Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ελευθερώστε τις επιχειρήσεις από τη γραφειοκρατία

Η εξαγγελία για την απλοποίηση  της διαδικασίας αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να γίνει πράξη και να μη χαθεί πάλι στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας.
 

Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται ένα παρόμοιο μέτρο και  στην πορεία αποδεικνύεται ότι άλλα προβλέπονταν και άλλα γίνονται. Θυμόμαστε όλοι την πολυσυζητημένη ιστορία του Fast track, που υποτίθεται θα οδηγούσε στην αδειοδότηση επενδύσεων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά επί της ουσίας ουδέποτε εφαρμόστηκε. 

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών δεν αρκεί από μόνη της για να μας βγάλει από την κρίση. Είναι επιτακτική ανάγκη να διευκολυνθούν  πραγματικά - και όχι μόνο στα χαρτιά - οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να μπορέσει να συνέλθει και η πραγματική οικονομία και να ανασάνουν οι άνεργοι.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να ψηφίζουμε νόμους, που ακυρώνονται στη συνέχεια από τη δημόσια διοίκηση και την ανεξέλεγκτη  γραφειοκρατία.



Όταν η μια υπηρεσία δεν επικοινωνεί με την άλλη, όταν χρειάζεσαι να τρέχεις για να αποδείξεις το απλούστερο, τη ...γνησιότητα της υπογραφής σου, όταν ο κάθε γραφειοκράτης για να αποσείσει την ευθύνη του είτε καταφεύγει σε διάφορα παραθυράκια νόμων, είτε εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να μην κάνει το καθήκον του, είναι αυτονόητο ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα διακινδυνεύσει να εμπλακεί σε ένα κυκεώνα, από τον οποίο δύσκολα θα βγάλει άκρη.



Δεν αρκούν λοιπόν πλέον ούτε οι καλές προθέσεις, ούτε οι καλύτεροι νόμοι. Χρειάζεται δυστυχώς κάποιοι, να επιβάλλουν και την άμεση εφαρμογή τους.Και θα είναι πραγματικά μια ένδειξη ότι η χώρα αλλάζει όταν θα δούμε να ξεκινά μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσα σε ελάχιστες μέρες, χωρίς να έχει προηγηθεί το απαραίτητο χαρτοβασίλειο και χωρίς να αναγκαστεί ο επενδυτής  ή ο επιχειρηματίας  είτε να καταφύγει στο σύνηθες «λάδωμα» του μηχανισμού, είτε να τρέχει  από υπουργό σε υπουργό για να βγάλει άκρη.
ΤΟ ΒΗΜΑ 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου