Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

H νέα τάξη πραγμάτων για τις τράπεζες

των Gina Chon και Tom Braithwaite (Ουάσιγκτον)
 
Μια νέα εποχή, χωρίς στοιχήματα με «ίδια κεφάλαια», ξεκινά στις αμερικανικές τράπεζες με την έγκριση του «κανόνα Volcker». Τι επιβάλλουν οι πέντε ρυθμιστικές αρχές στη Wall Street. Τα... περιθώρια ερμηνείας του νόμου, το χρονοδιάγραμμα και οι αντιδράσεις. 
 

Μια νέα τάξη πραγμάτων αντιμετωπίζουν από χθες οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υπερψήφισαν τον κανόνα του Volcker, που θα δυσκολέψει τα ριψοκίνδυνα παιχνίδια της Wall Street, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο νέος ρυθμιστικός κανόνας περιορίζει δραστικά τις κινήσεις των τραπεζών, καθώς τους απαγορεύει να βάζουν «στοιχήματα» με δικά τους κεφάλαια, τακτική που είναι γνωστή ως proprietary trading, και επιπλέον αναθέτει περισσότερες ευθύνες στους διευθύνοντες συμβούλους. Δίνει πάντως και στις ρυθμιστικές αρχές πολλά περιθώρια στην ερμηνεία του νόμου.


Ως εκ τούτου, το πώς θα εφαρμοστούν οι αρχές του κανόνα θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αν θα μπορέσουν πραγματικά να αποτραπούν περιστατικά παρόμοια με τη ζημία από παράγωγα 6 δισ. δολ. και πλέον που υπέστη η JPMorgan το 2012 εξαιτίας του «κήτους του Λονδίνου».

Ορισμένες νομικές εταιρίες της Wall Street ανάσαναν με ανακούφιση όταν είδαν τους τελικούς όρους της συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι σκοτώνουν τη μύγα με σφυρί, αλλά δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε αυτό το σημείο» σχολίασε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι τεχνικοί των ρυθμιστικών αρχών έκαναν σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης».

Οι μετοχές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, των δύο τραπεζών που εξαρτώνται περισσότερο από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στον κλάδο, αποκόμισαν χθες τα περισσότερα κέρδη με άνοδο 1,3% και άνω.

Ωστόσο οι εμπορικές ενώσεις υπονόησαν ότι μπορεί να προσφύγουν ή καταδίκασαν τους όρους. Η American Bankers Association ανέφερε ότι οι τράπεζες και οι πελάτες τους θα πληγούν από αυτήν «την τεράστια, πολύ περίπλοκη και επιβαρυντική ρύθμιση», η οποία θα δυσκολέψει την παροχή ορισμένων υπηρεσιών που δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα.

Οι επί μακρόν αναμενόμενες ρυθμίσεις φέρουν το όνομα του Paul Volcker, πρώην διοικητή της Federal Reserve, που ήθελε να απαγορευθεί στις τράπεζες να κάνουν κερδοσκοπικές τοποθετήσεις οι οποίες θεωρεί ότι βοήθησαν στο να δημιουργηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις εμπορικές τράπεζες», σχολίασε ο κ. Volcker μετά την απόφαση. «Στο κάτω-κάτω, οι τράπεζες είναι αυτές που ευνοούνται από την άμεση και έμμεση δημόσια στήριξη που παρέχεται ώστε να υπάρχει ένα δυνατό, ασφαλές και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο «κανόνας» έγινε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα των χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων Dodd-Frank του 2010, αλλά πέρασε από πολλές διαμάχες στις πέντε ρυθμιστικές αρχές που ασχολήθηκαν με τη σύνταξή του: από το λόμπι των τραπεζών που ήθελαν να τον σταματήσουν και από τις πιέσεις των τραπεζικών επικριτών που ήθελαν να τον ενισχύσουν.

Τελικά χθες, μετά από πιέσεις του προέδρου Barack Obama και του υπουργού Οικονομικών Jack Lew, και οι πέντε αρχές που έπρεπε να εγκρίνουν τη νομοθεσία την ενέκριναν, παρά τις αποχές που εκδηλώθηκαν στην Commodity Futures Trading Commission και τη Securitiesand Exchange Commission.

«Ο κανόνας του Volcker θα απαγορεύσει στις εταιρίες να χρησιμοποιούν κεφάλαια εγγυημένα από την κυβέρνηση για να κάνουν κερδοσκοπικά στοιχήματα τα οποία απειλούν όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και θα απαιτεί μια νέα εποχή υπευθυνότητας από τους CEOs, οι οποίοι πρέπει να συνυπογράφουν τις πρακτικές της εταιρίας», είπε ο Β. Obama.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα το δύσκολο έργο να κατανοήσουν τι ακριβώς σημαίνει ο κανόνας Volcker γι' αυτές και ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να συρρικνώσουν ή να καταργήσουν ώστε να συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα. Ανάμεσα στους όρους της ρύθμισης των 71 σελίδων απαιτείται από τις τράπεζες να εφαρμόσουν κίνητρα με τα οποία θα αποθαρρύνονται οι traders από το proprietary trading.

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου 2014, αλλά η τελική ημερομηνία εναρμόνισης θα καθυστερήσει έναν χρόνο, στις 21 Ιουλίου 2015. Όμως, από τον Ιούνιο του 2014, οι μεγάλες τράπεζες απαιτείται να αρχίσουν να διαθέτουν συγκεκριμένες πληροφορίες που θα αποδεικνύουν ότι προσπαθούν να συμμορφωθούν με τον κανόνα.

Ένα σημείο που ενίσχυσαν οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες ήταν το πώς θα καθοριστεί το hedging (κάλυψη θέσεων), ζήτημα που έγινε κατεπείγον μετά τις τεράστιες ζημίες στην JPMorgan.
Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, περιέγραψε τη ζημία ως κάλυψη χαρτοφυλακίου. «Ο τελικός κανόνας ενισχύθηκε σε σχέση με την αρχική πρόταση από πολλές πλευρές, έτσι ώστε να μην επιτρέπει στις τράπεζες να διενεργούν proprietary trading με τη μεταμφίεση του hedging», αναφέρει υπόμνημα της Fed προς τους διοικητές της.

Ο κανόνας επιβάλλει επίσης στις τράπεζες να διενεργούν αναλύσεις με τις οποίες θα δείχνουν ότι η κάλυψη σχετίζεται με «συγκεκριμένες θέσεις, συμβόλαια, ή με άλλα ενεργητικά της τράπεζας».
Προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες ευθύνες οι διευθύνοντες σύμβουλοι, θα πρέπει να βεβαιώνουν γραπτώς ότι οι τράπεζές τους συστήνουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την επιβολή, εφαρμογή και αναθεώρηση προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά δεν χρειάζεται να αποσαφηνίζουν ότι η τράπεζά τους δεν εμπλέκεται σε proprietary trading.

Μια άλλη ρήτρα που ενισχύθηκε αφορά την απαγόρευση στις τράπεζες να επενδύουν ή να αναλαμβάνουν αναδοχές στα αποκαλούμενα «καλυμμένα κεφάλαια», που περιλαμβάνουν τα hedge funds και τα private equity funds.

Οι τράπεζες θα μπορούν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες market-making στις οποίες αγοράζουν και πωλούν ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, με την προϋπόθεση να αποδεικνύουν ότι έχουν στόχο να ανταποκριθούν στις «εύλογες βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις πελατών, συνεργατών ή τρίτων».
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. 
 
euro2day.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου