Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κίνδυνος αδιεξόδου στην τραπεζική ενοποίηση

Alex Barker
 
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων - ευρωκοινοβουλίου. Οι ενστάσεις Σόιμπλε και οι σθεναρές πιέσεις των ευρωβουλευτών. Σενάρια για έκτακτο Ecofin την επόμενη εβδομάδα. 
Τα πλάνα για τραπεζική ενοποίηση  της Ευρώπης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο ως προς το σχέδιο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Η Γερμανία κατά κύριο λόγο αντιστέκεται στις έντονες πιέσεις από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων στον κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών και για ενίσχυση της χρηματοδότησής του.Μέσα στο στενό πλαίσιο που έθεσε το Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν την Τρίτη να προσφέρουν νέες συμβιβαστικές προτάσεις στους ευρωβουλευτές ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο που απειλεί να αναβάλει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, αν όχι περισσότερο.
Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το εάν αυτές οι  προτάσεις θα είναι αρκετές για να γεφυρωθεί το σημαντικό χάσμα με το κοινοβούλιο που δείχνει ελάχιστη διάθεση να υποχωρήσει από τα αρχικά του αιτήματα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο αρμόδιος επίτροπος για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε πως καταγράφηκε κάποια πρόοδος, αλλά προειδοποίησε πως οι απόψεις του ευρωκοινοβουλίου και των κρατών-μελών «παραμένουν σε μεγάλη απόκλιση».
Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, μένουν μόνο λίγες εβδομάδες για την επίτευξη συμβιβασμού και την επικύρωση του νόμου από το ευρωκοινοβούλιο προτού διακοπούν οι εργασίες του στα τέλη Απριλίου. Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις θα υπονομευθεί η τραπεζική ένωση της Ευρώπης εν τη γενέσει της προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη.
Ορισμένοι διπλωμάτες εκφράζουν κατ΄ ιδίαν την ανησυχία τους ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτιμήσει να αναβάλει τις μεταρρυθμίσεις από το να δεχθεί σημαντικές υποχωρήσεις. «Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να κάνει μεγάλες κινήσεις, αλλιώς δεν θα έχουμε απόφαση» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και συμπλήρωσε: «Κι έτσι δεν θα έχουμε ρύθμιση του κλάδου».
Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών αναθεώρησαν αρκετά σημεία της συμφωνίας που είχαν πετύχει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο. Στις αναθεωρήσεις αυτές περιλαμβάνεται η πολυπλοκότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, περιορίζοντας το ρόλο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Οι υπουργοί δεν θα μπορούν να αναθεωρούν τις συστάσεις του ανεξάρτητου συμβουλίου εκκαθάρισης τραπεζών, αλλά μόνο να τις απορρίπτουν ή να τις επικυρώνουν.
Ακόμη κι αυτό όμως απέχει πολύ από το αίτημα του ευρωκοινοβουλίου να αναλάβει η Κομισιόν την τελική έγκριση αυτών των αποφάσεων έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μείνουν σε απόσταση από αυτήν τη διαδικασία.
Το ευρωκοινοβούλιο, από την άλλη πλευρά, πιέζει για εξαρχής πλήρη αμοιβαιοποίηση του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών με γραμμή πίστωσης από τα κράτη-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί μία σταθερή ροή χρηματοδότησης.
Ο σχεδιασμός έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάννης Στουρνάρας ηγούνται των διαπραγματεύσεων με το ευρωκοινοβούλιο ελπίζοντας σε άρση του αδιεξόδου.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν αποφάσισαν τι θα πράξουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία-έκβαση που πολλοί αξιωματούχοι περιμένουν. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ..
Η Σάρον Μπόουλς, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που διαπραγματεύεται τη νομοθεσία για τις τράπεζες, δηλώνει πως «δεν θα υπαναχωρήσουμε, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να πάμε πιο κοντά». «Η κρατούσα άποψη είναι πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα και είναι καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου από το να το κάνεις λάθος» κατέληξε.  

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. 
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου