Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

H επιθετική γραμμή Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις

της Kerin Hope

Με τα δεδομένα στην οικονομία να αλλάζουν, ο Α. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να υποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών. Οι βουλευτικές ισορροπίες, το παρελθόν του Έλληνα πρωθυπουργού και οι μεταρρυθμίσεις. 

Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το πρόγραμμα στήριξης της χώρας γενικά σε τροχιά, παρά τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού του συνασπισμού και τις αντιδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου στην εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Για τον ίδιο, οι αυστηρές επιπλήξεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς ηγέτες έχουν μετατραπεί σε αναγνώριση των «θυσιών του ελληνικού λαού», καθώς επιτέλους ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να διεκδικήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012.


Δεδομένου ότι καταγράφεται πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η οικονομία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να υποκύπτει πλέον στα αιτήματα των πιστωτών.

Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν τον προϋπολογισμό του 2014 την Κυριακή, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Ε.Ε. που επιβάλλουν ότι ο προϋπολογισμός πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από την Κομισιόν και -στην περίπτωση της Αθήνας- και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει μια τολμηρή πρόβλεψη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά μετά τη μερική χρεοκοπία του 2012.

«Όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από αυτό. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη νέα επιθετική στάση προς τους ελεγκτές της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δήλωσαν αργά την Κυριακή ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. «Περιμένουμε η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην έκθεση προόδου» ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΝΤ. Εκ των υστέρων διευκρινίστηκε ότι θα επιστρέψουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων αυτήν την εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν λαϊκή στήριξη - εκ των οποίων η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει αρκετά, καθώς περισσότερο από 1,2 εκατ. άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Όμως, η προτεινόμενη νομοθεσία για την άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς κατοικιών, που αναμένεται να φτάσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δεν θα ικανοποιεί πλήρως την επιμονή της τρόικας σε πλήρη απελευθέρωση, ώστε να υπάρξει ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αναβιώσει η μελλοθάνατη αγορά κατοικιών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ρύθμιση που προβλέπει ότι θα πληρώνουν και οι αγρότες, προσαρμόστηκε ώστε να μειωθεί το ποσό που καταβάλλεται για όλους εκτός από τους πλουσιότερους Έλληνες, δημιουργώντας ένα κενό 200 εκατ. ευρώ στα προβλεπόμενα έσοδα.

Για τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, το αδιέξοδο με την τρόικα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση που είχε τηρήσει ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Εργάστηκε σκληρότερα ως πρωθυπουργός από ό,τι έδειχνε η μέχρι τότε πορεία του για να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις... Δεδομένης, όμως, της ικανότητάς του για αναστάτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ανατροπή πολιτικής», δηλώνει ο κ. Θάνος Βερεμής.

Ως υπουργός Εξωτερικών το 1991, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίως έπεισε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στην Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση της νεοσύστατης πΓΔΜ, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Υποστήριξε ότι η επιλογή του ονόματος αντιστοιχούσε σε εδαφική διεκδίκηση για τη Μακεδονία της Ελλάδας.

Αυτή η απόφαση, που επέτρεψε στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το όνομα που χρησιμοποιεί η ίδια η χώρα στο Σύνταγμά της, μπλόκαρε και την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και πάγωσε την αίτησή της για ένταξη στην Ε.Ε.

Τον Ιούνιο, ο κ. Σαμαράς έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων κλείνοντας απότομα την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κυβερνητικό συνασπισμό για λόγους υπονόμευσης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Με πλειοψηφία μόλις 4 εδρών στο κοινοβούλιο, η κυβερνητική συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δείχνει όλο και πιο ευάλωτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στη διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ, του συνδικάτου που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το τελευταίο κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό «για να αποτραπεί το κοινωνικό ολοκαύτωμα που θα προκληθεί από τα νέα μέτρα λιτότητας».

Ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε στις πιέσεις από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, από καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, μέχρι την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα, του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του νέου φόρου για τα ακίνητα.

Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, όμως, δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει 300 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα για να ενισχύσει τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, υποσχόμενος περισσότερα κοινωνικά επιδόματα καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία.

«Είναι ένας δελεαστικός, αλλά επικίνδυνος δρόμος, να μοιράζεις δώρα ενώ ακόμη προσπαθείς να σταθεροποιήσεις την οικονομία. Μπορεί να προμηνύει και άλλους συμβιβασμούς σε ομάδες συμφερόντων που στο τέλος θα ισοδυναμεί με υπονόμευση όσων έχουν επιτευχθεί με κόστος», δήλωσε πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου που δεν ήθελε να κατονομαστεί.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. 
πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου