Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Σε πολύ σκληρή πολιτική αναμέτρηση εξελίσσεται η μάχη των ευρωεκλογών με την τελευταία εβδομάδα να κορυφώνεται.
Φυσικά, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα τελευταία μηνύματα που θα εκπέμψουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και αυτές οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό εκλογές ψυχολογίας, και ίσως βοηθήσουν τα ανήσυχα νερά του πολιτικού σκηνικού της χώρας να "καθίσουν".


Δημοσκόπηση Rass: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,8% έναντι της ΝΔ, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή (9,1%), με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να έπεται (8,1%). Στο 6,1% καταγράφεται η δυναμική του ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου, σε 5,4% η Ελιά, σε 3,8% οι ΑνΕλ και σε 1,5% η ΔΗΜΑΡ. Ποσοστό 4,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 9,8% δεν διευκρίνισαν τις προθέσεις τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3% των ερωτηθέντων πρόταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ποσοστού 22,5%, που επέλεξαν τη ΝΔ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 3,2 μονάδες ανεβαίνει η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου των πολιτών με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με 24,2%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 21%. Η έρευνα καταγράφει «μάχη» μεταξύ «Ποταμιού», Χρυσής Αυγής, αλλά και Ελιάς για την τρίτη θέση, καθώς, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καταγράφει ποσοστό 6,8%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται στο 6,7% και η Ελιά στο 6,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 3,2%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 2,8%, η ΔΗΜΑΡ στο 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, ενώ το 4,7% απάντησε «άλλο», το 2,5% θα ρίξει λευκό/άκυρο, το 5,6% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,7%.

Δημοσκόπηση GPO: Σε αυτή την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με μια μονάδα (23,2% έναντι 22,2%) και αναδεικνύεται τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΕΛΙΑ με το Ποτάμι παίρνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (7%) ενώ πολύ χαμηλά κινούνται το ΚΚΕ (5,6%), οι ΑΝΕΛ (3,5%) η ΔΗΜΑΡ (2,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (2%), ο ΛΑΟΣ (1,5%), ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,3%) ενώ οι αναποφάσιστοι 10,3%.
Δημοσκόπηση Pulse RC: Προβάδισμα 2,5% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (από 23,5% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, στις 14 Μαΐου) προηγείται κατά 2,5% της ΝΔ, η οποία, παρά την άνοδό της στο 22,5% (από 21,5%), χάνει έδαφος κατά 0,5%.
Δημοσκόπηση PollWatch: Προβάδισμα 3,6 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές το ινστιτούτο ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελική του εκτίμηση για το συσχετισμό των δυνάμεων στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα, το PollWatch, επικαλούμενο στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και Alco που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Μαΐου, δίνει:
·         ΣΥΡΙΖΑ 29,6% και 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο,
·         ΝΔ 26% και 6 έδρες
·         Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8% και 2 έδρες,
·         Ελιά με 6,5% και μία έδρα,
·         ΚΚΕ με 6% και μία έδρα,
·         Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1% και μία έδρα
·         Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και μία έδρα.

Δημοσκόπηση ALCO: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%, δεύτερη η ΝΔ με 20,8%, τρίτο κόμμα η ΧΑ με 7,7%, ενώ ανοδικές τάσεις έχει και η Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7,7%. Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι που βρίσκεται στο 5,8% και την Ελιά που φθάνει στο 5,3%.
Ακολουθεί το ΚΚΕ που σταθεροποιείται στο 4,8%, ενώ σε καθοδική φάση κινούνται οι ΑΝΕΛ που υποχωρούν στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει 1,8% και βρίσκεται κάτω από τον πήχη του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Την ίδια ώρα, η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 67%, καθώς το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει διαρροές ψηφοφόρων τόσο απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς μικρούς κεντροδεξιούς σχηματισμούς. Το ΠΑΣΟΚ (Ελιά), αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχουν μεγάλες διαρροές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το Ποτάμι.

 www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου