Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα

H απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε διαδικασία επιτήρησης μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, τη Γαλλία μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους και ανταγωνιστικότητας είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τις χώρες που βρίσκονται ή βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο σε καθεστώς μνημονίων. Η κρίση παρά τις διακηρύξεις των ευρωπαίων ηγετών, εξακολουθεί δηλαδή να είναι παρούσα και να απαιτεί πολύ πιο ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της από αυτά που ήδη εφαρμόζονται.

Τα δικά μας προβλήματα στα οποία επικεντρώνονται τόσο η κοινοτική γραφειοκρατία, αλλά και ο διεθνής τύπος, είναι απλά μια παρωνυχίδα, μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία που οι οικονομίες τους επηρεάζουν όχι μόνο της ευρωπαϊκές αλλά και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.


Η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας, οι υποτυπώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και η διόγκωση του χρέους, είναι πλέον φαινόμενα που δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά αφορούν ουσιαστικά τον πυρήνα της Ευρώπης. Και κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα προγράμματα σταθεροποίησης των οικονομιών που εφαρμόζονται, αλλού με περισσότερη και αλλού με λιγότερη ένταση, δεν οδηγούν ούτε στον τερματισμό της κρίσης, ούτε στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ημίμετρα, με καθυστερημένες  αποφάσεις. Χρειάζεται μια πιο γενναία πολιτική προσέγγιση,  χρειάζεται να αποδεσμευτούν πόροι για να πάρει μπρος η ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τις πολιτικές ηγεσίες που ηγεμονεύουν σήμερα την γηραιά ήπειρο. Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός που διαπιστώνεται ήδη είναι ένα πρώτο μήνυμα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοήσουν. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και κυρίως να εμπνεύσει τους πολίτες της ότι αξίζει να αγωνιστούν, να προσπαθήσουν για το κοινό τους μέλλον.

TO BHMA 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου