Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης διατηρεί η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Deloitte

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση

Μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης διατηρεί η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την ειδική έκδοση της Deloitte για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η αμερικανική ανάπτυξη παραμένει υποτονική και οι σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές μείωσαν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους.

Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλη κινητικότητα λόγω των αναμενόμενων αλλαγών στην αμερικανική νομισματική πολιτική, της νέας πολιτικής στην Ιαπωνία, καθώς και της αστάθειας του κινέζικου τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα από την ανάλυση της Deloitte, ανά γεωγραφική περιοχή, προκύπτουν τα εξής:

Ευρωζώνη
Τα καλά νέα για την Ευρωζώνη για τα πρώτα δύο τέταρτα του 2013 ήταν ότι η κατάσταση δε χειροτέρευσε. Τα άσχημα νέα ήταν ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Η ΕΕ αυτή τη στιγμή συγκροτείται από χώρες με σχετικά καλή απόδοση, χώρες σε βαθιά ύφεση, αλλά και χώρες με μια «αίσθηση» χρηματοοικονομικής αγοράς και χώρες με αληθινές οικονομίες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται το δίχτυ ασφαλείας που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι αρκετά αισιόδοξες απόψεις για τις χρηματοοικονομικές αγορές δεν επιβεβαιώνονται στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Η σύνδεση της διαφυγής από την ύφεση με την απόδοση των εξαγωγών, κάνει την Ευρωζώνη να εξαρτάται από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαιτέρως στις αναδυόμενες αγορές.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια επιτυχημένη στρατηγική αλλά προϋποθέτει την συνεχή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών-ανάπτυξη, η οποία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ευρωπαϊκή οικονομία, λοιπόν, προκειμένου να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη θα χρειαστεί να βρει και άλλες πηγές ζήτησης, εκτός των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες αγορές.

ΗΠΑ
Τα «κακά» νέα ότι οι ΗΠΑ σημείωσαν ανάπτυξη 1,8% το πρώτο τέταρτο του 2013 έναντι του 2,4% που είχε νωρίτερα εκτιμηθεί, υπενθυμίζουν ότι το 2013 είναι ένα έτος μετάβασης.

Δεν αναμένονται υψηλότερα επίπεδα βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2014, όσο η οικονομία χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόστηκαν στις αρχές του χρόνου και στις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες που ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ακόμη με αυτές τις προκλήσεις, οι προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώθηκαν σε βαθμό που η προσοχή τώρα να στρέφεται στην αναζήτηση του καταλληλότερου χρόνου για να μειώσει και να διακόψει τις αγορές ακινήτων η ομοσπονδιακή τράπεζα και το σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων σε κανονικά επίπεδα.

Κίνα
Τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ενδείξεις μέτριας ανάπτυξης, η κινέζικη οικονομία κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, παρασύροντας μάλιστα σε μια αρνητική πορεία κι άλλες χώρες, όπως είναι η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

Η ασθενική οικονομική δραστηριότητα της Κίνας αντικατοπτρίζει την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό -ειδικά από την Ευρώπη- και μια πτώση στις εσωτερικές δαπάνες στις υποδομές και τις άλλες μορφές επενδύσεων.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται αργά, η πιστωτική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και η νέα ηγεσία της χώρας θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα της οικονομίας αναζητώντας τρόπους να απομακρύνει το χρηματοοικονομικό σύστημα από την εξάρτηση από μη παραδοσιακές μορφές χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης.

Ιαπωνία
Οι οικονομικές πολιτικές του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzō Abe δίνουν μια ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και σε ένα ακόμη περισσότερο ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης μπορεί μόνο να θεωρηθεί προσωρινή, αφού υποκινείται από τις τιμές ακινήτων και από μια ώθηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι μακρόχρονες βελτιώσεις στην οικονομική απόδοση απαιτούν πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις -κάτι το οποίο παραμένει κάπως αβέβαιο δεδομένου του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Συνολικά, οι συγκεκριμένες πολιτικές φαίνεται ότι αποδίδουν. Η χαμηλότερη τιμή του γεν ενθάρρυνε την ανταγωνιστικότητα, η επιθετική νομισματική πολιτική καλλιέργησε προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό και η ριζική αλλαγή στην πολιτική ενέπνευσε εμπιστοσύνη.

Ινδία
Μετά από μια απογοητευτική ανάπτυξη ύψους 5% το 2012, το 2013 για την Ινδία ξεκίνησε με μικρή ανάπτυξη ύψους 4,8% κυρίως εξ αιτίας της αδύναμης εγχώριας ζήτησης. Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας καθυστερεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ για την πτωτική τάση της ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας το 2013 από 5,9% σε 5,7% δείχνει ότι η οικονομία τώρα χρειάζεται πιο δυνατές πολιτικές και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι περιορισμένες δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και δεδομένου ότι δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς φορολογικών και νομισματικών πολιτικών.

Ηνωμένο Βασίλειο
Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστέρησε λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τις εξαγωγές του, καθώς και λόγω των αδύναμων επενδύσεων και της συνεχούς κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2013, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για σταδιακή βελτίωση το 2014.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική, μια δυνατότερη παγκόσμια οικονομία και ένα μειωμένο επίπεδο κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές έπαιξαν το ρόλο τους.

Παρά τις καθόλου ευοίωνες προοπτικές για τους Βρετανούς καταναλωτές, όσο οι πιστωτικές συνθήκες ξεκινούν να ομαλοποιούνται και οι πραγματικοί μισθοί ξεκινούν να ανακάμπτουν, η ελπίδα είναι ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.

Ρωσία

Η Ρωσία εισέρχεται σε μια νέα φάση οικονομικής αβεβαιότητας. Η αύξηση του ΑΕΠ καθυστερεί και οι κλάδοι εξαγωγών σημειώνουν πτώση εξ αιτίας της εξαιρετικά μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης. Η συνεχής εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές της επιβαρύνει πλέον κι άλλους τομείς στους οποίους τόσο οι εγχώριες, όσο και οι ξένες επενδύσεις ήδη πλήττονταν.

Ταυτόχρονα, όλες οι προσπάθειες για να αντιμετωπίσει η φορολογία την καθυστέρηση της οικονομίας περιπλέκονταν από το ενδεχόμενο επιδείνωσης του ισοζυγίου του προϋπολογισμού το πρώτο τέταρτο του 2013. Αν όμως, αυτές απέδιδαν, η ανακούφιση που θα έφερνε μια νομισματική πολιτική θα μπορούσε να έχει βοηθήσει, ειδικά όσο οι επιχειρήσεις πιέζονταν από το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης.

Το μόνο σημαντικό στήριγμα για την οικονομία είναι η ανθεκτικότητα των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών που υποστηρίχθηκε από τη χαμηλή ανεργία, τα αυξημένα εισοδήματα και την πρόσβαση στην καταναλωτική πίστωση.

Βραζιλία
Η Βραζιλία, μια από τις πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες οικονομίες, παλεύει να αναπτυχθεί. Η ιδιωτική κατανάλωση που περιορίζεται, η ζήτηση για εξαγωγές που επιβραδύνονται, αλλά και η ανεπάρκεια υποδομών περιορίζουν την απόδοση της.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο του 2013, η Standard & Poor’s χαρακτήρισε αρνητική την προοπτική του δημόσιου χρέους της Βραζιλίας, δηλώνοντας ότι έχει χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης, αποδυναμωμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα και απώλεια θέσης ανάμεσα στους επενδυτές. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετά αφού η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,8% το 2013 -το χαμηλότερο σε μια δεκαετία. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,3% φέτος.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ της Βραζιλίας προβλέπεται για το 2013 να πέφτει στο 3,0% -σε κατώτερο επίπεδο από το 4,6% που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκτιμήσει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου