Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Οι κινήσεις Ντράγκι κατά του αποπληθωρισμού

της Claire Jones στην Φρανκφούρτη
Κλειδώνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Ετοιμάζει αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα και νέο πρόγραμμα LTRO με όρους για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Κάτω από το 0,25% το βασικό επιτόκιο. Η στάση της Bundesbank.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τον δανεισμό προς τις μικρότερες επιχειρήσεις που διψούν για πίστωση, στο πλαίσιο του αγώνα της να αποσοβήσει την απειλή ενός ιαπωνικού τύπου αποπληθωρισμού.
Η ΕΚΤ αναμένεται να πάει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα, και να μειώσει ένα από τα επιτόκιά της κάτω του μηδενός στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις διαθέσεις της Βρετανίας, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε ως ένα «ολέθριο αρνητικό σπιράλ» χαμηλού πληθωρισμού και αυστηρών περιορισμών στον δανεισμό.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, σκοπεύει να στηρίξει την πρόταση της ΕΚΤ για άρση των περιορισμών για τις μικρότερες επιχειρήσεις σε περισσότερες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, ωστόσο η ψήφος του για την μείωση των επιτοκίων πιστεύεται ότι θα τηρεί πιο λεπτές ισορροπίες.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μια προσφορά φθηνών κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, με σταθερό επιτόκιο (LTRO), σύμφωνα με δυο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Στο πλαίσιο του LTRO, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δανειστούν όσα χρήματα επιθυμούν από την κεντρική τράπεζα με τη μορφή δανείων μακροχρόνιας λήξεως.
Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει τα LTRO για να διοχετεύσει 1 τρις. ευρώ στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, αν και το ποσό που προσφέρεται αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο, καθώς η ζήτηση των τραπεζών για χρήμα από την κεντρική τράπεζα έχει μειωθεί.
Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, λένε πως το σταθερό επιτόκιο θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις της τράπεζας να στηρίξει τη δημιουργία πίστης σε ορισμένους τομείς. Το LTRO αναμένεται να αντιγράψει τον σχεδιασμό του Προγράμματος Χρηματοδότησης για Δανεισμό της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τους ισολογισμούς τους και να συνεχίσουν να επωφελούνται των φθηνών δανείων, αρκεί το επίπεδο της μείωσης να μην είναι πολύ μεγάλο.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μια μείωση 10-15 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδοτησης της ΕΚΤ, που σήμερα βρίσκεται στο 0,25%, ενώ θα υπάρξει και μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα είναι μηδέν. Μια κίνηση σε αρνητικό πεδίο στην ουσία επιβάλει εισφορά στα αποθέματα που διακρατά η ΕΚΤ –μια αλλαγή που οι policy makers ελπίζουν ότι θα τονώσει τον δανεισμό από τις τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης προς τις τράπεζες της περιφέρεια, και θα αποδυναμώσει το ευρώ.
Μετά από περισσότερους από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ αναμένονταν να αναλάβει δράση τον Ιούνιο από τότε που ο Ντράγκι δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι αυτοί που καθορίζουν τα επιτόκια είναι «άνετοι με την ανάληψη δράσης την επόμενη φορά». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε μετά την ψηφοφορία του Μαΐου ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις εντός του συμβουλίου της ΕΚΤ για την «δυσαρέσκια αναφορικά με την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού». Στο 0,7%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι ανησυχητικά χαμηλός και βρίσκεται κάτω από το ήμισυ του στόχου της ΕΚΤ για επίπεδο χαμηλότερο αλλά κοντά στο 2%. Η κεντρική τράπεζα θα καθορίσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις προβλέψεις για το 2016 να αναμένεται ότι θα καθορίσει εάν τα πιο «επιθετικά» μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα στηρίξουν τις μειώσεις επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση ώστε να τονώσει τον δανεισμό, λέγοντας ότι οι περιορισμοί στην πίστη «βάζουν φρένο στην ανάκαμψη σε πιεσμένες χώρες, κάτι που ενισχύει τις πιέσεις του αντίστροφου πληθωρισμού».
Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης συνεχίζει να μειώνεται παρά τα πρώιμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές για τις μικρότερες επιχειρήσεις στις χώρες της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΠΗΓΗFT.com
Copyright The Financial Times Ltd. 
All rights reserved.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου