Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ολομέτωπη επίθεση Κάμερον στους μετανάστες από ΕΕ!

George Parker
Νέα κόντρα ξεκινά ο Ντέιβιντ Κάμερον με την Ε.Ε. Με άρθρο του στους FT πραναγγέλλει σκληρά μέτρα για τους μετανάστες από την Ε.Ε. στη Βρετανία. Μεγάλες περικοπές για να παταχθεί ο "τουρισμός επιδομάτων". Έντονη η αντίδραση της Κομισιόν.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να πατάξει τη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για απέλαση των επαιτών, στέρηση του δικαιώματος στα επιδόματα της Βρετανίας για ξένους υπηκόους και ζητώντας νέους κανόνες για να σταματήσει η αχανής μετανάστευση. Η αντίδραση της Ε.Ε. ήταν έντονη.
Με άρθρο του στους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των λαών της» εν μέσω φόβων ότι η απεριόριστη μετανάστευση πυροδοτεί στήριξη για τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα, όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας.

Η Βρετανία επί δεκαετίες ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της επέκτασης της Ε.Ε. και της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της, όμως τώρα θέλει να κλείσει τη δίοδο με νέους κανόνες, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση εργαζομένων από φτωχές χώρες προς τα πλουσιότερα κράτη-μέλη.
Με το βλέμμα στραμμένο στη μελλοντική ένταξη βαλκανικών κρατών και πιθανότατα της Τουρκίας, ο Ντ. Κάμερον ζητά «νέο διακανονισμό που θα επιβραδύνει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέχρις ότου εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί τεράστιο κύμα μετανάστευσης».
Προτείνει επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση μέχρις ότου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των φτωχών χωρών φτάσει σε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στον ετήσιο αριθμό μεταναστών από την Ε.Ε. που θα δέχεται κάθε χώρα.
Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα απασχόλησης Λάζλο Άντορ προειδοποίησε για υστερία και υποστήριξε ότι η Βρετανία ευνοήθηκε οικονομικά από τη μετανάστευση πολιτών από την ανατολική Ευρώπη. Ο Λ. Άντορ δήλωσε πως με το σχέδιο Κάμερον «η Βρετανία κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η κακιά χώρα της Ε.Ε.».
Ο κ. Κάμερον θα θέσει τις προτάσεις του στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε., ενώ το σχετικό δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για το 2017. Πιστεύει πως χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία θα μπορούσαν να τον στηρίξουν.
Η σκλήρυνση της βρετανικής στάσης προς τη μετανάστευση φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι το άρθρο του Ντ. Κάμερον στους F.T. συνυπογράφει ο Νικ Κλεγκ, ο επικεφαλής των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος πιστεύει πως οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι «λογικές και ουσιώδεις».
Με την πρωτοβουλία αυτή, ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθύνεται κυρίως στις εγχώριες ανησυχίες στη Βρετανία για την άρση των εργασιακών περιορισμών σε Ρουμάνους και Βουλγάρους μετανάστες που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στην Ε.Ε. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά» σε ένα σύστημα όπου 1 εκατ. πολίτες της ανατολικής Ευρώπης έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία μετά την τελευταία μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε. το 2004, αναφέρει ο Ντ. Κάμερον και επιρρίπτει τις ευθύνες στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το θέμα.
Εν μέσω αναφορών για εκφοβιστική συμπεριφορά από Ρομά μετανάστες σε ορισμένες πόλεις της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα απελαθούν Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που είναι άστεγοι ή επαιτούν και θα τους απαγορεύεται η είσοδος στη Βρετανία για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο Ντ. Κάμερον αναφέρει μάλιστα ότι θα παρουσιαστεί προσχέδιο μέτρων που θα περιλαμβάνει στέρηση της πρόσβασης στο σύστημα πρόνοιας της χώρας.
«Αλλάζουμε τους κανόνες ώστε κανένας να μην μπορεί να έρχεται σε αυτήν τη χώρα και να περιμένει αμέσως επιδόματα. Δεν θα τους πληρώνουμε για τους πρώτους τρεις μήνες. Και μετά τους τρεις μήνες, εάν ο Ευρωπαίος υπήκοος χρειάζεται επιδόματα, δεν θα τα πληρώνουμε εσαεί. Θα μπορούν να ζητούν επίδομα μόνο για μία μέγιστη περίοδο έξι μηνών, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν μία πραγματική προοπτική εργασίας. Επίσης θα σκληρύνουμε τους ελέγχους για τους μετανάστες που θέλουν να λάβουν επιδόματα», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον στο άρθρο του στους F.T.
Συμπληρώνει ότι οι Ευρωπαίοι μετανάστες που θα έχουν εργασία μόνο μερικής απασχόλησης και δεν θα πληρούν ένα συγκεκριμένο κριτήριο εισοδημάτων δεν θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένα επιδόματα, ενώ οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες από την Ε.Ε. θα χάσουν το δικαίωμα για επίδομα στέγασης.
Η Downing Street υποστηρίζει ότι παρόμοιοι περιορισμοί υπάρχουν ήδη και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ολλανδία, και επιμένει ότι είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι σύμβουλοι του Ντ. Κάμερον ωστόσο περιμένουν κάποια γκρίνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει πως η Βρετανία δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη για «τουρισμό επιδομάτων» και επιμένει ότι οι αφίξεις ξένων μεταναστών σε καθαρή βάση συνεισφέρουν στα κρατικά ταμεία της χώρας.
Η Κομισιόν θα εξετάσει λεπτομερώς τις προτάσεις ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν είναι μεροληπτικές. Στις Βρυξέλλες όμως, υπάρχει μία ευρύτερη αποδοχή ότι και σε άλλες χώρες η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο ανήσυχη για το θέμα της μετανάστευσης εντός της Ε.Ε.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων, όπως του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας και άλλων αντίστοιχων κινημάτων σε Ολλανδία, Βέλγιο και Φινλανδία.
Ο Νάιτζελ Φαράζ, ηγέτης του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, δήλωσε στο BBC ότι οι προτάσεις του Ντ. Κάμερον δεν θα πετύχουν τη μείωση του μεγάλου αριθμού των μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Βάσει αυτής της πρότασης, μπορεί κάποιος να έρθει εδώ την 1η Ιανουαρίου από τη Ρουμανία και μέσα σε 12 εβδομάδες θα έχει το δικαίωμα για επίδομα ανεργίας. Νομίζω πως αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε στο BBC και συμπλήρωσε: «Δεν θα το χαρακτήριζα σκληρό. Θα έλεγα ότι και αυτές οι προτάσεις είναι υπερβολικά γενναιόδωρες, παρότι έχει το θάρρος να τις προχωρήσει».
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. 
All rights reserved.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου