Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Καιρός ήταν

Του Νίκου Βαρλά/ varlas@eurohoops.net

Ήταν πολλά τα χρόνια της αναμονής, αναρίθμητες οι χαμένες ευκαιρίες! Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα ιστορικό διπλό, όχι επειδή έπαιξε καμία μπασκετάρα ή κέρδισε τον καλύτερο Παναθηναϊκό που έχουμε δει (καμία σχέση…). 
 
Αλλά, γιατί ΞΟΡΚΙΣΕ επιτέλους το “φάντασμα του ΟΑΚΑ” και πέρα από την ουσία και την αξία του μπρέικ, άφησε παρακαταθήκη για ΟΛΑ τα επόμενα ματς στο σπίτι του μεγάλου του αντιπάλου!

Ό,τι ευεργετικά αποτελέσματα είχε η συγκλονιστική ανατροπή στην Πόλη στην μετέπειτα πορεία και ψυχολογία του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά ματς, μπορούμε να δούμε να διέπουν τους κόκκινους και στις μελλοντικές μάχες στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Το έψαχναν καιρό, το πέτυχαν! Το διπλό στο… μαρτύριο του Σίσυφου τόσα και τόσα χρόνια (ΟΑΚΑ) είναι ήδη ιστορία κι αυτό είναι ένα ανυπολόγιστο κέρδος για το DNA της ομάδας και της φανέλας.

Ενώ, αντίστοιχα αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη στο άμεσο, αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Αυτό το στοιχείο είναι BIG και συνιστά την μια από τις δύο σημαντικότατες πτυχές. Η έτερη είναι η ανατροπή της σειράς, το πλεονέκτημα έδρας και η μια μόλις νίκη που χωρίζει τον Ολυμπιακό από ένα πρωτάθλημα που το ΘΕΛΕΙ πολύ…

SOS


Το σενάριο να πανηγυρίσει τον τίτλο στο ΣΕΦ μπροστά στον κόσμο του με 3 διαδοχικές νίκες είναι ιδανικό, αρκεί να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ δύο πράγματα.

Τα πάντα κρίνονται στην συγκέντρωση, το καθαρό μυαλό, το πάθος και την αποφασιστικότητα σε διάρκεια μέσα στους τελικούς.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει τελειώσει, λοιπόν, και η οποιαδήποτε υπερβολική θριαμβολογία ή έμφαση στο διπλό, μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά.

Άρα επικίνδυνα ενόψει του αγώνα της Κυριακής.

Ο Ολυμπιακός έχει 1. Καλύτερη ομάδα 2. Περισσότερη ενέργεια. 3. Περισσότερους παίκτες σε καλύτερη κατάσταση. 4. Ανεβασμένη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. 5. Το πλεονέκτημα της έδρας και το μομέντουμ.

Χρειάζονται 40 λεπτά σωστού μπάσκετ όπως το αντιλαμβάνεται ο κόουτς και οι παίκτες. Απαιτείται υπομονή, σύνεση και σωστή συμπεριφορά την ώρα του ντέρμπι από τον κόσμο, ώστε όλα να πάρουν τον δρόμο τους και ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό, μετά το 1993!

Μιλάμε για 21 ολόκληρα χρόνια.

Επιτέλους, ο Ολυμπιακός έβγαλε… 21 στο ΟΑΚΑ.

Το δεύτερο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε γρήγορα, αλλά ΑΦΟΡΑ περισσότερο τους ΗΓΕΤΕΣ του τμήματος, είναι πως ενδεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος θα είναι μεγάλη χαρά, θα είναι επιτυχία, αλλά ΔΕΝ πρέπει να λειτουργήσει στο μυαλό και την νοοτροπία τους ΌΠΩΣ λειτούργησε πέρυσι τέτοια εποχή για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.


Που ΜΑΓΕΥΤΗΚΕ από το σουίπ, ΔΕΝ έκανε ουσιαστικές μεταγραφές και υπέπεσε σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ λάθη.

Τόσο στην πλαισίωση του Δημήτρη Διαμαντίδη, όσο και στην ενίσχυση του διδύμου Λάσμε – Γκιστ…

Αυτά τα σφάλματα πλήρωσε φέτος ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα, ακριβώς τα ίδια πληρώνει και τώρα στην σειρά με τον Ολυμπιακό.

Το μέτρο σύγκρισης των αδελφών Αγγελόπουλων αν θέλουν τα αποτελέσματα και τις πορείες που ονειρεύονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωλίγκα, δεν πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός.

Πρέπει να αφορά αποκλειστικά την βελτίωση του πρότζεκτ πάνω στο οποίο έχουν επιλέξει να βαδίζουν και η ουσιαστική ισχυροποίηση του Ολυμπιακού.

Με μεστές και ΚΑΙΡΙΕΣ προσθήκες, χωρίς να διαφοροποιήσουν την λογική στην οποία κινούνται.

Θέλω να πιστεύω πως ενδεχόμενο πρωτάθλημα θα φέρει και… πρόωρες ανανεώσεις.

Το καλοκαίρι του 2015 τελειώνουν πολλά συμβόλαια σημαντικών παικτών!


Το αποτύπωμα…

Δεν θέλω να κάνω ενδελεχή ανάλυση μετά από τέτοια νίκη. Καλύτερα Δευτέρα…

Ως ουσία του παιχνιδιού, κρατάω τα εξής στοιχεία…

Οι φιλοξενούμενοι για 30 λεπτά ήταν το απόλυτο αφεντικό μέσα στο παρκέ. Στο τέλος 
ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗΚΑΝ και άλλαξαν ρυθμό ΧΩΡΙΣ λόγο.

Αντί να κάνουν παρέλαση, όπως τους άξιζε με βάση την εικόνα της αναμέτρησης, πήγαμε σε ένα αμφίρροπο και απρόβλεπτο φινάλε.

Πως να αντέξει, όμως, ο αντίπαλος;

Με τον αρχηγό του που για μένα έκανε την καλύτερη εμφάνισή του φέτος να μένει στο παρκέ για 38.32 στα 34 του (απίστευτο!)! Με τον Λάσμε να παίζει 30 που ήταν σαν… 40 (με τις απαιτήσεις του ρόλου του και την ενέργεια που ξοδεύει σε άμυνα – επίθεση) και με τον Αλβέρτη να επιμένει να μεταφέρει το παιχνίδι του στο ζωγραφιστό, αλλά ΧΩΡΙΣ να έχει τα όπλα να “πληγώσει” από εκεί τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός ήταν ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ σε όλα σχεδόν τα σημεία – SOS.

Πολύ πιο εύστοχος στα δίποντα. Πιο εύστοχος και στα τρίποντα.

Είχε περισσότερες ασίστ, λιγότερα λάθη, πιο πολλά κλεψίματα.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τομέας που ηττήθηκε, ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ. Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και απείλησε…


Σε συνδυασμό με την περιττή κατακόρυφη πτώση της ταχύτητας και της επιθετικότητας. Από το άστοχο τρίποντο του Μάντζαρη στις αρχές της τελευταίας περιόδου κι έπειτα, συνέβη αυτό το πράγμα που έθεσε σε κίνδυνο τον Ολυμπιακό.

Λέγαμε μετά το +25 πως πρέπει να εμφανιστούν στο ΟΑΚΑ παίκτες – υποστηρικτές όπως ο Πετγουέι και ο Λοτζέσκι. Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όταν η αμυντική τακτική του ΠΑΟ είναι τόσο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ και ασχολείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με συγκεκριμένους στόχους.
Αυτό έγινε και διαδραμάτισε ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ρόλο.


Ο Κόλινς, επίσης, βοήθησε και ο τρόπος που χειρίζεται σε όσες κατοχές περνάνε από τα χέρια του την υποχρέωσή του στη δημιουργεία, αποδεικνύει πως πλέον αισθάνεται πολύ πιο άνετα και αγωνίζεται με “άλλη” ψυχολογία.

Ο Μπαρτζώκας ήταν ΣΑΦΩΣ πιο ήρεμος και σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του με αποδέκτες τους παίκτες ήταν ΣΤΑΘΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟΣ και υποστηρικτικός.

Ο Πρι ήταν ΣΟΥΠΕΡ!

Ο Σπανούλης έκανε αυτό που έπρεπε με 14 πόντους, 5 ασίστ, το πιο κρίσιμο καλάθι ΚΑΙ μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα αυτή την φορά.

Ο Ολυμπιακός απέδρασε χωρίς ο Ντάνστον να πιάσει καμία σούπερ απόδοση (έκανε ένα τρομερό αμυντικό τρίλεπτο), χωρίς να βγει για μια ακόμα φορά το ματς στον Σλούκα, χωρίς να είναι καλός ο Περπέρογλου.

Αναφέρω αυτούς τους 3 παίκτες γιατί είναι παιδιά που δεν είναι καθόλου απίθανο να παίξουν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ρόλο την Κυριακή…

ΥΓ1. Αν οι Αγγελόπουλοι πήγαιναν στο ΟΑΚΑ από τα πρώτα τους χρόνια, ο Ολυμπιακός θα είχε 
πάρει κι άλλο πρωτάθλημα. Σίγουρα.

ΥΓ2. Όταν η ομάδα σου δεν είναι καλά, ψάχνεις κάθε τρόπο να “ανακατέψεις την τράπουλα”. Ακόμα κι αν το “παιχνίδι” λέγεται: Δημιουργώ ένταση χωρίς λόγο, αλλά με συγκεκριμένο πλάνο και στόχο. Ελπίζω να μην υπάρχουν ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΕΙΣ που θα πέσουν σε αυτή την παγίδα και θα “εγκληματίσουν” κατά της ομάδας.

ΥΓ3. Κάποιοι που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, χάρηκαν πάρα, μα πάρα πολύ αυτή την νίκη!

ΥΓ4. Α ρε Πρί… Όταν βάζεις κάτι στο μυαλό σου!
 
ΥΓ5. Τόσο καιρό το λέμε… Αυτό είχε μείνει να κάνεις… Τελείωσέ το, τώρα.

πηγή: eurohoops.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου