Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συναίνεση και ανάπτυξη

Η κρίση έχει χτυπήσει σκληρά την ελληνική οικονομία και τον λαό εδώ και πέντε χρόνια. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ήρθε χθες να επιβεβαιώσει στο μέγιστο βαθμό η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία εμφανίζεται στο τέλος του 2012, 3.795.100 άτομα βρίσκονται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.

Το νούμερο είναι τερατώδες και δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Όλοι καθημερινά περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, και όχι σε φτωχές συνοικίες βλέπουμε συμπολίτες μας να κοιμούνται στα παγκάκια, να ζητούν λίγα ευρώ για να φάνε ή να ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί.

Η φτώχεια στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το χρόνο ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άτομα αντίστοιχα.


Τους τελευταίους μήνες του 2013, τα μηνύματα από τους οικονομικούς δείκτες αλλά και από την αγορά δείχνουν ότι η χώρα έχει πιάσει πλέον πάτο (βλέπε άρθρο Γ. Παπαϊωάννου, Βήμα της Κυριακής 16/02/14). Τα αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ξανά στους δρόμους, οι οικοδομικές άδειες έστω και για συγκυριακούς λόγους αυξήθηκαν, στα εμπορικά καταστήματα οι πολίτες αρχίζουν να ξαναψωνίζουν.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται, αλλά εδώ βρίσκεται και το κομβικό σημείο του μέγιστου κινδύνου. Όλες οι κινήσεις από εδώ και μπρος πρέπει να γίνουν με πολύ προσοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είτε αυτές βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.

Η ανάπτυξη που δειλά, όπως όλοι παραδέχονται, ότι θα υπάρξει το 2014 πρέπει να υπερασπιστεί με όλα τα δυνατά μέσα. Τα πλεόνασμα που με θυσίες επιτεύχθηκε δεν πρέπει να κατασπαταληθεί σε μικροκομματικούς σκοπούς.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να φτάσουν καταρχήν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να δει να επαναλαμβάνεται η καταλήστευση των πόρων, όπως συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα κονδύλια είναι ανάγκη να στραφούν σε αναπτυξιακές επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν εργασία στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων. Η τουριστική βιομηχανία έδειξε το 2013 τον δρόμο. Η φετινή χρονιά όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ καλύτερη.

Στα κυριότερα σημεία τα προγράμματα των κομμάτων συγκλίνουν. Όσο και αν θέλουν να δείξουν διαφορές, ο στόχος είναι ένας, ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ η πολιτική σε ελάχιστα διαφοροποιείται. Ας τη στηρίξουν λοιπόν και ας αφήσουν τα πολιτικά κόλπα που έφεραν τη φτώχεια στο 34% του λαού.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ
πηγή: tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου