Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ΣτΕ: Αναστέλλει προσωρινά το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων

Εκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.


Μένει η δραστική ουσία


Εξάλλου, στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει πως «είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην δημόσια υγεία».

πηγή: tovima.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου