Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δάγκωσε, δεν έφαγε!

Του Νίκου Βαρλά/ varlas@eurohoops.net

Αποστολή εξετελέσθη στη Μάλαγα, ο Ολυμπιακός έβγαλε το ένα από τα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια στον στόχο πρόκρισης του 4/4 και συνεχίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, αλλά και με τον Βασίλη Σπανούλη στις επάλξεις!

Δεν είναι τυχαίο πως χωρίς τον αρχηγό η ομάδα υπέστη 3 σερί ήττες και με αυτόν στο παρκέ, έστω και όχι στο 100% “απάντησε” με δύο νίκες. Όλα αλλάζουν με τον Βασίλη στην εξίσωση. Η ψυχολογία των συμπαικτών του ανεβαίνει αυτόματα, αφού νιώθουν περισσότερη ασφάλεια, οι χώροι για παίκτες όπως ο Λοτζέσκι, ο Μάντζαρης, ο Σλούκας είναι περισσότεροι και φυσικά είναι πιο εύκολο και για τους ψηλούς να σκοράρουν, αν και αυτό στην Μάλαγα ούτε καν χρειάστηκε!

Ένα άλλο στοιχείο που δεν αποδεικνύεται εύκολα, αλλά φαίνεται από τις αντιδράσεις στο παρκέ, είναι πως όταν ο Σπανούλης ξεκινήσει τις… “Σπανουλιές” και στείλει το μήνυμά του – όπως έκανε με το “καλημέρα” στην αναμέτρηση – η μαγκιά των αντιπάλων είναι δύσκολο να διατηρηθεί στα ίδια… επίπεδα. Τους φεύγει λίγο.


Η πρώτη!

Έγραφα και το πίστευα πως τελειώνει ο Μάρτης και ο Ολυμπιακός ΔΕΝ έχει πετύχει ακόμα μεγάλη νίκη φέτος! Δεν μπορώ να θεωρήσω ως τέτοια την επιβολή στο ΣΕΦ επί της Φενέρ βλέποντας την ομάδα του Ομπράντοβιτς σε Βαρκελώνη και ΟΑΚΑ, ούτε μπορώ να μείνω στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν απέναντι στον Παναθηναϊκό, στο άδειο ΣΕΦ.

Στη Μάλαγα, ήρθε η πρώτη πραγματικά μεγάλη νίκη! Στο σωστό τάιμινγκ, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να βγάζουν… αντρίλα για μια ακόμα φορά, όταν η πλάτη είναι κολλημένη στον τοίχο και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.

Η Μάλαγα ΔΕΝ είναι τοπ επιπέδου ομάδα στην Ευρωλίγκα. Βρίσκεται στην δεύτερη βαθμίδα δυναμικότητας. Είναι ένα καλό και επικίνδυνο σύνολο, με μέτριους ποιοτικά παίκτες για το κορυφαίο επίπεδο της διοργάνωσης,

Ήταν όμως ΤΟΠ η αντίδραση του Ολυμπιακού σε ένα do or die παιχνίδια και μάλιστα χωρίς τους δύο πρώτους σκόρερ του – Πρίντεζης, Περπέρογλου – και δύο εκ των τριών πιο έμπειρων παικτών του!

Νιώσαμε ξανά πως η ομάδα παραμένει Λερναία Ύδρα με αμέτρητα… κεφάλια και μακάρι όσα και να κόβονται, να εμφανίζει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα.

Συνεχίζω να μην ασχολούμαι με τα σενάρια που αφήνουν τον Ολυμπιακό εκτός – πείτε το και γούρι αν δεν το δέχεστε – γιατί πάντα ήμουν της άποψης ότι αν κοιτάζεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον εαυτό σου, αυτό το οποίο εξαρτάται από σένα και μπορείς να ελέγξεις δηλαδή, θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα ξέρεις ότι έδωσες τα πάντα για τον στόχο.

Μένει το 2/2…

Στην Τουρκία απέναντι στην Εφές που έχει πλέον επιπρόσθετα προβλήματα τραυματισμών, ο Ολυμπιακός ΔΕΝ γίνεται να χάσει, αν παίξει ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ άμυνα με αυτή που απολαύσαμε στη Μάλαγα.

Η διαφορά του ταλέντου των δύο ομάδων στην επίθεση είναι τόσο μεγάλη, που αν η ομάδα είναι προσηλωμένη και επιθετική στην άμυνα, θα νικήσει.

Και μετά μένει ο “τελικός” με τον Παναθηναϊκό. Στο ΣΕΦ… Ευκαιρία για πρόκριση και εξιλέωση…

Η αρχή του… τέλους


Πάμε στην ανάλυση της πιο ολοκληρωμένης εμφάνισης που έχουν πραγματοποιήσει οι πρωταθλητές Ευρώπης τον τελευταίο καιρό. Πριν το ματς πίστευα στη νίκη, είχα καλό προαίσθημα, αλλά θεωρούσα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να πηγαίνουν κοντά οι ομάδες μέχρι το 35′ και μετά να επικρατήσει το πλεόνασμα της… προσωπικότητας.

Όταν ξεκινήσε ο αγώνας και συγκεκριμένα μετά το τρίποντο του Σπανούλη από το… κόρνερ και το απίστευτο κλέψιμο του Μπράιαντ Ντάνστον που θύμισε όχι Χάινς, αλλά Ντόρσεϊ σε αυτή την φάση, ήμουν ένα ανέμελο αγόρι!

Ξεκίνησα να γράφω για την εφημερίδα, ασχολήθηκα με το twitter του Eurohoops, έκανα παράλληλα κι άλλα πράγματα.

Όποιος γνωρίζει τον Ολυμπιακό και τον χαρακτήρα των παιδιών, είμαι σίγουρος ότι… χαλάρωσε από πολύ νωρίς. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην μάχη της Ανδαλουσίας…

Πως δεν έγινε καν… μάχη, γιατί η ομάδα δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα στην Μάλαγα και της “έκοψε το κεφάλι” στα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά! Σπουδαίο κατόρθωμα. Γιατί, δεν μιλάμε για καμία σούπερ ομάδα, αλλά πρόκειται για ένα αντίπαλο που αν τον αφήσεις να βρει ρυθμό, πραγματικά μπορεί να σε “σκοτώσει” και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πέντε πράγματα λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο ότι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός. Σε όλα, μα σε όλα, πήρε από πολύ υψηλό ως άριστο βαθμό. Μόνο στα αμυντικά ριμπάουντ δεν μπορείς να πεις ότι έγινε τέλεια δουλειά (χάθηκαν 14) αλλά δικαιλογείται απόλυτα.

Η Μάλαγα είχε κατάτι περισσότερες κατοχές και σούταρε με 44% στα δίποντα και με 27% στα τρίποντα! Τι σημαίνει αυτό; Πολλές περισσότερες διεκδικούμενες μπάλες στην ρακέτα του Ολυμπιακού.

Η ομάδα ήταν σταθερά αποτελεσματική σε όλα τα κομμάτια της αμυντικής τακτικής και αυτό αποδεικνύεται στο μοναδικό δεκάλεπτο που έχασε στο επί μέρους σκορ, στο δεύτερο. Γιατί, ακόμα και στη χειρότερη παραγωγικά (13 πόντοι) περίοδο, επιτράπηκε στη Μάλαγα να σκοράρει 16 πόντους, όπερ σημαίνει το αμυντικό πλάνο δεν βγήκε ποτέ εκτός ισορροπίας.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως στα τελευταία 10 λεπτά η ομάδα όχι απλά δεν χαλάρωσε, αλλά αύξησε κι άλλο την διαφορά, δείγμα του μεγάλου βαθμού της πνευματικής ετοιμότητας που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στην Μάλαγα.

Ακόμα και το τελικό 63-80, δείχνει πως η δουλειά έγινε τέλεια. Γιατί, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει με ισοβαθμίες και διαφορές πόντων. Το πιθανότερο είναι να μην προκύψει ισοβαθμία με την Μάλαγα στο τέλος, αλλά σε κάθε περίπτωση οι κόκκινοι έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε.

Στην πιο εξειδικευμένη τακτική, η επιβολή του ρυθμού σε ένα “τελικό” μοιάζει με ελληνορωμαϊκή πάλη. Ποιος θα βάλει τον άλλο από κάτω και θα τον “χτυπάει”! Ο Ολυμπιακός από πολύ νωρίς έπαιξε πολύ επιθετική άμυνα πάνω στα πικ εν ρολ, δεν έδωσε χώρο, δεν έδωσε ελεύθερα σουτ, εκμεταλλεύτηκε το ότι η απουσία του Μέντλεϊ χάλασε τις αποστάσεις τους στην επίθεση και “στραγγάλισε” την Μάλαγα.

Ο… πνιγμός του αντιπάλου στην επίθεση, αυτόματα άνοιξε ορίζοντες στο ανοιχτό γήπεδο, που η ομάδα τις εκμεταλλεύτηκε συστηματικά και με διάρκεια σε βάθος χρόνου μέσα στο ματς.

Πολύ καλό νέο, ότι είδαμε χεντς άουτ άμυνες στα πικ εν ρολ με θετικό αποτέλεσμα.

Εξαιρετικό νέο πως στην κλασική πίεση, συνήθως στα ¾ του γηπέδου που είναι σήμα κατατεθέν των ομάδων του Πλάθα, ο Ολυμπιακός φάνηκε απόλυτα έτοιμος και έσπασε τις παγίδες με χαρακτηριστική τις περισσότερες φορές ευκολία.

Τι απέμενε από την στιγμή που ο ρυθμός του αγώνα έγειρε ακαραιαία υπέρ του Ολυμπιακού;

Η σωστή συμπεριφορά και διαχείριση στο 5 εναντίον 5, στο σετ παιχνίδι.

Ε, κι εκεί υπάρχουν δύο στοιχεία απόλυτα αλληλένδετα που δίνουν έμφαση στο πόσο ποιοτική ήταν η εμφάνιση του Ολυμπιακού.

Το κοντέρ “έγραψε” 22 ασίστ και 10 μόλις λάθη! Καλύτερο asist/to ratio από το 2/1 κι αυτό τα λέει όλα!

Απόρροια αυτού του πρόσημου και του γεγονότος ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε πολύ σε ενδιάμεσες επιθέσεις και καταστάσεις κυρίως σε δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, είναι το τρομερό για εκτός έδρας παιχνίδι 72.4% στα δίποντα! Δεν υπάρχει!

Τον έχει… γαζώσει!

Για την συνολική εικόνα και τις αντιδράσεις της ομάδας σε αυτό τον “τελικό” το μεγαλύτερο κρέντιτ δικαίως πρέπει να πιστωθεί στον Μπαρτζώκα. Παρουσίασε μια ομάδα τόσο έτοιμη, που προσωπικά, μέσα στη ροή του αγώνα ξέχασα ότι δεν έπαιζαν ο Γιώργος και ο Στράτος!

Είχε προετοιμάσει με τους συνεργάτες του άψογα την αναμέτρηση στο κομμάτι της τακτικής κι αυτό δεν φάνηκε μόνο στους 63 πόντους παθητικό στην άμυνα – σούπερ επίδοση για αυτό το γήπεδο – αλλά και στο πως τιμωρούσε ο Ολυμπιακός με γρήγορη σκέψη και εκτέλεση τις αλλαγές στην αμυντική τακτική του αντιπάλου.

Βέβαια, όταν πάει να παίξει ο άλλος το “χαρτί” της ζώνης και ο Σπανούλης τα πετάει στα κρίσιμα σαν… στραγάλια, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Είναι πολύ σημαντικό πως σε μια περίοδο που ο κόουτς είναι φυσιολογικά περισσότερο πιεσμένος, παρουσίασε την ομάδα απόλυτα έτοιμη στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ κομμάτι.

Ο Πλάθα κέρδισε τον Ολυμπιακό πολύ εύκολα στο πρώτο τους ματσάρισμα σε εκείνο το παιχνίδι της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ που είχε ως παράπλευρη απώλεια την αποπομπή του Τζόι Ντόρσεϊ και από τότε ο Μπαρτζώκας τον έχει… αποστομώσει, του έχει δώσει να καταλάβει! Νίκη – απάντηση πέρυσι στο Κάουνας, 4/4 φέτος, 5/5 συνολικά μετά την πρώτη και μοναδική νίκη του Ισπανού απέναντι στον Μπαρτζώκα.

Είναι κάτι παιδιά…

Ξεκινάω από τον Μάντζαρη. Πρέπει να τον βάλουμε Υπουργό Οικονομικών! Τέτοια μπασκετική “οικονομία” σε εμφάνιση, σπανίζει!


Ο τύπος “έλιωσε” όποιον γκαρντ ανέλαβε και το πιο ευχάριστο νέο για μένα είναι πως είδα τον Βαγγέλη να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στην άμυνα απέναντι σε παίκτες όπως ο Κάλογουεϊ και Γκρέιντζερ, που έχουν γρήγορα πόδια.

Ναι, φάνηκε πως αυξάνεται η ταχύτητα των αντιδράσεών του! Πατάει καλύτερα και μιλάμε για τεράστια είδηση.

Πήρε 3 σουτ σε 24 λεπτά και είχε 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και κανένα λάθος!!!

Η εμφάνισή του πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια ή ακόμα καλύτερα να την χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς μίμηση οι προπονητές σε μεγάλες ομάδες, όταν θέλουν να πείσουν γκαρντ με ταλέντο να προσαρμοστούν σε ρόλους κλειδιά για να υπάρχει ισορροπία στην ομάδα τους σε άμυνα και επίθεση.

Αν ο Μάντζαρης συνεχίσει έτσι σε προσωπική άμυνα και δημιουργία, τότε ανεβαίνει αυτόματα το ταβάνι απόδοσης του Ολυμπιακού, χωρίς βέβαια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά από την απώλεια του Έισι. Αυτό δεν γίνεται, γιατί κάποια από τα χαρακτηριστικά του Λο δεν τα διαθέτει όχι παίκτης των πρωταθλητών Ευρώπης, αλλά οποιοσδήποτε πλέι μέικερ στην Ευρώπη.

Πολλή και “βρώμικη” δουλειά έκανε και ο Πετγουέι. Ο Μπρεντ άργησε λίγο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αγώνα, αλλά γρήγορα συνήλθε και έδωσε 31 μεστά λεπτά από το “4” βοηθώντας παντού, κάτι που έδωσε το δικαίωμα στον προπονητή να μην μπει σε διαδικασία αλχημειών στο “4”. Πέραν της τοποθέτησης του Ντάνστον για κάποια λεπτά εκεί, που δεν μοιάζει πια με αλχημεία, αλλά με… επιτυχία!

Ένα μπράβο αξίζει και στον Πετγουέι.

Ο “Σέρμα” δεν έκανε κάτι το σούπερ, πήρε μόλις ένα ριμπάουντ, αλλά έχει ποιότητα, έχει ύψος, βοηθάει στην δημιουργία καλών αποστάσεων στην επίθεση, αφού έχει βελτιώσει κι άλλο το βύθισμά του στη ρακέτα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν άλλο. Παρέχει στην ομάδα την πολυτέλεια της εκδοχής της άμυνας με χεντς άουτ, όπως έγινε πέρυσι και στο φάιναλ φορ.

Εξαιρετικός στην επίθεση για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι – παρόντος του αρχηγού – και ο Ματ Λοτζέσκι. Πραγματικά χαρμόσυνο το ότι σε ένα κρίσιμο παιχνίδι είχε τέτοιο ρυθμό επιθετικά.
Για να πω και το αρνητικό μου, πρέπει να βελτιωθεί άμεσα στην άμυνα. Τουλάχιστον, αν δεν μπορεί να είναι σε υψηλό επίπεδο στην προσωπική του άμυνα, να μην ξεχνιέται τόσο συχνά και να κρατάει την θέση του, γιατί ο Ολυμπιακός σε μια βραδιά συνολικά καταπληκτική στην άμυνα, “έφαγε” πολλούς πόντους από την αδυναμία αμυντικής αντίληψης του Λοτζέσκι.

Στην επίθεση, πάντως, ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε όλα. Εκτέλεση, ντράιβ, τρανζίσιον, κίνηση χωρίς την μπάλα.

Άλλο καλό νέο; Ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο με τον Ντάνστον να παίζει μόλις 20 λεπτά (απόντος του Πρίντεζη!!!) και να παίρνει μόλις 4 σουτ!

Τρίτο διαδοχικό παιχνίδι που παρουσιάζεται “άλλος παίκτης” στην άμυνα και κάνει πράγματα που ΔΕΝ βλέπαμε σε όλη την διάρκεια της σεζόν. Αυτό το παιδί, πρέπει να μείνει και να εξελιχθεί στον Ολυμπιακό. Με ένα εξίσου σπουδαίο σε μαχητικότητα και χαρακτηριστικά σέντερ δίπλα του, η ομάδα θα πάει σε άλλο επίπεδο την επόμενη σεζόν…

Κλείνω τις σκέψεις για τους παίκτες με τον “κάποτε θα χάσω ένα ελεύθερο σουτ” Ιωάννη Παπαπέτρου.

Δεν εξεπλάγην με τα τρίποντα. Ο τύπος για Έλληνας, είναι μεγάλος σκόρερ.

Αυτό που με “τρέλανε” είναι η πνευματική και αγωνιστική συμπεριφορά του στα πρώτα 8 λεπτά που ουσιαστικά έβαλαν και το νερό στο αυλάκι για τον Ολυμπιακό.

Ο Πλάθα ξεκίνησε με την πολύ σωστή λογική να “χτυπήσει” τον Ολυμπιακό στο “3”.

Ήξερε ότι δεν παίζει ο Περπέρογλου, ούτε ο Πρίντεζης – που θα μπορούσε να ματσάρει με τον Κουζμίνσκας), γνώριζε πως ο Λοτζέσκι δεν θα μπορεί να μαρκάρει στο χαμηλό ποστ τον Κουζμίνσκας και όλες οι πρώτες κατοχές της Μάλαγα είχαν αυτό τον προσανατολισμό.

Το περίμενα και το φοβόμουν πριν το παιχνίδι αυτό.

Βρήκε σε… τοίχο, κύριοι, ο Λιθουανός και η Μάλαγα!

Δεν τον άφησε ο Παπαπέτρου όχι να σκοράρει, αλλά έστω να πάρει την μπάλα! Μια φορά που τα κατάφερε και τον πήγε χαμηλά, η άμυνα του μικρού ήταν τόσο τέλεια, που ο Κουζμίνσκας πέταξε την μπάλα στο γάμα του καραγκιόζη!

Έχουμε ΗΔΗ βρει το ΑΝΤΙΔΟTΟ για τον Ματσιούλις……


Χαμηλά το κεφάλι, δουλειά και συγκέντρωση, νίκη με την Εφές και όλα τα άλλα θα τα δούμε στην ώρα τους…

Μετά τις 4 ήττες, έγραψα πως αν “πέσει” ο Ολυμπιακός, πρέπει να το κάνει ως πολύ μεγάλη ομάδα. Γιατί αυτό ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Προς το παρόν, ΣΗΚΩΘΗΚΕ ως back to back πρωταθλητής Ευρώπης και αυτό αν περάσουμε, θα ξυπνήσει “φαντάσματα” του πρόσφατου παρελθόντος στον αντίπαλο στα πλέι οφ, που θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ το φαβορί…


ΥΓ1. Ο Μπόμπι Μπράουν γνωρίζει τα πάντα για τον Ολυμπιακό ΠΡΙΝ το παιχνίδι με την Λαμποράλ στο ΣΕΦ, ξέρει από την πρώτη στιγμή πως αν πει το ναι δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα και από την αρχή το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα παράπονα των δικών του ανθρώπων στο ενδεχόμενο να φύγει πάλι από το Λος Άντζελες.

ΥΓ2. Έλειπε όλη την σεζόν στη Κίνα, πήρε 1,2 εκατομμύρια δολάρια, αν συνεχίσει εκεί θα εισπράξει 1,7. Από την πρώτη στιγμή αυτό ήταν το θέμα. Ο ίδιος εξιτάρεται με την ιδέα να αγωνιστεί για τον Ολυμπιακό. Του αρέσει πολύ η προοπτική να παίξει τελικούς κόντρα στον Παναθηναϊκό και να παλέψει με τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και δίπλα στον Σπανούλη.

ΥΓ3. Δεν γνωρίζω αν θα έρθει, ειλικρινά. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως στις αρχές της εβδομάδας μιλούσε και φερόταν σαν να είναι έτοιμος να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Παρουσίαζε την εκδοχή της όμορφης Αθήνας την άνοιξη για να “μαλακώσει” την δικιά του και έκανε πλάκα ακόμα και με το νούμερο που είναι να φορέσει, στην λογική πως ο “άτιμος” Ντάνστον του έχει πάρει το “6”!

ΥΓ4. Είναι θέμα ωρών ή ημερών να δούμε την κατάληξη. Θα αποδειχτεί αν διαφοροποιήθηκε κάτι στον τρόπο σκέψης του Μπόμπι ή του Ολυμπιακού. Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ΔΕΝ είχε επίσημη πρόταση από ομάδα ΝΒΑ.

ΥΓ5. Βασίλη, μας έκανες “ανθρώπους” μετά από 15 χρόνια μαρμάγκας… Αυτό όποιος Ολυμπιακός το ΞΕΧΝΑΕΙ έστω και για ένα λεπτό, είναι αχάριστος. Εγώ υποκλίνομαι κυρίως γιατί όσο υπάρχεις εσύ, νιώθω ότι μπορώ να ονειρεύομαι! Κι αυτά τα όνειρα με Σπανούλη δεν είναι θερινής νυκτός. Έμοιαζαν έτσι, αλλά τους έχεις δώσει σάρκα και οστά δύο φορές απέναντι σε όλους και σε όλα! Ένα βλέμμα σου… 10 πόντοι!

ΥΓ6. Του λείπει ο Ολυμπιακός. Συνεχίζει να το λέει σε καθημερινή βάση… Μια φορά κόκκινος, για πάντα κόκκινος.

ΥΓ7. Ευχαριστώ Giallorosso! Τι ήταν ο Ολυμπιακός στην Μάλαγα! Ανεβάστε την ένταση και ακούστε!

ΥΓ8. Μέγιστη μαγκιά των Αγελλόπουλων η αρπαγή του Παπαπέτρου και η… τακτική αναμονής και υπομονής για να “κοιμηθούνε” κάποιοι άλλοι και να γίνει η δουλειά. Τεράστιο Respect στους προέδρους για αυτή την κίνηση – ματ!

πηγή: eurohoops.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου