Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δεν παίζουμε με την υγεία

Για μια φορά ακόμα μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων μονάδων περίθαλψης, έχει οδηγήσει σε μια ακραία  σύγκρουση με αναμενόμενα θύματα τους πολίτες που και ταλαιπωρούνται και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Για πολλοστή φορά οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι να εξελίσσεται εν ονόματι υποτίθεται των συμφερόντων τους, μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Είναι γεγονός ότι και τα συμφέροντα στον χώρο της υγείας είναι τεράστια, αλλά και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα ούτε βελτίωσαν την  περίθαλψη των πολιτών, ούτε μπόρεσαν να πετύχουν την αναγκαία περιστολή των δαπανών με ορθολογικό τρόπο.


Η οικονομική κρίση διεθνώς και ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και η ανάγκη αποφόρτισης των νοσοκομείων από ένα πλήθος ασθενών που δεν χρειάζονται αναγκαστικά νοσοκομειακή περίθαλψη, επιβάλλει την οργάνωση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα συμβάλλει και στην καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και στην επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, που δεν θα είναι δέσμιο πελατειακών και συντεχνιακών υποχρεώσεων.  Η αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη είναι φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις, αφού θίγει και συμφέροντα αλλά και πρακτικές που είχαν επικρατήσει επί χρόνια.

Δυστυχώς ο  αναγκαίος διάλογος για μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση υπονομεύθηκε εκ των προτέρων. Είτε γιατί δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, είτε γιατί ως συνήθως επικράτησαν οι συνήθεις για τα ελληνικά δεδομένα κομματικές και συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Είναι αναγκαίο,πρίν φτάσουμε σε φαινόμενα ανάλογα με αυτά που συμβαίνουν στα πανεπιστήμια, να επικρατήσουν πιο ώριμες σκέψεις και να αντιληφθούν όλοι ότι η υγεία δεν προσφέρεται  για πεδίο διαρκών συγκρούσεων. Και οι γιατροί οφείλουν να αφήσουν στην  άκρη την  αδιαλλαξία τους, πριν  προκαλέσουν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οφείλει να αναζητήσει  τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή για να προχωρήσουν οι αλλαγές. Αρκετά έχουν πληρώσει την κρίση οι έλληνες πολίτες, δεν χρειάζεται να  υφίστανται επιπλέον ταλαιπωρίες για να προστατεύσουν , ένα βασικό αγαθό, όπως είναι η υγεία.
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου