Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η οικονομία χωρίς οξυγόνο...

 
H απόφαση μιάς ακόμα σημαντικής ελληνικής  επιχείρησης - της Βιοχάλκο - να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο, το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η πιστωτική ασφυξία που επικρατεί στην ελληνική αγορά καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία ακόμα και υγιών επιχειρήσεων, καθώς οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος παραμένουν ερμητικά κλειστές.Αλλά ακόμα και αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποιας μορφής χρηματοδότηση, τα επιτόκια είναι  απαγορευτικά με αποτέλεσμα να χάνεται το όποιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Μπορεί πράγματι τα δημοσιονομικά στοιχεία να δείχνουν μια αισθητή βελτίωση των οικονομικών του δημοσίου, αλλά η ιδιωτική οικονομία εξακολουθεί να στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Αν αυτό το κλίμα δεν αντιστραφεί, αν οι τράπεζες δεν αποκαταστήσουν τη ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν πρόκειται να σπάσει. Όταν ακόμα και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στερούνται τα απαραίτητα κεφάλαια,για να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή τους, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες λόγω της κρίσης να πληρώνουν με ζεστό χρήμα τις όποιες προμήθειες τους, όταν για να πάρουν πίσω το ΦΠΑ που δικαιούνται πρέπει να περάσει ενάμισι χρόνος, είναι προφανές ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Καμιά χώρα, καμιά οικονομία δεν μπορεί να  μπει σε αναπτυξιακή τροχιά,όταν οι τράπεζες της δίνουν τα δάνεια με το σταγονόμετρο. Χωρίς επαρκή ρευστότητα, όλες οι επιχειρήσεις  είναι αναγκασμένες όχι μόνο να φυτοζωούν, αλλά να χάνουν διαρκώς μερίδια αγοράς, αφού η όποια ανταγωνιστικότητα τους εξανεμίζεται. Και βέβαια μαζί με τις επιχειρήσεις, υποφέρουν και οι εργαζόμενοι, που βλέπουν τις θέσεις εργασίας είτε να χάνονται, είτε στην καλύτερη περίπτωση να αμείβονται για τα δεδουλευμένα τους με καθυστερήσεις μηνών ή και ετών.

Πώς θα επενδύσει μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες ένας επιχειρηματίας όταν δεν μπορεί καν να κρατήσει ζωντανή  την επιχείρηση του; Πώς θα κρατηθεί ζωντανή η οικονομία, όταν λείπει το οξυγόνο της ρευστότητας; Ακόμα και η τεράστια πράγματι δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, χάρις στις συνεχείς αφαιμάξεις  των ελλήνων πολιτών κινδυνεύει να πάει χαμένη, αν δεν μπορέσει να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία. Αυτός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος,που σήμερα δυστυχώς τον έχει απεμπολήσει... 
 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου