Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δημόσιο χρέος και κοινωνικό κράτος

Μπορεί εμείς να ζούμε στον αστερισμό των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων  για τη δράση των νεοναζιστών, αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης ασχολείται με μια άλλη σοκαριστική εξέλιξη: Το λουκέτο στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ μετά το αδιέξοδο για την  έγκριση του νέου προϋπολογισμού. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι οικονομικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, πολύ περισσότερο σε μια υπερδύναμη επηρεάζουν καθοριστικά όλο τον πλανήτη. Η παράλυση της  αμερικανικής κυβέρνησης λόγω της ιδεολογικής εμμονής των ρεπουμπλικάνων, απέναντι σε  ένα νόμο για τη διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει ψηφιστεί από το 2010, αποδεικνύει πόσο σύνθετη είναι πια η παγκόσμια οικονομία και πόσο οι ιδεολογικές  αγκυλώσεις  των υπερσυντηρητικών μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η αμερικανική κρίση αναδεικνύει όμως πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας το πρόβλημα του δημόσιου χρέους ,το οποίο ταλανίζει τις, περισσότερες σχεδόν, ανεπτυγμένες χώρες και πόσα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η επικράτηση μιας συντηρητικής λογικής στην αντιμετώπιση του. Το ζήσαμε- και το ζούμε άλλωστε  - καθημερινά και  εμείς , ανεξάρτητα  από τις όποιες  δικές μας ευθύνες στη διαχείριση του. Η εμμονή στην κατεδάφιση  των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, εν ονόματι της αντιμετώπισης του χρέους, είναι προφανές ότι μπορεί να οδηγήσει στη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, είτε σε πολιτικές και οικονομικές κρίσεις με αντίστοιχα επακόλουθα. Δεν είναι τυχαίο ότι  στις ΗΠΑ αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από  το λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, αυτοί που χρειάζονται περίθαλψη και όσοι δέχονται διατροφική βοήθεια.

Η κρίση που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποτελεί και ένα μήνυμα για την Ευρώπη, αφού αν όχι οι περισσότερες, αρκετές από τις χώρες της αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Η λογική που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και επιβάλλει εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας και κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, προκειμένου να εξορθολογιστεί το δημόσιο χρέος, οδηγεί σε πολλαπλά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση Ομπάμα, επέλεξε να διαφυλάξει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας,έστω και αν έτσι διευρυνόταν συγκυριακά το χρέος, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό διατηρεί και την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά που θα μπορούσε σε ένα βάθος χρόνου να διασφαλίσει και τη δημοσιονομική ισορροπία.Οι υπερσυντηρητικοί ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο, διακινδυνεύοντας ένα παγκόσμιο κράχ. Η σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη όμως , εμμέσως αλλά σαφώς, μας αφορά όλους. Γιατί η επικράτηση της μιας ή της άλλης λογικής θα επηρεάσει και τις οικονομικές εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο. Που προφανώς μας αφορούν άμεσα  και καθοριστικά.
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου