Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ: Ενα χρόνο....... "σπάζουν", "κλείνουν", "εκκαθαρίζουν"!!!

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος αποτυχημένων σχεδίων…σωτηρίας για τη ΛΑΡΚΟ, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.
 Στις 20-8-2012 ο τύπος έγραφε  για τη βιομηχανία με την προίκα των 16 δις  που κάποιοι  την απαξιώνουν σκοπίμως. (βλ. http://www.newsnow.gr/article/188814/ larko-giati-apaxionoun-mia-megali-viomixania-me-proika-16-dis.html με τίτλο ΛΑΡΚΟ: Γιατί απαξιώνουν μια μεγάλη βιομηχανία με «προίκα» 16 δις).
Ήταν λίγες μέρες μετά την αποπομπή, με συνοπτικές διαδικασίες, του τότε Προέδρου της Λάρκο  κ. Μπαράκου, όταν όλοι μαθαίναμε από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ότι  η κυβέρνηση «στέλνει σπίτι του» τον συγκεκριμένο διευθύνοντα σύμβουλο, επειδή  τάχα δεν έκανε περικοπές σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  νόμων! Λίγους μήνες μετά  ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του για κακουργηματική απιστία για το λόγο αυτό.  (βλ http://www.newsnow.gr/article/246508/larko-tha-exei-tin-tyxi-tis-ate.html με τίτλο ΛΑΡΚΟ: θα έχει την τύχη της ΑΤΕ;).


Ήταν εκείνη την εποχή που ο κ. Κ. Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος τότε του ΤΑΙΠΕΔ, και βασικού μετόχου της ΛΑΡΚΟ, που δύο μήνες πριν ανακοίνωνε με κυνικό τρόπο στα σωματεία της εταιρείας ότι στις 30-6-2012 θα έκλεινε  η ΛΑΡΚΟ, καθώς έληγε η μίσθωση του Δημοσίου Μεταλλείου της Λάρυμνας όπου και βρίσκεται το πυρομεταλλουργικό της εργοστάσιο και ότι θα ετίθετο σε αναγκαστική εκκαθάριση.
Στον Τύπο διοχέτευαν «καλοθελητές» άπειρα δημοσιεύματα για  το περιβόητο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ περί «σπασίματος» της εταιρείας σε καλή και κακή, ως το δήθεν μοναδικό βιώσιμο για την εταιρεία σχέδιο, θέτοντας τα μεταλλεία της σε εκκαθάριση εν λειτουργία και συστήνοντας μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) στην οποία θα μεταβιβαζόταν το εργοστάσιο και εν συνεχεία θα επωλείτο μέσω διεθνούς διαγωνισμού. (δείτε το σχέδιο εδώ http://www.tovima.gr/files/1/2013/01/18/ %CE%9B% CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%9F.pdf ή κάντε αναζήτηση στο google “το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της Λάρκο και την πώληση της”). Βέβαια για τις εργασιακές σχέσεις δε  μάθαμε ποτέ επίσημα τι είχαν σκοπό να κάνoυν αφού στο συγκεκριμένο σχέδιο το σχετικό άρθρο που τιτλοφορείται «εργασιακά θέματα» είναι κενό! Ασήμαντη λεπτομέρεια!

Ποτέ επίσης δε μάθαμε γιατί και από ποιούς διέρρεαν επί ένα χρόνο δημοσιεύματα στον Τύπο περί κλεισίματος, σπασίματος, εκκαθάρισης κλπ της εταιρείας και γενικά γιατί απαξιώθηκε μια εταιρεία  που έχει προίκα 16 δις;

Σχετικά δημοσιεύματα έγραφαν  (http://www.newsnow.gr/article /188814/larko-giati-apaxionoun-mia-megali-viomixania-me-proika-16-dis.html) «για μια εταιρεία που έχει  «προίκα» των 16 δισ. δολαρίων που κοστίζουν τα προς εκμετάλλευση κοιτάσματα νικελίου - σύμφωνα με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές.» (http://www.tovima.gr /finance/article/?aid=471196)

Τα προς εκμετάλλευση κοιτάσματα Νικελίου της χώρας, σύμφωνα με τις τότε  χρηματιστηριακές τιμές, ανέρχονταν σε 16 δις δολλάρια!  Σύμφωνα, με άλλες εκτιμήσεις,  τα κοιτάσματα αυτά μπορεί και να υπερβαίνουν τα 20 δις!!!
Δηλαδή, όποιος αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ θα πάρει και μια «προίκα» 16 δις!!!
Και πόσο  θα πωληθεί η «καλή ΛΑΡΚΟ», με τέτοια ...«προίκα»; Πληροφορίες λέγανε τότε, ότι το τίμημα δύσκολα θα υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ!!!
Γιατί; Γιατί κάποιοι φρόντισαν  και φροντίζουν συστηματικά και μεθοδευμένα να την απαξιώνουν και τότε και ένα χρόνο μετά από το τότε δημοσίευμα. Ίσως σήμερα εάν αποφασίσουν να την πωλήσουν, αντί να την κλείσουν, το τίμημα να είναι ακόμη μικρότερο και ζήτημα είναι εάν θα υπερβαίνει τα 130 εκ ευρώ.

«Κλείνουν»…. «Σπάζουν»…. «Εκκαθαρίζουν!!!
Γιατί; Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν φρόντισε να εκπονήσει ένα σοβαρό σχέδιο εξυγίανσης; Πως είναι δυνατόν το ΤΑΙΠΕΔ, μια εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και διατείνεται με δελτία τύπου ότι  «Μοναδική του μέριμνα  είναι η μεγιστοποίηση της αξίας όλων των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική αύξηση –και όχι απλώς διατήρηση- των θέσεων εργασίας». (βλ. http://www.euro2day.gr/news/ economy/article/704789/taipedoxy-provlhma-viosimothtas-gia-larko.html) να πράττει ό,τι μπορεί για το κλείσιμο της εταιρείας ή να παραλείπει να πράξει όσα επιβάλλονται για να καταστεί βιώσιμη η πλέον ιστορική βιομηχανία του τόπου με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας της και την εξεύρεση επενδυτή;

Πως είναι δυνατόν να θες να πωλήσεις ένα περιουσιακό σου στοιχείο στην καλύτερη δυνατή τιμή και ταυτόχρονα να δημοσιοποιείς ευρέως ότι ουσιαστικά θα το «κλείσεις», «σπάσεις», «εκκαθαρίσεις», «πτωχεύσεις» γιατί τάχα είναι ζημιογόνο;  Πως είναι δυνατόν ένα χρόνο τώρα να μην έχεις προβάλλει τα πλεονεκτήματα της απόκτησης μιας τέτοιας βιομηχανίας ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση κατ’αρχάς επενδυτή. Διότι με τη δημοσιοποίηση όλων αυτών των απαξιωτικών για την εταιρεία  χαρακτηρισμών, όχι μόνο μεγιστοποίηση της τιμής πώλησής της δεν θα επιτευχθεί, αλλά ούτε καν επενδυτής για δείγμα δε θα βρεθεί. Και η αλήθεια είναι ότι σήμερα, ένα χρόνο μετά, κανείς δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για μια εταιρεία, που κάποτε υπήρξε η ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας. Αντιθέτως  σήμερα όσοι κάνουν αναφορές σε αυτήν, μιλούν σαν να περιγράφουν το περίπτερο ή το μαγαζάκι της γειτονιάς τους. Ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό; Για τον απλό Έλληνα πολίτη η ΛΑΡΚΟ είναι μια πεθαμένη εταιρεία, πόσο μάλλον για τον υποψήφιο εγχώριο ή αλλοδαπό επενδυτή.

Αυτή η συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ (πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο ήδη αποπεμφθείς Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ       κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι μόνο…..εξωγήινοι θα αποκτούσαν τη ΛΑΡΚΟ)  θυμίζει λίγο πολύ την προσπάθεια απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας στην οποία είχε επιδοθεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου με «τιτανικούς» και «διεφθαρμενους» Έλληνες, που ως γνωστόν έδεσαν την Ελλάδα στο άρμα των μνημονίων, με τις γνωστές συνέπειες που σήμερα βιώνουμε όλοι μας.

Οι τραπεζικοί κύκλοι που κρύβονται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ (μόνο το γεγονός ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοί του και τα βασικά του στελέχη προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο αρκεί για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται)  και η ανικανότητα της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων να ορθώσουν ανάστημα και να βάλουν μια τάξη στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι υπεύθυνοι για την κατάντιά  της. Πως είναι δυνατόν να αφήνεις στα χέρια των τραπεζιτών και των τραπεζικών κύκλων τη διαχείριση του εθνικού κεφαλαίου  του ελληνικού λαού, όπως είναι η δημόσια περιουσία που του ανήκει.

Προφανώς το ΤΑΙΠΕΔ και η Κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι όταν συνδιαλέγεται με την ΤΡΟΙΚΑ οφείλεις να διαπραγματεύεται υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και όχι υπέρ των δανειστών του.
Και πώς να μην είναι κανείς υποψιασμένος για τον επιλήψιμο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, όταν ο κ. Μητρόπουλος, τότε διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ         (προερχόμενος από την Eurobank), ο οποίος διαρρύγνυε τον Ιούνιο του 2012 τα ιμάτιά ότι η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει και θα τεθεί σε εκκαθάριση, σήμερα είναι Executive Director της PwC στην Ελλάδα (ο γενικός της διευθυντής με άλλα λόγια), δηλαδή της εταιρείας PriceWaterCooperHouse που έχει αναλάβει με την ΗSBC και γνωστό δικηγορικό γραφείο την εκπόνηση σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα από διαφόρους κύκλους ότι PWC θα παραδώσει το σχετικό σχέδιο. Τι σχέδιο όμως θα είναι αυτό; Σχέδιο αποκρατικοποίησης ή αναδιάρθρωσης θα ανακοινώσει η PWC; Διότι η κυβέρνηση μόλις πριν από ένα μήνα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων (εξυγιαντών όπως τους αποκάλεσε) και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου, «για τη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και ΛΑΡΚΟ» σε συνεργασία με τις Διοικήσεις τους και τους εργαζομένους. (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid =22770&subid=2&pubid=63862335)

Και τι τους θέλει η Κυβέρνηση τους ειδικούς συμβούλους για τις αναδιαρθρώσεις των εταιρειών, αφού ήδη από το 2011 έχει αναθέσει τις αποκρατικοποιήσεις αφ’ενός στο ΤΑΙΠΕΔ και αφ’ετέρου σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων και τράπεζες!!! Αν όλοι αυτοί έχουν αποτύχει δύο χρόνια μετά να επιτύχουν τους στόχους που τους ανατέθησαν, ώστε να χρειαζόμαστε επιπλέον συμβούλους, γιατί η Κυβέρνηση δεν τους στέλνει σπίτια τους, τουλάχιστον να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τσάμπα χρήματα.  Άραγε αυτό δεν αποτελεί σκανδαλώδη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος;
Σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία που πρέπει να τεθεί σε αναγκαστική εκκαθάριση είναι αναμφισβήτητα το ΤΑΙΠΕΔ και όχι η ΛΑΡΚΟ!

Και εάν τελικά το σχέδιο αποκρατικοποίησης, που ακούγεται ότι θα παραδώσει η PWC (της οποίας κεφαλή είναι ο κ. Μητρόπουλος) για τη ΛΑΡΚΟ, εμπεριέχει και τον τρόπο αναδιάρθρωσής της, πως είναι δυνατόν κύριοι της Κυβέρνησης  να βάλατε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια (και για να το πούμε και στη γλώσσα των συμβούλων σας «Caesar's wife must be above suspicion»).
Κάποιος οφείλει να βγεί υπεύθυνα από την Κυβέρνηση και να μας πει τι τελικά ισχύει από όσα δημοσιεύονται και διαρρέονται από διάφορους «κύκλους». Έχετε χρέος έναντι του Ελληνικού Λαού που σας εμπιστεύθηκε τη διαχείριση της δυσκολότερης οικονομικής κρίσης.

Μια μικρή γεύση σχετικά με το μπάχαλο που επικρατεί καταδεικνύεται και  από τα εξής:


ΤΑΙΠΕΔ

Ένα χρόνο μετά, το ΤΑΙΠΕΔ έχει γνωρίσει τρεις αλλαγές διοικήσεων, για την ακρίβεια αποπομπή τους.
Ο κ. Μητρόπουλος παραιτήθηκε στις 19-7-2013 γιατί όπως έλεγαν και τα δημοσιεύματα εκείνης  της εποχής «Έφυγε διότι ήξερε ότι θα φύγει σύμφωνα με σχόλια συνεργατών του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά» (βλ. http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=467683). Το έργο του στο ΤΑΙΠΕΔ μηδενικό καθώς καμμία αποκρατικοποίηση δεν ολοκλήρωσε και  σύμφωνα με συνεντεύξεις του, του έφταιγε η Κυβέρνηση, καθώς δήλωσε ότι  «Η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έδωσε την στήριξη που χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, με έμμεσο αλλά συστηματικό τρόπο μείωσε το κύρος και την αξιοπιστία του στα μάτια των πιθανών επενδυτών». (http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/714700/Article.aspx).
Τη θέση του διαδέχθηκε ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ) και ο κ. Ιωάννης Εμίρης ως διευθύνων σύμβουλός του (προερχόμενος από τον όμιλο της Alpha Bank και δεξί χέρι του Γ. Κωστόπουλου). Και για τις επιλογές των δύο ειπώθηκαν πολλά.  Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο «Έλεος! Ο αποτυχημένος της ΔΕΗ στο τιμόνι των Αποκρατικοποιήσεων» (βλ http://www.antinews.gr/2012/07/25/172210/).

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αθανασόπουλος με την έλευσή του στη Λάρκο έστειλε έναν εκλεκτό του, τον 73χρονο συνταξιούχο, πρώην υπάλληλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ,  τον ήδη θανόντα Γριμάνη, ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Εν συνεχεία  ο  Γριμάνης προσέλαβε μεταξύ άλλων και δύο δικηγόρους, με παχυλές αμοιβές για να τον συμβουλεύουν. Για το ποίοι είναι αυτοί, ποια είναι η διαδρομή τους και τα πεπραγμένα τους καθώς  και οι λοιποί σύμβουλοι που προσέλαβε,  έχουν ειπωθεί πολλά και προς αποφυγήν επαναλήψεων παραπέμπουμε στο δημοσίευμα «Πάρτυ ημετέρων  και προκλητικοί μισθοί, εν τω μέσω κρίσης …..» (βλ http://www.newsnow.gr/article/346126/larko-party-imeteron-kai-proklitikoi-misthoi-en-meso-krisis.html) Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο κ. Αθανασόπουλος στις 9-3-2013 ακολουθώντας την πορεία του κ. Μητρόπουλου, υπέβαλε και εκείνος την παραίτησή του,  κατόπιν απαιτήσεως του Πρωθυπουργού, λόγω της ασκήσεως ποινικής διώξεως εις βάρος του για τη σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αθανασόπουλος υπήρξε ο εκλεκτός του κ. Στουρνάρα.
(
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/286780/giati-o-samaras-zitise-tis-paraitiseis-athanasopoyloy---mergoy)

Τη θέση του κ. Αθανασόπουλου κατέλαβε ο κ. Στέλιος Σταυρίδης (ξέρετε εκείνος με το ωραίο
videaki που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο όπου πιάστηκε στα χέρια στις  14-5-2012 με τον Πέτρο Τατσόπουλο, όταν ήταν ακόμη στέλεχος της Δράσης του Στέφανου Μάνου). Την παραίτηση του κ. Σταυρίδη ζήτησε ο κ. Στουρνάρας στις 18-8-2013 γιατί πέταξε με το learjet του αγοραστή του ΟΠΑΠ, Δημήτρη Μελισσανίδη, μέχρι την Αθήνα για να υπογράψει, ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, την πώληση της πιο κερδοφόρας ελληνικής δημόσιας επιχείρησης. Έπειτα, επέστρεψε στις διακοπές του, με τον ίδιο τρόπο. Όπως ο ίδιος σχολίασε, δεν ήθελε να σηκωθεί στις 4 τα χαράματα για να πάρει το αεροπλάνο της γραμμής. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρουν δημοσιεύματα είναι  πρωτοφανές το γεγονός ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του δημοσίου για το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη, να πηγαινοέρχεται με το αεροπλάνο του αγοραστή του.
Αυτοί είναι η ποιότητα λίγο πολύ των ατόμων που ορίζει η Κυβέρνηση στο «τιμόνι» του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και εν γένει των στελεχών που το απαρτίζουν γενικότερα, που επιβεβαιώνει τις «περίεργες» διαδρομές τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι και ο κ. Φουλίδης, Project manager του ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα «αγαπητός» στη ΛΑΡΚΟ, υπήρξε μέλος του ΔΣ της, και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ. (Περισσότερα για το βίο του στο http://www.antinews.gr/2012/09/28/181643/ με τίτλο «Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι συμβαίνει στη ΛΑΡΚΟ). Ο κ. Φουλίδης υπήρξε αποσπασμένο στέλεχος της Alpha Bank στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων (φορέας που αντικαταστάθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ). Ως στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε - με αυτή την ιδιότητα   - στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ (από τις 6/9/2012). Το όνομά του έγινε γνωστό την περίοδο, που με αφορμή ανάλυση της Alpha Finance, (από την οποία προέρχεται ο κ. Εμίρης διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ) η μετοχή του ΟΠΑΠ υπέστη κάθετη πτώση (σ.σ. -16,5% στις 14/9/2012) λόγω της δημοσιοποίησης της πληροφορίας για πιθανή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί των μεικτών κερδών και των παλιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας ο ΟΠΑΠ έχασε 329 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο, που η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούσαν να προωθήσουν την πώληση του 29% του Οργανισμού.

Σε όλη αυτή την πολιτική παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ δεν είδαμε ΟΥΤΕ ΈΝΑ ουσιαστικό σχέδιο για τη σωτηρία της εταιρείας.
Δεν ακούσαμε καμιά σοβαρή αναφορά για το μέλλον της εταιρείας και τους ανθρώπους της.
Υπάρχει, λοιπόν, μέλλον για τη ΛΑΡΚΟ…


Συνεχίζεται…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου