών.Υποτίθεται ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων είναι πλέον στην διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ας ξεκαθαρίσουν λοιπόν με διαφανή και αδιαμφισβήτητα κριτήρια την ήρα από το στάρι, το γρηγορότερο δυνατόν για να σταματήσει και η ανησυχία των πολιτών αλλά η πολιτική αναταραχή.Και επιτέλους ας σταθμίσουν και οι τράπεζες τι τους συμφέρει καλύτερα:
 

Να βρεθούν με κάποιες χιλιάδες κατοικίες στο χαρτοφυλάκιο τους που θα τους αποφέρουν ελάχιστα από τα χρωστούμενα ή μήπως είναι προτιμότερο να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις προς τους συνεπείς δανειολήπτες που θα επιτρέψουν σ αυτούς να ξεχρεώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια αλλά και στις τράπεζες να μειώσουν τις επισφάλειες τους;

ΤΟ ΒΗΜΑ
πηγή: tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου